Sağlığını Korumayı Öğren: Ağustos 2019

28 Ağustos 2019 Çarşamba

SAÇ DÖKÜLMESİ


Saç dökülmesi çok can sıkıcı bir konu,  hem erkeklerde hem de kadınlarda sosyal ve psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Pek çok hastalığa eşlik ediyor.😩 Çok yaygın bir problem olduğu için de epey fazla çözüm önerisi var. Saç dökülmesi çoğu insan için benzer sahneyle başlar. Banyodan çıkarken ardınızda bir tomar saç bırakırsınız. İnsanların pek çoğunun zayıf noktasıdır. Bu sebeple başta kuaförlerden aktarlardan medet umarlar, her çözüm önerisine balıklama atlarlar. Bu konuyu araştırıp edindiğim bilgileri derledim. 



Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: Eğer genetik mirasınız öyle dikte ediyorsa saç dökülmesine karşı durmak pek mümkün değil. Ama eğer problem genetik mirasınız değilse her şeyden önce saç dökülmesinin arkasında yatan nedeni bulmanız gerekiyor. Çünkü bu nedeni bulup çözmeden sorunu halletmeniz pek de mümkün olmayacaktır. Genetik tipi saç dökülmesi hem erkeklerde hem kadınlarda görülse de erkeklerde daha yaygındır.

Ancak her saç telinin bir ömrü olduğunu unutmayın. Saçların uzayıp gelişmesi 3 aşamalıdır. Saç belli bir olgunluğa erişince telogen evresi denilen evrede dökülür. Yerine yenisi çıkar. Bu normal ve beklenen bir durumdur. Ömrünü tamamlamış olan saç kendiliğinden ya da tarama, yıkama, fırçalama, saça şekil verme gibi dış etkenler ile dökülür. Günde ortalama 100 saç telini kaybetmek normal kabul edilir.

14 Ağustos 2019 Çarşamba

ROMATOİD ARTRİT (RA)


Her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olan iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit, ilerleyen safhalarda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilerken, çay bardağını tutmak bile güçleşebilir.

Eklemlerin iç yüzeyini döşeyen bir zar vardır. Bu zarı oluşturan hücrelere sinovisit denir. Bu hücreler sinovya sıvısı denen berrak, saman sarısı renkli sıvıyı salgılar. Bu sıvı sayesinde eklem yüzeylerinin kayganlığı artar, hareket kolaylığı sağlanır. Sürtünme engellenir. Eklem zarar görmez. Sinovyal sıvı aynı zamanda kıkırdağı da besler. RA da, vücudun bağışıklık sistemi kendi hücrelerine karşı savaş açarak hastalığı başlatır. Sinovyal hücreler iltihaplanır. Toksik maddeler açığa çıkarak eklem kıkırdağına zarar verir. Hastalık ilerleyerek kemik, bağ dokusu, tendonlar ve diğer organları da etkileyebilir.

Kronik seyirli sistemik bir hastalık olan Romatoid artritte, tekrarlayan eklem iltihaplarının yanı sıra eklem kapsülü ve tendon iltihapları sıklıkla görülür.

4 Ağustos 2019 Pazar

BAKLAGİLLER TÜKETİLMELİ Mİ?




Otoimmün hastalığı olan pek çok kişi glutenin zararlarını kabullenmiş durumda. Fakat özellikle buğday harici tahıllar ve bakliyatlar gibi tohumlu bitkilerin zararları kabullenmekte zorlanılıyor. Malum mercimek çorbası, kurufasulye, nohut yemeği, pilav , dolma gibi lezzetler bizim sofralarımızın adeta demirbaşıdır.