Otoimmün hastalığı olan pek çok kişi glutenin
zararlarını kabullenmiş durumda. Fakat özellikle buğday harici tahıllar ve bakliyatlar
gibi tohumlu bitkilerin zararları kabullenmekte zorlanılıyor. Malum mercimek
çorbası, kurufasulye, nohut yemeği, pilav , dolma gibi lezzetler bizim
sofralarımızın adeta demirbaşıdır.
Şöyle ki tohumlar aslında sindirilmeyi
istemez. Onların tüm amacı sindirim kanalında bozulmadan kalmak, vücuttan
attığınız zaman da verimli bir toprak bularak yeniden yeşererek varlığını
sürdürmektir. Yani evrimsel olarak tohumlar parçalanmasın diye Leptin, Fitik
asit ve enzim inhibitörleri gibi pek çok savunma mekanizmasıyla donatılmıştır.
Tahıl ve bakliyatlar bedenimizin
karbonhidratları parçalamak için kullandığı enzimleri engelleyen AMİLAZ
İNHİBİTÖRLERİ ve bedenimizin proteinleri parçalamak için kullandığı PROTEAZ
İNHİBİTÖRLERİ (yani engelleyicileri) içerirler.
Bu inhibitörler pişirme işleminde bile
bozulmadan kalan dayanıklı maddelerdir. Tahıl ve bakliyat porsiyonlarının
sindirilmesine mani oldukları için sonuçta bedenimizin emilim yapamadığı
zararlı bakteriler için gıda sağlamış olurlar.
Bu süreç de ince bağırsakta aşırı bakteri
çoğalması yani SİBO ve mantar çoğalması gibi rahatsızlıklara ortam hazırlar.
Diğer yandan tahıl ve bakliyatlardaki bu
amilaz ve proteaz enzim inhibitörleri ANTİKOR gibi davranıp doğuştan gelen
bağışıklık sisteminizi harekete geçirir. Böylece bağışıklık sisteminizi
doğrudan strese sokarlar.
Sağlığı mükemmel bir insan bunu kaldırabilir
ama otoimmün hastalığı olan (fibromiyalji, tiroid problemleri, sedef, vitiligo vb)
birisi için bu inflamatuar yangınına benzin dökmekten farksızdır.
Lektinler için kullanılan bilimsel terim “ANTİ-BESİN”dir.
Çünkü besinlerin emilmesine müdahale eder. Lektinler sindirim enzimlerinizi
engelledikleri için bunu telafi etmek üzere PANKREASINIZI daha fazla enzim
üretmesi için uyarırlar. Bu da başta insülin üretimi de dahil olmak üzere başka
işler için ihtiyaç duyulan pankreası strese sokar; yapması gerekenden fazla iş
yükler. Diğer yandan pankreas enzimleri bağırsaktaki sıkı bağları/kavşakları
çözme eğilimi göstererek kısmen sindirilmiş gıdaların kan dolaşımına
karışmasına neden olur. Dolaşıma karışan gıda da bağışıklık sistemi tarafından
işgalci olarak algılanır. Bu şekilde GEÇİRGEN BAĞIRSAĞA yol açabilir.
Tahıl ve bakliyatlar bağırsak bütünlüğünüze
zarar veren, bağışıklık sisteminizi strese sokan ve tükettiğiniz diğer
gıdaların emilimini dört dörtlük yapmanızı engelleyen gıdalardır. Otoimmün ya
da inflamatuar hastalıkları olan insanlar en azından bağırsağını iyileştirene,
inflamasyonu yatıştırana, semptomsuz hale gelene ve artık immunosupressan ya da
biyolojik ilaç kullanmayı bırakana dek sağlamcı davranıp bunlardan uzak
durmalıdır.
💗 💗 💗 💗 💗 💗
İyi pazarlar, sevgiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.