Böyle 14 yol, 10 Adım , 5 muhteşem yöntem gibi başlıkları çok sevmesem de içerik hoşuma gitti çevirdim;
Kaynak:https://www.healthline.com/
İnsülin, kan şekeri seviyenizi kontrol eden temel bir hormondur.
Pankreasınızda yapılır ve şekerin kanınızdan hücrelerinize
taşınmasına yardımcı olur. Hücreler insüline dirençli olduğunda, insülini
etkili bir şekilde kullanamazlar ve bu durum kan şekerinizin yüksek kalmasına
neden olur.
Pankreasınız yüksek kan şekerini algıladığında, direnci
yenmek ve kan şekerinizi düşürmek için daha fazla insülin üretir. Bu durum
zamanla, tip 2 diyabette yaygın olan pankreastaki insülin üreten hücreleri
tüketebilir.
Prediyabetiniz veya ailenizde tip 2 diyabet öykünüz varsa ve
ayrıca aşırı kilolu veya obezseniz, insülin direnci riski altındasınızdır.
Bu derlemede insülin duyarlılığınızı artırmak için bilimsel
kanıtlara dayanan 14 doğal yoldan bahsedeceğim.
1)Uykunuzu İyileştirin
İyi bir gece uykusu sağlığınız için önemlidir.
Uyku eksikliği ise zararlı olabilir ve enfeksiyon, kalp
hastalığı ve tip 2 diyabet riskinizi artırabilir.
Birkaç çalışma, zayıf uykuyu azalmış insülin duyarlılığı ile
ilişkilendirmiştir.
Örneğin, dokuz sağlıklı gönüllüde yapılan bir araştırma, bir
gecede sadece dört saat uyumanın, sekiz buçuk saatlik uykuya kıyasla insülin
duyarlılığını ve kan şekerini düzenleme yeteneğini azalttığını buldu(PMID:
20371664).
Neyse ki, kaybedilen uykuyu telafi etmek, yetersiz uykunun
insülin direnci üzerindeki olumsuz etkilerini tersine çevirebilir.
-Özetle-
Uyku eksikliği sağlığınıza zarar verebilir ve insülin
direncini artırabilir. Kaybedilen uykuyu telafi etmek, etkilerini tersine
çevirmeye yardımcı olabilir.
2)Düzenli Egzersiz Yapın
Düzenli egzersiz, insülin duyarlılığını artırmanın en iyi
yollarından biridir.
Şekerin depolanması için kaslara taşınmasına yardımcı olur
ve egzersize bağlı olarak 2-48 saat süren insülin duyarlılığında ani bir artış
sağlar.
Örneğin, bir çalışma, bir makinede orta hızda 60 dakikalık
bisiklet sürmenin sağlıklı gönüllüler arasında 48 saat boyunca insülin
duyarlılığını artırdığını buldu(PMID: 17635103).
Direnç egzersizleri ayrıca insülin duyarlılığının artmasına
yardımcı olur.
Birçok çalışma, şeker hastalığı olan veya olmayan erkekler
ve kadınlar arasında direnç egzersizin insülin duyarlılığını artırdığını
bulmuştur.
Örneğin, diyabeti olan ve olmayan aşırı kilolu erkekler üzerinde yapılan
bir araştırma, katılımcılar üç aylık bir süre boyunca direnç eğitimi
yaptıklarında, kilo kaybı gibi diğer faktörlerden bağımsız olarak, insülin
duyarlılıklarının arttığını buldu (PMID: 15628572)
Hem aerobik hem de direnç egzersizi insülin duyarlılığını artırırken,
her ikisini de rutininizde birleştirmek en etkili yöntem gibi görünüyor.
-Özetle-
Aerobik ve direnç egzersizleri, insülin duyarlılığını
artırmaya yardımcı olabilir. Ancak bunları egzersizlerinizde birleştirmek en
etkili yol gibi görünmektedir.
3)Stresi azaltın
Stres, vücudunuzun kan şekerini düzenleme yeteneğini etkiler.
Vücudu, kortizol ve glukagon gibi stres hormonlarının
üretimini uyaran "savaş ya da kaç" moduna girmeye teşvik eder.
Bu hormonlar, depolanmış bir şeker türü olan glikojeni,
vücudunuzun hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanması için kan dolaşımınıza
giren glikoza dönüştürür.
Ne yazık ki, devam eden stres, stres hormonu seviyenizi
yüksek tutar, glikojenin parçalanmasını teşvik eder ve kan şekerini yükseltir.
Stres hormonları ayrıca vücudu insüline daha dirençli hale
getirir. Bu, besinlerin depolanmasını önler ve onları enerji için kullanılmak
üzere kan dolaşımında daha bulunabilir olmasına neden olur.
Aslında, birçok çalışma, yüksek seviyelerde stres
hormonlarının insülin duyarlılığını azalttığını bulmuştur.
Bu süreç, yaşamı sürdürmek için ekstra enerjiye ihtiyaç
duyan atalarımız için faydalı olmuş olabilir. Bununla birlikte, günümüzde
kronik stres altında olan insanlar için, azalmış insülin duyarlılığı
zararlıdır.
Meditasyon, egzersiz ve uyku gibi aktiviteler stresi
azaltarak insülin duyarlılığını artırmanın harika yollarıdır.
-Özetle-
Devam eden stres, daha büyük bir insülin direnci riski
demektir. Meditasyon, egzersiz ve uyku, stresi azaltmanın harika yollarıdır.
4)Kilo verin
Özellikle bel bölgesindeki fazla kilo, insülin duyarlılığını
azaltır ve tip 2 diyabet riskini artırır.
Bel bölgesindeki yağ, kaslarda ve karaciğerde insülin
direncini artıran hormonlar üretmek gibi birçok yolla bunu yapabilir.
Birçok çalışma, daha yüksek miktarlarda karın yağı ile daha
düşük insülin duyarlılığı arasındaki bağlantıyı desteklemektedir (PMID:
22327367, PMID: 21961463)
Bu nedenle kilo vermek, göbek yağını kaybetmenin ve insülin
duyarlılığını artırmanın etkili bir yoludur. Kilo vermek, prediyabetiniz varsa
tip 2 diyabet riskinizi de azaltabilir.
Örneğin, Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir
araştırma, altı ay içinde toplam kilolarının% 5-7'sini kaybeden prediyabetli
kişilerin önümüzdeki üç yıl boyunca tip 2 diyabet riskini% 54 azalttığını buldu
(PMID: 23860722).
Neyse ki, diyet, egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri
yoluyla kilo vermenin birçok yolu vardır.
-Özetle-
Özellikle göbek bölgesinde aşırı kilo, insülin duyarlılığını
azaltır. Kilo kaybı, insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir ve daha
düşük diyabet riskiyle bağlantılıdır.
5)Daha Fazla Çözünür Lif Tüketin
Lifler, iki temel kategoriye ayrılabilir - çözünür ve
çözünmez.
Çözünmeyen lif, çoğunlukla dışkının bağırsaklarda hareket
etmesine yardımcı olmak için bir hacim artırıcı olarak işlev görür.
Diğer yandan, çözülebilir lif, kolesterolü düşürmek ve
iştahı azaltmak gibi life atfedilen birçok faydadan sorumludur.
Birkaç çalışma, yüksek çözünür lif alımı ile artan insülin
duyarlılığı arasında bir bağlantı bulmuştur.
Örneğin, 264 kadında yapılan bir araştırma, daha fazla
çözünür lif yiyenlerin önemli ölçüde daha düşük insülin direnci seviyelerine
sahip olduğunu buldu(PMID: 23218116).
Çözünür lif aynı zamanda bağırsaklarınızdaki artan insülin
duyarlılığı ile bağlantılı olan dost bakterileri beslemeye yardımcı olur.
Çözünür lif bakımından zengin yiyecekler arasında
baklagiller, yulaf ezmesi, keten tohumu, Brüksel lahanası gibi sebzeler ve
portakal gibi meyveler bulunur.
-Özetle-
Çözünür lif yemenin birçok sağlık yararı vardır ve artan
insülin duyarlılığı ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca bağırsağınızdaki dost
bakterilerin beslenmesine yardımcı olur.
6) Beslenmenize Daha Fazla Renkli Meyve ve Sebze Ekleyin
Meyveler ve sebzeler sadece besleyici olmakla kalmaz, aynı zamanda güçlü sağlığı iyileştirici etkiler sağlar.
Özellikle renkli meyveler ve sebzeler, antioksidan
özelliklere sahip bitki bileşikleri bakımından zengindir.
Antioksidanlar, vücutta zararlı iltihaplanmalara neden
olabilen serbest radikaller olarak adlandırılan moleküllere bağlanır ve onları
nötralize eder.
Birçok çalışma, bitki bileşikleri açısından zengin
beslenmenin daha yüksek insülin duyarlılığı ile bağlantılı olduğunu bulmuştur.
Diyetinize meyve eklediğinizde, normal porsiyon boyutlarına
bağlı kalın ve alımınızı oturma başına iki veya daha az parça ve günde 2-5
porsiyonla sınırlayın.
-Özetle-
Renkli meyve ve sebzeler, insülin duyarlılığını artırmaya
yardımcı olan bitki bileşikleri bakımından zengindir. Ancak, bazı türlerin
şeker oranı yüksek olduğu için tek seferde çok fazla meyve yememeye dikkat
edin.
7) Yemeklerinize Şifalı Otlar ve Baharatlar Ekleyin
Otlar ve baharatlar, tıbbi özellikleri nedeniyle, pişirmeye başlamadan çok önce kullanılmıştır.
Bununla birlikte, bilim adamları son birkaç on yıla kadar
sağlığı geliştiren özelliklerini incelemeye başlamamıştı.
Çemen otu, zerdeçal, zencefil ve sarımsak gibi otlar ve
baharatlar, insülin duyarlılığını artırmak için umut verici sonuçlar vermiştir.
-Çemen otu tohumları: Çözünür lif bakımından
zengindirler, bu da insülini daha etkili hale getirmeye yardımcı olur; insüline
hassasiyeti arttırır. Bunları tam olarak veya hatta ekmek içerisinde pişirmek,
kan şekeri kontrolünü ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir.Ancak
içerdiği müsilajlar nedeniyle alınan diğer ilaçların emilimini geciktirebilir.
Şeker düşürücü ilaçlar ile birlikte kullanılırsa hipoglisemi gelişebilir.
-Zerdeçal: Güçlü antioksidan ve
antienflamatuar özelliklere sahip olan curcumin adı verilen aktif bir bileşen
içerir. Kandaki serbest yağ asitlerini ve şekeri azaltarak insülin
duyarlılığını arttırır.
-Zencefil: Bu popüler baharat, artan
insülin duyarlılığı ile bağlantılıdır. Araştırmalar, aktif bileşen gingerolün,
kas hücrelerindeki şeker reseptörlerini daha erişilebilir hale getirerek şeker
alımını artırdığını bulmuştur.
-Sarımsak: Hayvan çalışmalarında,
sarımsağın insülin salgılanmasını iyileştirdiği ve insülin duyarlılığını
artıran antioksidan özelliklere sahip olduğu ortaya çıktı.
-Çörekotu: Şeker hastalarında günde 2
gr çörekotu tohumu tozunun kullanılması HbA1c düzeyini %1,5 düşürür. Benzer
şekilde günde iki defa 2,5 ml çörekotu yağı alan şeker hastalarında kan
şekerinde anlamlı düşme sağlanmıştır.
-Kudret Narı: Taze öz suyu veya
olgunlaşmamış meyvelerinin ekstresinin kan glikozunu azalttığı bilinmektedir.
-Ginseng: Tip 2 diyabet hastalarında
günde 100-200 mg ginseng ekstresi 8 hafta boyunca verilmiş ve açlık kan
şekerini düşürdüğü, fizyolojik ve psikolojik performanslarında iyileşme olduğu
gözlenmiştir.
Otlar ve baharatlar için bu bulgular umut vericidir. Bununla
birlikte, bu alandaki çoğu araştırma yakın zamanda yapılmıştır ve hayvanlar
üzerinde yapılmıştır. Otların ve baharatların gerçekten de insülin
duyarlılığını artırıp artırmadığını araştırmak için daha çok insan
çalışmalarına ihtiyaç vardır.
-Özetle-
Sarımsak, çemen otu, zerdeçal ve zencefil, insülin
duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir. Bunların arkasındaki araştırma yeni,
bu nedenle güçlü sonuçlar çıkarılmadan önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
8) Bir Tutam Tarçın ekleyin
Tarçın, bitki bileşikleriyle dolu lezzetli bir baharattır.
Kan şekerini düşürme ve insülin duyarlılığını artırma
kabiliyeti ile de bilinir.
Örneğin, bir meta-analiz, günde 1 / 2–3 çay kaşığı (1-6
gram) tarçın tüketmenin hem kısa hem de uzun vadeli kan şekeri düzeylerini
önemli ölçüde düşürdüğünü tespit etti (PMID: 22579946)
Araştırmalar, tarçının kas hücrelerindeki glikoz
reseptörlerinin şekeri hücrelere taşımada daha uygun ve verimli olmasına
yardımcı olarak insülin duyarlılığını artırdığını göstermektedir.
İlginç bir şekilde, bazı araştırmalar tarçının insülini
taklit edebilen ve doğrudan hücreler üzerinde etki edebilen bileşikler
içerdiğini bulmuştur (PMID: 11506060).
-Özetle-
Tarçın, hücrelere glikoz taşınmasını artırarak insülin
duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir ve hatta kan dolaşımından şeker
alımını artırmak için insülini taklit edebilir.
9) Daha Fazla Yeşil Çay İçin
Yeşil çay, sağlığınız için mükemmel bir içecektir.
Aynı zamanda tip 2 diyabetli veya risk altında olanlar için
mükemmel bir seçimdir. Birkaç çalışma, yeşil çay içmenin insülin duyarlılığını
artırabileceğini ve kan şekerini azaltabileceğini bulmuştur.
Örneğin, 17 çalışmanın analizi, yeşil çayın kan şekeri ve
insülin duyarlılığı üzerindeki etkilerini araştırdı.
Yeşil çay içmenin açlık kan şekerini önemli ölçüde
azalttığını ve insülin duyarlılığını artırdığını buldu. (PMID: 23803878).
Yeşil çayın bu yararlı etkileri, birçok çalışmada insülin
duyarlılığını artırdığı bulunan güçlü antioksidan epigallokateşin gallat (EGCG)
'den kaynaklanıyor olabilir.
-Özetle-
Daha fazla yeşil çay içmek, insülin duyarlılığınızı ve genel
sağlığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Yeşil çay ile ilişkili insülin
duyarlılığındaki artış, antioksidan epigallokateşin gallattan kaynaklanıyor
olabilir.
10) Elma Sirkesini Deneyin
Sirke çok yönlü bir sıvıdır. Diğer birçok kullanımın yanı
sıra onu temizlikte kullanabilir veya gıdalarda bir bileşen olarak
kullanabilirsiniz.
Sirke, kan şekerini düşürerek ve insülinin etkinliğini
artırarak insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir.
Ayrıca midenin yiyecekleri bağırsaklara salmasını
geciktirerek vücuda şekeri kan dolaşımına emmesi için daha fazla zaman verir.
Bir çalışma, elma sirkesi tüketmenin insüline dirençli
kişilerde yüksek karbonhidratlı bir yemek sırasında insülin duyarlılığını % 34,
tip 2 diyabetli kişilerde ise % 19 artırdığını buldu (https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.281).
-Özetle-
Sirke, insülinin etkisini artırarak ve mideden gıda
salınımını geciktirerek insüline etki etmesi için daha fazla zaman kazandırarak
insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir.
11) Karbonhidratları Azaltın
Karbonhidratlar, insülin kan seviyelerinin yükselmesine
neden olan ana uyarıcıdır.
Vücut karbonhidratı şekere sindirip kana saldığında,
pankreas şekerin kandan hücrelere taşınması için insülin salgılar.
Karbonhidrat alımınızı azaltmak, insülin duyarlılığını
artırmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yüksek karbonhidratlı diyetlerin kan
şekerinde ani artışlara yol açma eğiliminde olmasıdır ve bu da pankreasa
şekerin kandan uzaklaştırılması için daha fazla baskı uygular.
Karbonhidrat alımınızı gün içine eşit olarak yaymak, insülin
duyarlılığını artırmanın başka bir yoludur.
Gün boyunca düzenli olarak daha küçük karbonhidrat
porsiyonları yemek, vücuda her öğünde daha az şeker sağlayarak insülinin işini
kolaylaştırır. Bu aynı zamanda düzenli yemenin insülin duyarlılığına fayda
sağladığını gösteren araştırmalarla da destekleniyor (PMID: 15220950).
Seçtiğiniz karbonhidrat türü de önemlidir.
Düşük glisemik indeksli (GI) karbonhidratlar en iyisidir
çünkü şekerin kana salınmasını yavaşlatırlar ve insülinin verimli çalışması
için daha fazla zaman verirler.
Düşük GI olan karbonhidrat kaynakları arasında tatlı
patates, esmer pirinç, kinoa ve bazı yulaf ezmesi çeşitleri bulunur.
-Özetle-
Daha az karbonhidrat yemek, karbonhidrat alımınızı gün
boyunca yaymak ve daha düşük GI karbonhidrat seçmek, insülin duyarlılığını
artırmanın akıllıca yollarıdır.
12) Trans Yağlardan Kaçının
Beslenmenizden tamamen çıkarılmaya değer bir şey varsa, bu
yapay trans yağlardır.
Diğer yağlardan farklı olarak, hiçbir sağlık yararı
sağlamazlar ve birçok hastalık riskini artırırlar.
Yüksek trans yağ alımının insülin direnci üzerindeki
etkilerine dair kanıtlar karışık görünmektedir. Bazı insan çalışmaları zararlı
bulurken, bazıları ise bulmamıştır (PMID: 16958313)
Bununla birlikte, hayvan çalışmaları, yüksek trans yağ
alımını zayıf kan şekeri kontrolü ve insülin direncine bağlayan güçlü kanıtlar
sağlamıştır (PMID: 15789505, PMID: 16079026)
Bulgular insan çalışmaları için karışık olduğundan, bilim
adamları yapay trans yağ yemenin insülin direncini artırdığını açıkça
söyleyemeseler de trans yağlar diyabet dahil diğer birçok hastalık için bir
risk faktörüdürler. Bu nedenle kaçınmaya değerlerdir.
Tipik olarak yapay trans yağ içeren yiyecekler arasında
turtalar, çörekler ve kızarmış hızlı yiyecekler bulunur. Yapay trans yağlar
sıklıkla işlenmiş gıdalarda bulunur.
-Özetle-
Yapay trans yağlar ile insülin direnci arasındaki bağlantı,
hayvan çalışmalarında insan çalışmalarından daha güçlüdür. Yine de, diğer
birçok hastalığın riskini artırdıkları için onlardan kaçınmak en iyisidir.
13) Rafine Şeker Alımınızı Azaltın
Rafine şekerler ile doğal şekerler arasında büyük bir fark
vardır.
Doğal şekerler, her ikisi de birçok başka besin sağlayan
bitki ve sebzeler gibi kaynaklarda bulunur.
Tersine, ilave şekerler daha yüksek oranda işlenmiş
gıdalarda bulunur. Üretim sürecinde eklenen iki ana şeker türü, sükroz olarak
da bilinen yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sofra şekeridir.
Her ikisi de yaklaşık% 50 fruktoz içerir.
Birçok çalışma, yüksek fruktoz alımının diyabetli insanlar
arasında insülin direncini artırdığını bulmuştur.
Toplam 1.005 normal ve fazla kilolu veya obez katılımcıyı
içeren 29 çalışmanın analizinde bildirildiği üzere, fruktozun insülin direnci
üzerindeki etkileri diyabet hastası olmayan kişileri de etkilemektedir (PMID:
27935520).
Bulgular, 60 günden daha kısa bir sürede çok fazla fruktoz
tüketmenin, toplam kalori alımından bağımsız olarak karaciğer insülin direncini
artırdığını gösterdi.
Çok fazla ilave şeker içeren yiyecekler de fruktoz bakımından yüksektir.
Buna şeker, şekerle tatlandırılmış içecekler, kekler, kurabiyeler ve hamur
işleri dahildir.
-Özetle-
Yüksek fruktoz alımı, daha yüksek bir insülin direnci riskiyle
bağlantılıdır. Yüksek miktarda ilave şeker içeren yiyecekler de fruktoz
bakımından yüksektir.
14)İnsülin Direnci İçin Yararlı Olabilecek Takviyeleri Deneyin
İnsülin duyarlılığınızı artırmak için doğal takviyeler alma
fikri oldukça yenidir.
Pek çok farklı takviye insülin duyarlılığını artırabilir
ancak krom, berberin, magnezyum ve resveratrol en tutarlı kanıtlarla
desteklenmektedir.
*Krom: Karbonhidrat ve yağ
metabolizmasında yer alan bir mineral. Çalışmalar, krom pikolinat
takviyelerinin 200-1.000 mcg dozlarında alınmasının, insülin reseptörlerinin
kan şekerini düşürme yeteneğini artırabileceğini bulmuştur.
*Berberin: Berberis bitkisi de dahil
olmak üzere çeşitli bitkilerden elde edilen bir bitki molekülü. İnsülin
üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemekle birlikte bazı çalışmalar insülin
duyarlılığını artırdığını ve kan şekerini düşürdüğünü bulmuştur.
*Resveratrol: Kırmızı üzüm ve diğer meyvelerin
kabuğunda bulunan bir polifenol. Özellikle tip 2 diyabetlilerde insülin
duyarlılığını artırabilir, ancak işlevi tam olarak anlaşılamamıştır.
*Alfa Lipoik Asit: Alfa Lipoik asit insülin-taklit aktivitesine sahiptir
ve bu özelliğiyle glikoz idaresini iyileştirir. Tip-2 diyabetli
hastalarda, kan şekerini azaltır ve insülin duyarlılığını arttırır. Bu nedenle
alfa lipoik asit bazı ülkelerde, diyabetik hastalar için tedavi planının bir
parçası olarak onaylanmıştır.
*Magnezyum: Enerji metabolizması ve sinir fonksiyonları
için gerekli olan mineraldir. İnsüline hassasiyeti arttırmak ve kan glikoz
seviyelerini kontrol altında tutabilmek için günde 200 – 600 mg dozlarında
takviyesi fayda sağlar.
*Quercetin: İnsülin salgısını arttırır. Özellikle
kırmızı soğan ve kaparide bol bulunmaktadır.
Pankreas beta hücrelerinin canlılığını ve insülin salgısını uyarır.
Klinik çalışmalarda günde ikiye bölünmüş dozlarda 600-700 mg alınmasının
tansiyon düşürülmesi ve egzersiz performansını arttırmada yardımcı olduğu
görülmüştür.
Sonsöz
İnsülin vücutta pek çok rolü olan önemli bir hormondur.
İnsülin duyarlılığınız düşük olduğunda, şekerinizi kanınızdan temizlemek için
insülin üretimini artırmak için pankreasınıza baskı uygular. Düşük insülin
duyarlılığı, kronik olarak yüksek kan şekeri seviyelerine de neden olabilir, bu
da diyabet ve kalp hastalığı dahil birçok hastalık riskinizi artırdığı
düşünülmektedir. Neyse ki, insülin duyarlılığınızı doğal olarak artırmak için
yapabileceğiniz birçok şey var. İnsülin duyarlılığınızı artırmak ve hastalık
riskinizi azaltmak için bu makaledeki önerilerden bazılarını deneyerek
başlayabilirsiniz.
💜💛💜💛💜💛💜💛💜💛💜💛💜💛💜💛💜💛💜💛
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.