Sağlığını Korumayı Öğren: VİRAL ENFEKSİYONLAR VE LYME

29 Ekim 2017 Pazar

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE LYME


📌Vektör kaynaklı viral enfeksiyonlar, Lyme-MSIDS hastalarını etkileyebilir. Bu enfeksiyonların bazıları mesela dengue humması, Japon ensefaliti, Doğu ve Batı at ensefaliti, Batı Nil virüsü ve yeni Chikungunya ve Zika virüsleri gibi, sivrisinek tarafından bulaşmaktadır. Zika virüsü aynı zamanda cinsel ilişki yoluyla da bulaşabilir. Diğerleri, kene kaynaklı ensefalit virüsü (TBEV), Omsk hemorajik ateşi, Kyasanur orman hastalığı (KFD), Kongo-Kırım hemorajik ateşi (CCHF), Powassan ensefaliti ve yakınlarda keşfedilen Heartland ve Bourbon virüsü gibi kenelerle bulaşmaktadır. Araştırmacılar, Florida'daki Amblyomma americanum kenelerinin yüzde 11.2'sinden hemorajik hastalığa neden olabilecek Tacaribe virüsünü de izole ettiler. Kene, virüsü insanlara bulaştırabilir mi bilinmemektedir. Kronik viral enfeksiyonlar (kene kaynaklı olmayan) ayrıca, antibiyotik tedavisi başarısız olan Lyme-MSIDS popülasyonu arasında gördüğümüz dirençli semptomatolojiyi açıklayabilir. Virüsler antibiyotiklere cevap vermez ve bu virüslerden bazıları kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyaljisi olan hastalarda hastalığa neden olabilir. Sıklıkla kronik MSIDS hastalarını, özellikle belirgin yorgunluk, fibromiyalji ve nörolojik semptomlar sergiliyorsa, ilişkili olabilecek viral enfeksiyonlar açısından test yaparım. Bu hastalar, bilmeden viral enfeksiyonlar taşıyor olabilir ve bir kez Lyme hastalığı ve diğer co-enfeksiyonlarla enfekte olurlarsa, önceki viral enfeksiyonların yeniden aktif hale gelmesine ve durumlarının şiddetlenmesine neden olabilir. Bulduğumuz en yaygın viral enfeksiyonlar şunlardır:



  • Epstein-Barr (EBV)
  • Human herpesvirus 6 (HHV-6)
  • Cytomegalovirus (CMV)
  • West Nile

Çoğunlukla, hem kronik yorgunluk sendromu hem de fibromiyaljiyle bağlantılı olan ve her biri Lyme hastalığı ile  örtüşen semptomlara neden olabilecek yüksek HHV-6 seviyeleri buluyoruz. HHV-6, aynı anda çok fazla enfeksiyonla etkili bir şekilde savaşır. Çoğu, semptomlarında güçlü bir klinik değişim görmese de, besin takviyeleri yardımcı olabilir. Aşağıdaki takviyelerin virüslere karşı bilimsel etkinliği bilinmektedir:


  • Colostrum Türevleri, Transfer faktörleri gibi: laktasyon sırasında memeliler tarafından üretilen ve hastalığa karşı koruyan antikorlar.Ağız sütü olarak da bilinen kolostrum, kan ve enfeksiyon barındırmayan, doğumdan hemen sonra – genellikle ilk 6 saatte – süt bezleri tarafından üretilen yoğun kremamsı bir likit

  • Zeytin Yaprağı Ekstraktı: Zeytin yaprağı ve aktif bileşenleri oleuropein herpes, influenza A, Coxsackie ve diğer virüslerin tedavisinde etkili bulundu.

  • 3-6 Beta-Glukan İçeren Mantar Türevleri: Maya beta-glukanın bağışıklık kazandıran özellikleri altmış yılı aşkın araştırma ve sekiz yüzü aşan bilimsel araştırmanın konusu olmuştur. Klinik öncesi araştırmalar 3-6 beta-glukanın çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı etkili olduğunu göstermiştir. Beta-glukanın ana etkisi, doğal katil hücrelerini (NK) ve bağışıklık hücrelerinin fagositik kapasitesini arttırmak ve bu hücrelerin karaciğer, dalak ve lenf düğümleri vasıtasıyla vücudun her tarafından yabancı bir meydan okuma alanına hareketini arttırmaktır. Klinik araştırmalar antibiyotiklerle sinerjik etkilere sahip olduğunu göstermiştir (JH reaksiyonları mümkündür) ve 3-6 beta-glukanın diğer birçok bağışıklık takviyesinden daha üstün olduğu gösterilmiştir. Dolayısıyla, Lyme-MSIDS'in bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla savaşan sağlıklı bir bağışıklık sistemi için yararlıdır.


Viral Enfeksiyonların Tedavisi
Destek tedavisi dışında, Powassan ensefali gibi kene kaynaklı viral ensefalopatiler için özel bir tedavi mevcut değildir ve HIV ilaçları bu hastalar için olası bir seçenek olarak incelenmektedir.


📌 Lyme teşhisi alıp uygun antibiyotik protokollerine yeterince yanıt vermeyen herhangi biri mevcut ve / veya yeniden aktif hale gelmiş viral enfeksiyonlara maruz kalmış olabilir, ve bu durumda antiviral ilaçların denenmesi gerekebilir. Şiddetli vakalarda Valtrex, Famvir, Asiklovir veya Valcyte düşünülebilir. Tecrübelerimize göre, Valtrex ve Famvir gibi klasik antiviral ilaçların, sıkça karşılaşılan herpes virüslerinin nüksetmesi dışında, MSIDS hastalarının çoğunda belirgin bir klinik etkisi yoktur. virüslere karşı zaman zaman Byron White ın bitkisel ilaçları, A-EB / H6 gibi  yararlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.