DÜŞÜK MİDE ASİDİ SORUNU, MİDENİN SİNDİRİME HAZIRLANMASI - HİPOKLORHİDRİ
“There’s more politics in medicine than there’s in politics.” (“Tıpta siyasette olduğundan daha çok siyaset var.”)
“There’s more politics in medicine than there’s in politics.” (“Tıpta siyasette olduğundan daha çok siyaset var.”)
diyor Dr. Tom Levy. Hak vermemek mümkün mü??
Şu mide asidi mevzusu epey önemli. Dr lar mide problemlerinde ısrarla antiasit reçete ediyorlar. Olayın aslını öğrenmek de yine hastalara düşüyor. Okuyunuz efendim.
Sindirim sürecinin mide asiti tarafından düzenlenmesi
Anormal bağırsak florasına sahip yani GAPS hastası olan çoğu kişide mide asidi düşük seviyededir. Candida türleri ile Klostridia ve diğer patojenlerin aşırı üremesiyle ortaya çıkan TOKSİNLERİN mide asidini azaltma yetenekleri vardır. Bu nedenle mide asidi düşük olanlar, mide ekşimesi, reflü, hazımsızlık veya benzeri sorunlar yaşarlar. Midesi sağlıklı olan bir insanın midesi asidiktir ve pH seviyesi 1,5-2 civarındadır. Oysa GAPS hastalarında mide asidi pH seviyesi 4-5 civarındadır ve yeterince pepsin (et, yumurta gibi proteinli besinlerin sindirimi için gerekli olan enzim) üretemez. Protein sindirimi midede başlar. Diğer tüm proteinler gibi KAZEİN ve GLUTEN in sindirimi de midede başlar. Bu nedenle sindirimin en önemli aşaması olan midede sindirim yeterince gerçekleşemez. Mide ekşimesi, geğirme, mide gazı, reflü gibi semptomların giderilmesi için mide asidinin yükselmesi gerekir.
GAPS tedavisi ile mide asidi zaman içinde dengelenir, ama diyetin başında mutlaka mide asidinin yükselmesi için alınması gereken önlemler vardır. Mide asidi 1,5 - 2 civarında olursa, midede sindirime uğrayıp bulamaç haline gelen ve asitli olan gıdalar; pankreasa geçince, pankreas enzimlerinin üretimini de tetikler. Pankreas enzimlerinin tetiklenmesi için , mideden gelen besinlerin belli bir asit seviyesinde olması gerekir. Böylece pankreas; nişasta, yağ ve proteinin sindirimi için gerekli olan bütün enzimleri salgılayarak bağırsakta başarılı bir sindirimin gerçekleşmesini sağlar.
Çok önemli bir konu da ; mide asidi demir emilimini arttırdığı gibi proteinlerdeki B12 vitaminini kullanmamıza da yardımcı olur. Mide asidi düşük olan hastalarda anemi ve B12 vitamini eksikliği de görülür. Mide asidi çinko, magnezyum gibi minerallerin emilimini de arttırmaktadır.
Mideyi sindirime hazırlamak, yeterince pepsin enzimi ve mide asidi üretimini arttırmak için yiyecekleri iyice çiğnemek gerekir. Çiğnemek, sağlıklı bir sindirimin gerçekleşmesindeki önemli ve ilk aşamadır.
Mide asidi üretmenin doğal yolları:
- Her yemekten 15 dakika kadar önce bir fincan sauerkraut (alman usulü lahana turşusu) suyunu için veya 2-3 kaşık sauerkraut yiyin.
- Her yemekten 15 dakika önce 2-3 yemek kaşığı elma sirkesini veya bir limonu yarım bardak ılık suya karıştırıp içebilirsiniz.
- Düzenli olarak zencefil çayı için
- Bir sürahinin içine zencefil dilimleri ve kabuklu limon dilimleri atın ve gün boyu bu sudan için.
- Probiyotikler mide asidini dengelemeye yardımcı olur ve helikobakterileri kontrol altına alır. Bu nedenle düzenli fermente gıda tüketiniz veya hazır probiyotik kullanınız.
Yukarıdakilerden herhangi biri mide asidi düzeyinizi arttırarak başarılı bir sindirime ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Zamanla, GAPS Tedavi protokolünün uygulanmasıyla mide asidi üretimi de yeterli olmaya başlayacaktır.
Dip Not: Betaine HCl mide asidi takviyesi için önemli bir besin desteğidir ve yemeklerde Betaine HCl kullanabilirsiniz. Betaine HCl i çocuklar kullanamaz ancak yetişkinler kullanabilir. Çocuklar için doz ayarlaması gerekir. Asit, probiyotik bakterileri
öldürebileceğinden, Betaine HCl ve Pepsin ile aynı anda probiyotik kullanmayın. Probiyotikleri sabah ilk iş
olarak, ayrıca yemek aralarında ve yemekten sonra, mide asit oranının en düşük
olduğu zamanlarda kullanın.
Şunu asla unutmayın ki yediğimiz yiyecek ve içeceklerde bulunan çok sayıda mikrop için ilk engel mide
asididir. Mide
yeterince asitli değilse, mikropların bağırsağa geçme olasılığı artar ve burada
yerleşip daha sonra sorun yaratırlar. Hatta midede bile yerleşip
çoğalabilirler; helicobakter gibi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.