Sağlığını Korumayı Öğren: BAKLAGİLLER TÜKETİLMELİ Mİ?

4 Ağustos 2019 Pazar

BAKLAGİLLER TÜKETİLMELİ Mİ?




Otoimmün hastalığı olan pek çok kişi glutenin zararlarını kabullenmiş durumda. Fakat özellikle buğday harici tahıllar ve bakliyatlar gibi tohumlu bitkilerin zararları kabullenmekte zorlanılıyor. Malum mercimek çorbası, kurufasulye, nohut yemeği, pilav , dolma gibi lezzetler bizim sofralarımızın adeta demirbaşıdır.


Şöyle ki tohumlar aslında sindirilmeyi istemez. Onların tüm amacı sindirim kanalında bozulmadan kalmak, vücuttan attığınız zaman da verimli bir toprak bularak yeniden yeşererek varlığını sürdürmektir. Yani evrimsel olarak tohumlar parçalanmasın diye Leptin, Fitik asit ve enzim inhibitörleri gibi pek çok savunma mekanizmasıyla donatılmıştır.

Tahıl ve bakliyatlar bedenimizin karbonhidratları parçalamak için kullandığı enzimleri engelleyen AMİLAZ İNHİBİTÖRLERİ ve bedenimizin proteinleri parçalamak için kullandığı PROTEAZ İNHİBİTÖRLERİ (yani engelleyicileri) içerirler.

Bu inhibitörler pişirme işleminde bile bozulmadan kalan dayanıklı maddelerdir. Tahıl ve bakliyat porsiyonlarının sindirilmesine mani oldukları için sonuçta bedenimizin emilim yapamadığı zararlı bakteriler için gıda sağlamış olurlar.

Bu süreç de ince bağırsakta aşırı bakteri çoğalması yani SİBO ve mantar çoğalması gibi rahatsızlıklara ortam hazırlar.

Diğer yandan tahıl ve bakliyatlardaki bu amilaz ve proteaz enzim inhibitörleri ANTİKOR gibi davranıp doğuştan gelen bağışıklık sisteminizi harekete geçirir. Böylece bağışıklık sisteminizi doğrudan strese sokarlar.

Sağlığı mükemmel bir insan bunu kaldırabilir ama otoimmün hastalığı olan (fibromiyalji, tiroid problemleri, sedef, vitiligo vb) birisi için bu inflamatuar yangınına benzin dökmekten farksızdır.

Lektinler için kullanılan bilimsel terim “ANTİ-BESİN”dir. Çünkü besinlerin emilmesine müdahale eder. Lektinler sindirim enzimlerinizi engelledikleri için bunu telafi etmek üzere PANKREASINIZI daha fazla enzim üretmesi için uyarırlar. Bu da başta insülin üretimi de dahil olmak üzere başka işler için ihtiyaç duyulan pankreası strese sokar; yapması gerekenden fazla iş yükler. Diğer yandan pankreas enzimleri bağırsaktaki sıkı bağları/kavşakları çözme eğilimi göstererek kısmen sindirilmiş gıdaların kan dolaşımına karışmasına neden olur. Dolaşıma karışan gıda da bağışıklık sistemi tarafından işgalci olarak algılanır. Bu şekilde GEÇİRGEN BAĞIRSAĞA yol açabilir.

Tahıl ve bakliyatlar bağırsak bütünlüğünüze zarar veren, bağışıklık sisteminizi strese sokan ve tükettiğiniz diğer gıdaların emilimini dört dörtlük yapmanızı engelleyen gıdalardır. Otoimmün ya da inflamatuar hastalıkları olan insanlar en azından bağırsağını iyileştirene, inflamasyonu yatıştırana, semptomsuz hale gelene ve artık immunosupressan ya da biyolojik ilaç kullanmayı bırakana dek sağlamcı davranıp bunlardan uzak durmalıdır.

💗 💗 💗 💗 💗 💗

İyi pazarlar, sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.