Sağlığını Korumayı Öğren: TİROİD VE BESLENME İLİŞKİSİ

5 Eylül 2018 Çarşamba

TİROİD VE BESLENME İLİŞKİSİ


https://hypothyroidmom.com/  

Hipotiroid konusunda oldukça iyi hazırlanmış bir site. Tiroid konusunda daha önce de bloğumda paylaşımlarım olmuştu. Çünkü lyme - tiroid - besin eksiklikleri ilişkisi çok önemli. Bu sitedeki makalelerden bir tanesi özellikle çok iyi hazırlanmış. Dr. Peter Osborne tarafından kaleme alınmış olan bu makale tiroid hormonu yetersizliğinin arkasında yatabilecek besin öge eksikliklerinden bahsetmiş. Makalenin orijinal linki  şu şekilde : 

https://hypothyroidmom.com/10-nutrient-deficiencies-every-thyroid-patient-should-have-checked/

Çevirisini de bu yazımın devamında yaptım. Ancak öncesinde Dr Peter Osborne kim değinelim. Dr. Peter Osborne, Teksas'taki Sugar Land'deki Town Center Wellness'ın klinik direktörüdür. Kayropraktik ve Sertifikalı Klinik Beslenme Uzmanıdır. Klinik odak noktası, kronik dejeneratif kas-iskelet sistemi hastalıklarının bütünsel doğal tedavisidir. Kronik inflamasyonda gluten duyarlılığı ve besin alerjilerinin oynadığı ilişkilerde uzmandır. Binlerce hastanın kronik ağrılı hastalıklardan iyileşmesine yardımcı oldu. Dr. Osborne, “No Grain, No Pain: A 30-Day Diet for Eliminating the Root Cause of Chronic Pain. (Tahıl Yok, Acı Yok:Kronik Ağrının Kök Sebebini Ortadan Kaldırmak İçin 30 Günlük Diyet)” adlı kitabın yazarıdır. Bu donanıma da baktığımızda anlattıklarına kulak vermek menfaatimize olacaktır.

O halde başlayalım:


Her Tiroid Hastasında Kontrol Edilmesi Gereken 10 Besin Yetmezliği

Besin eksikliği, tiroid bulmacasının  özellikle beni büyüleyen bir parçasıdır. Tiroid sağlığı için gerekli olan belirli besinler vardır, ancak çoğu kez doktorlar, bir kişinin tiroid sorunlarının kökeninin nedeninin besin eksikliği olup olmadığını kontrol etmemektedir.
Dr. Peter Osborne tarafından hazırlanan bu yazısında  tiroid sağlığı için gereken 10 esansiyel besinden söz ediliyor.

Hipotiroidizm günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık teşhis edilen durumlardan biridir, ancak çok az sayıda doktor aslında tiroidiniz ile vitaminler ve mineraller arasındaki beslenme ilişkisine dikkat etmektedir. Bu yazıda, tiroidinizin düzgün çalışmamasının nedeninin beslenme yetersizliğinden kaynaklanmadığından emin olabilmeniz için neler yapabileceğiniz den bahsedeceğim.

Anlamamız gereken ilk şey, doktorunuzun tipik olarak ölçtüğü bir hormon olan ve beyninizden salgılanan TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) tiroid bezinize doğru yolculuk yapar ve tiroid bezimize T4 üretmesini söyler. Bu T4 e biz inaktif tiroid hormonu  (aktif olmayan tiroid hormonu ) diyoruz. T4 kan dolaşımında dolaşır ve uzaktaki dokulara ulaştığında, T3'e dönüşür. T3 için tiroid hormonunun aktif formu diyebiliriz.  Bundan sonra T3 hücrelerimizin içine girmeli. Hücrenin çekirdeğinin içinde DNA bulunur.   Hücre çekirdeğinin yüzeyinde, çekirdek reseptörü olarak adlandırılan küçük bir delik var ve  tiroid hormonunun bağlandığı yer işte bu çekirdek reseptörüdür.T3'ün bu hücre çekirdeği reseptörüne bağlanır ve işte metabolizmanızı hızlandıran şey budur. (Bakınız Şekil 1)



Düşük tiroidin belirtileri nelerdir? Düşük tiroid ile çoğu insan enerji kaybı, kilo alımı, saç dökülmesi, kuru cilt, yüksek kolesterol, kabızlık sorunları yaşar. Bunlar genel olarak T3 seviyeleri düşüklüğü veya tiroid hormonu seviyeleri düşüklüğü belirtileridir.
Şimdi umarım bu hormonların çalışma şeklini genel olarak anlarsınız. Şimdi beslenme parametrelerini ekleyelim ki böylece beslenme açısından neler olması gerektiğine dair daha iyi bir anlayışa sahip olabilesiniz.
İlk şey, bu TSH' ın öyle birden bire sihirli bir şekilde ortaya çıkmadığıdır. TSH'yi düzgün bir şekilde yapmak için diyetinizde yeterli PROTEİN i korumak zorundasınız. MAGNEZYUM, B-12 vitamini ve ÇİNKO da bu özel hormonu yapmak için gereklidir. Bu üç mikro besin (magnezyum, B-12, çinko) ve bu büyük makro besin (protein), TSH i doğru bir şekilde üretmemize yardımcı olmaktan sorumludur.(Bakınız Şekil 2)



T4'ü üretmek için de gerekli bazı besinler vardır. Bunlardan biri İYOT tur. T4'teki 4 rakamı, 4 iyot molekülüne işaret eder. Bu nedenle T4'ü yapabilmek için 4 molekül iyota sahip olmanız gerekir. İyotlu tuz görürsünüz çünkü ABD deki tuz yaygın guatr salgınının bir sonucu olarak iyotlanır. Guatr iyot eksikliğinden dolayı tiroid büyümesine denir. Bu yüzden sofra tuzu iyotludur, ancak sofra tuzunun aşırı tüketilmesi başka olumsuz sonuçlar doğurduğundan, ben iyotunuzu o kaynaktan almanızı tavsiye etmiyorum. Taze sebzeler, deniz ürünleri, kelp ve deniz yosunu yiyerek iyot alabilirsiniz.
İyot T4 yapmak için gerekli olan tek besin değildir. Tiroid bezinizin içinde tiroid bezine iyot çekmeye yardımcı olan bir mekanizma vardır. Bu mekanizma, bir simporter olarak adlandırılan bir tür kapıdır ve B2 Vitamini ve C Vitamini gerektirir. Bu iki besin (B2 ve C vitaminleri) olmazsa simporter pompası çalışmaz ve iyodu tiroid bezinin içine alamaz. (Bakınız Şekil 3)



Şimdiye kadar, TSH'den T4'e ulaşmak için 7 farklı besin hakkında konuştuk. Şimdi T4'ten T3'e ulaşmalıyız. Buradaki süreç de aynı şekilde besin ögeleri gerektirir. Bizim için bu dönüşümü yapan bir enzim vardır ve bu enzim besin veya mineral SELENYUM tarafından yönlendirilir. Selenyum olmadan T4'ü T3'e dönüştürmeyiz. Selenyum olmadan aslında Ters T3 (RT3) adı verilen başka bir bileşik üretiriz. RT3 de aktif değildir. Doktorunuz RT3 için laboratuvar testi yapmazsa sorun olur ve pek çok doktor da bu testi yapmaz. Benim tecrübelerime göre çoğu doktor  sadece TSH a bakıyor ve tüm bu diğer bileşenleri atlıyorlar. RT3' ölçülmezse sadece T3 ölçülürse gerçek durum anlaşılmaz, RT3 de ölçülmelidir.(Bakınız Şekil 4)



Şimdi T3'ten geldik ve artık hücrenin çekirdeğinin yüzeyindeki çekirdek reseptörünü aktive etmeliyiz. Bu, D Vitamini ve A Vitamin gerektirir. D Vitamini eksikliği ve A Vitamini eksikliği de T3'ün metabolik hızınızı arttırmak ve enerjinizi arttırmak için hücrenizi aktive etmesini engelleyebilir.(Bakınız Şekil 5)



Özetle, tiroitinizin beyninizden TSH oluşturması ve T4 ile T3 üretmek için tiroid bezinizi uyarması ve daha sonra hücresel metabolik hızınızı aktive etmesi için gereken on adet besin öğesi vardır. On besin öğesi şunlardır:
øProtein
øMagnezyum
øB-12
øÇinko
øİyot
øB2
øC vitamini
øSelenyum
øD vitamini
øA vitamini

Hipotiroidizm tanısı varsa doktorunuz “Hey, hipotiroidiniz var. Sizi Synthroid'e ya da bu tiroid ilaçlarından birine başlatacağız.” der. Böyle bir durumda doktorunuzla bu bileşenlerin ölçülmesi hakkında bir konuşma yapmalısınız. Çünkü doktorunuz bu on besin maddesini ölçemiyorsa ne olacak? Böyle bir durumda ilaç size başlangıçta iyi gelebilir ama zamanla bu besin yetersizlikleri devam ederse tiroidiniz iyileşme sağlayamaz. Çünkü tiroid düşüklüğü sorununun kökenini tedavi edilmemiş olur. Sadece yapay hormonları alarak sorunu maskelemiş olursun.

Bazı insanlar Armour  gibi bioidentical tiroid hormonu (tiroid hormonunun biyolojik olarak benzerini) aldıklarını ve bunun da sorun oluşturmadığını söyleyecekler. Armour, Synthroid gibi ilaçlardan daha fazla doğal tiroid hormonuna benziyor, ancak ben bu tür beslenme parametrelerini değerlendirmek için doktorunuzla konuşmadan doğal veya sentetik herhangi bir tiroid ilacı kullanılmasını önermiyorum. Çoğunlukla bana gelen hastalar daha önceden tiroid ilacına başlatılmış oluyorlar. Biz bu besin eksikliklerini tamamladıkça aldıkları ilaç çok güçlü olmakta ve hipertiroid durumu ortaya çıkmakta. Yani aşırı terleme, anksiyete, kabuslar, uykusuzluk ve sıcak basmaları gibi semptomlar ortaya çıkmakta. O nedenle eğer tiroid ilacı kullanmaktayken besin eksiklikleriniz giderilirse bu belirtiler ortaya çıkabilir ve ilacınızın dozunun ayarlanması gerekebilir.

En alt satır olarak şunu diyebiliriz ki,  eğer hipotiroidizm teşhisi konulduysa doktorundan  bu besin seviyelerini kontrol etmesini isteyin;  böylece tiroidinizin neden düşük olduğuyla ilgili beslenme potansiyellerini tespit edebilirsiniz.

Dr. Peter Osborne 


Umarım çeviri anlaşılır ve faydalı olmuştur. Sağlıklı günler dilerim. Sevgiler 💞

BONUS: 

Tiroid sorunları için halk ilacı olarak kırmızı soğan suyu👉http://www.non-stophealthy.com/he-slept-with-a-red-onion-around-his-neck-when-he-woke-up-he-witnessed-a-miracle/ 


Yatmadan önce boyun bölgenize özellikle tiroid bezlerinizin olduğu bölgeye ikiye kestiğiniz soğan ile dairesel hareketler yaparak masaj yapın ve yıkamadan yatın. Soğan suyu tiroid bezlerini doğal yoldan uyaracak. Masajda kullandığınız soğan dilimlerini de atmayıp yatarken çorabınızın içerisine koyarsanız soğandaki fosforik asit kanınızı temizler ve bakteriler ile savaşır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.