Dr. Natasha Campbell in Almanya'da gerçekleştirilen "21st International New Scientific Outlook World Congress 2016" konferansından 3 videodan oluşan serinin son bölümü bu gönderinin konusu.
Bu bölüme geçmeden önce Bölüm 1 ve Bölüm 2 yi incelemenizi öneririm. Bu bölümde Dr. Natasha Campbell izleyici soruları üzerine GAPS diyetinin nasıl uygulanacağından hangi tür besinleri kapsadığından bahsediyor.
İyi seyirler dilerim.
BÖLÜM 3:
Soru: Ben Lukas Waldman. GAPS diyetine başlarken tüm insanlar için aynı protokolü mü uyguluyorsunuz? Yoksa ciddi hastalıklar veya daha hafif hastalık durumunda arada bir fark var mı?
Cevap: Hayır biz protokolü kişiye göre
ayarlarız. Her insan kendine özgüdür ve herkese uyan tek tip diyet işe
yaramayacaktır. GAPS diyeti 3 bölüme ayrılmıştır. Giriş Diyeti, Tam GAPS
Diyeti ve GAPS diyetinden çıkılan mutlu bir aşamaya sahibiz. Giriş diyetini
uygulamak zordur; ancak daha derin iyileşme sağlar. Aslında, uzun zamandır
mücadele eden insanlarda tüm kalan kötü semptomları giderir. Ancak uygulanması
zor ve insanların buna hazır olması gerekiyor. Mutfağınızın donanıma ihtiyacı
olur, doğru yiyeceği nereden alacağınızı bilmeniz gerekir. Bunlar için hazır
olmanız gerekir. Bu yüzden birçok insan giriş diyetinden başlamıyor. Tam GAPS
diyetinden başlayabilirsiniz. Tam GAPS diyetinde size oynayabileceğiniz daha
uzun bir içerik listesi sunuluyor ve dışarıda yiyebilirsin. Tam GAPS
diyetindeyken kaliteli restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Ve sonra, daha
sonra, tam GAPS diyetinde çok fazla iyileşme elde edersiniz. Sadece tam GAPS
diyetinde birçok insan tamamen iyileşir. Fakat bazı semptomlarınız varsa, hani
çok fazla iyileşme sağladın ama bazı şeyler hala geride kalıyorsa organize
olmanız kendinize zaman ayırmanız ve Giriş diyetini evde yapmanız iyi bir
fikirdir. Kalan belirtilerden kurtulacaksınız.
Soru: Bize diyet hakkında daha ayrıntılı
bilgi vermek için daha fazla zamanınızın olmasını dilerdim. Bu diyet hakkında
biraz daha bilgi verir misiniz lütfen?
Cevap: Diyet kısmı çok büyük bir konu.
Yaptığımız 1 numaralı şey her şey evde, taze malzemelerden pişiriliyor. Gıda
endüstrisi güvenilir değildir. Tüm malzemelere etiket koymuş olsalar bile
işlenmiş bir madde kullanıyorlarsa kanunen size o malzemeleri söylemek zorunda
değillerdir. Bu işlenmiş bir bileşen. Yani bir şeyden kaçınmaya çalışıyorsanız,
aslında bu etiketleri okumak gerçekten yardımcı olmuyor. Bu nedenle, tabiat
ananın yarattığı biçim ve formda taze yiyecekler satın alıyoruz. Taze et veya
donmuş et. Taze balık veya donmuş balık. Uygun yumurtalar, doğru süt - sütümüzü
evde fermente ediyoruz. Burada laktozdan bahsetmek istiyorum. Sütün
laktoz adı verilen bir şekeri vardır. Almak istediğimiz süt gerçek süttür.
Süpermarkette mevcut değil. Süpermarketlerdeki tüm süt Holstein - Friesian
inekler denilen laboratuvarlar bilim adamları tarafından geliştirilmiş
ineklerden gelir. Bunlar doğal hayvanlar değil. Onlar Frankenstein inekleri ve
Frankenstein sütü üretiyorlar. Bu inekler kocaman. Günde normal bir ineğin
üretebildiğinden üç kat fazla süt üretirler. Bu sütün bileşimi gerçek doğal
sütten tamamen farklı. Dolayısıyla sütle yaptığımız 1 numaralı şey GERÇEK
ineklere sahip bir çiftçi buluyoruz. Bu gerçek inekler merada olmalı. Bir
çiftlikte değil, bir yerdeki bir binada değil, gün ışığında olmaları gerekir. O
zaman sütlerinde, kremasında ve tereyağında D vitamini bulunur. Eğer inek
ahırda ise o sütte D vitamini olmaz. Yemle beslenene birçok inek bir ahıra
kilitlendi. Bu alanlarda gübreler ve kimyasallarla ot yetiştiriyorlar, çimleri
kesip ahıra getiriyorlar ve onu ineklere veriyorlar. Buna da çimle beslenmiş
diyorlar. Bahsettiğimiz şey bu değil. İnekler yılın çoğu zamanı gün ışığında,
merada olmalı. İnek sütü bu ineklerdeki organik, gerçek hijyen uygulamalarını
takiben sağılırlar.Biz bu sütü pastörize etmiyoruz, çiğ tüketiyoruz. Çünkü
herhangi bir hayvanın sütü canlıdır – insanınki dahil- kırmızı kan gücreleri
çıkarılmış olanrak kadının beyaz kanıdır. Aktif bağışıklık hücreleri ,beyaz kan
hücreleri , aktif hormonlarla, aktif nörotransmitterlerle, aktif proteinlerle,
enzimlerle, vitamin ve minerallerle doludur. Yapısı karmaşıktır ve canlıdır,
içinde enerji vardır. Onu tükettiğiniz zaman laktoz reaksiyonununz olmaz. Çünkü
çiğ süt laktaz adı verilen bir enzim içerir. Bu bizim için laktozu sindirir.
Ama sütü pastörize edersek onu öldürürüz. Ölü bir üründe laktaz yok edilmiştir
ve böylece insanlar laktoz intolerans olur. Bebeklik döneminden sonra hepimizde
laktoz intoleransı vardır çünkü laktaz üretimimiz durdu. İnsanlar bebeklikten
sonra laktaz üretmezler. pastörize edilmiş Pastörize olsa bile sütü çok iyi
sindiremeyen insanların laktozu parçalayan yararlı bakterilerden oluşan
kolonileri vardır. Bunlar genellikle E.coli dir. E.coli nin faydalı türleridir.
Onlar bizim için laktozu parçalar ve aynı zamanda başka tür bakteriler de
vardır. Fakat insanların büyük bir kısmının bu mikropları yoktur ve o nedenle
bu insanlarda laktoz intolerans görülür. Çiğ süt içmeye dönüş
yapan ve reaksiyon yaşamayan pek çok insan biliyorum. Laktozu
sindirebiliyorlar. Fakat GAPS hastalarında, anormal flora ile dolu bir
bağırsakları olduğu için, laktoz çift şekerdir. Orada iki molekül vardır.
Galaktoz ve glukoz, birbirine bağlanmıştır. Onları ayırması gereken bağırsak
duvarıdır. Bağırsak duvarındaki hücrelerdir. Ancak GAPS hastalarında bu
hücreler hasar görmüştür. Bu nedenle bu parçalama işini yapamazlar. Bu çift
şeker bu nedenle emilemez – ancak parçalanmalı - ve Candida, Clostridia,
Proteus, vb için çift şekerler mükemmel bir besindir. Bunlar içinde
beslenirler, çoğalırlar ve onu toksinlere dönüştürürler. Bu yüzden GAPS lı
insanlar için iyileşene kadar yaptıklarımız tam olarak şudur; evde çiğ
sütü mayalamaktır(fermente etmektir). Bakteri ekleriz, kefir veya
yoğurt yaparız. Evde 24 saat içinde kefir veya yoğurt yaparız. Bu bakteriler
şekeri sever; bu işi bizim için yaparlar. Laktozu galaktoz ve glukoza
dönüştürürler. Bu işi bizim için yaparlar. Onları yerler. Bu nedenle fermente
çiğ süt ürünleri gerçekten de laktoz içermeyen ürünlerdir. Ve
içerdikleri yararlı mikroplarla yani probiyotik özellikte olmasıyla
ve içinde sindirim sistemi için en iyi antiseptiklerden biri olan laktik
asitbulunmasıyla çok faydalıdırlar. Kefirinize veya yoğurdunuza gelen
laktik asit tüm patojenleri öldürür, kandidayı vurur, solucanları vurur. Tüm
zararlıları ortadan kaldırır ve onları faydalı mikroplar ile ikame
eder. Benim favorim kefirdir. Çünkü kefir binlerce yaşında ve
yavaşça elden ele geçti. Müslümanlar Hz. Muhammed’in onu ümmetine kendisinin
verdiğini söyler. Bu efsanesidir. Kefir karnabahar görünümünde 200 den fazla
mikropla iç içe küçük bir biyofilmdir. İçinde mantarlar, faydalı mantarlar,
faydalı virüsler, faydalı bakteriler vardır. Her şeyin faydalısını içerir. O
küçük karnabaharı süte döktüğünüzde 24 saat içinde onu kefire dönüşür. Sonra kefiri
süzgeçten döktüğünüzde küçük kefir organizmalarını yakalarsınız. Bu taneler
üzerine taze süt ilave ettikçe sizin için sürekli çoğalacaklardır. Sürekli
büyüyecekler ve büyüdükçe arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz. Ve sindirim
sistemi için bu çok güçlü bir probiyotiktir. GAPS beslenme protokolünde
biz sebzeleri de fermente ederiz ve evde pek çok et
suyu (meat stock) yaparız. Eğer büyükannenizi düşünürseniz mutfağına
gittiğinizde hep bir tenceresi vardır. Kemikler asla atılmaz çünkü kemikler en
iyi et suyunu ve kemik suyunu üretirler. Kemikleri bir parça et ile birlikte
bir kabın içerisine koyarız , kasaptan kimsenin almak istemediği tüm küçük
parçaları içine atarız, bir parça tuz , biber ile birlikte 2-3 saat içinde et
suyunuz hazır olur. Bu oluşan bulyon, sıvı kesinlikle sindirim sisteminiz,
eklemleriniz, beyniniz, bağ dokunuz için iyileştirici bir maddedir. Çünkü o
kollajendir. Saf kolajendir. Vücudunuz için kullanıma hazırdır. Vücudumuzun 1/3
ü kollajen olduğu için vücudumuzu yeniden inşa etmek için kullanılacaktır. Gün
boyunca ne kadar çok bulyon içilirse iyileşme de o kadar hızlı olacaktır. Biz
içtiğimiz her et suyu bardağına bir kaşık kefir koyarız. Böylelikle
probiyotikler içeri girer. Bu et suyu ve kemik suyu ile çorbalar yaparız.
Bunlar çok önemli şeylerdir. Kemik suyunu yaptığımız kemiklerin etrafında
jelatin dokusu, ligamentler yani bağlar, eklem kapsülleri, kemik
iliği olmalıdır. Bunu adeta bir köpek gibi ısırırız. Onun her küçük
zerresini yeriz. Çünkü kemikten yonttuğunuz o ağız dolusu bağ, bir sürü para
ödediğiniz o on kavanoz kollajen takviyesine eşdeğerdir. Üstelik en iyi
sindirilebilir formda olu, eklemlerinizi yeniden oluşturacak, kaslarınızın
yapısını yeniden inşa edecek ve bağırsak duvarınızı yeniden inşa edecek. Kemik
iliği insan vücudu için mutlak bir balsamdır. Yani kemikleri
pişirdiğimizde, ahşap doğrama tahtası üzerinde kemiğe çarpmak önemlidir. Kemik
iliği düşecek. Onu yiyin. Bunu çocuklarınıza verin. Bu yüzden gıda endüstrisi
bu gezegende görünmeden önce, süpermarketler bu gezegende görünmeden önce var
olan ve insanların kullanmaya aşina oldukları geleneksel yemek yeme
alışkanlıklarına geri dönüyoruz. Bu yemekler sadece iyileştirir. Bütün tarifler
kitabımda mevcut, web sitemde de pek çok tarif var, bunlara göz atabilirsiniz.
Bu çok basit bir diyet ve bir kez bunu uygulamaya başladığınızda daha önceki
beslenmenize dönmek istemeyeceksiniz. İnsanlar dönmezler çünkü bunu uygularken
iyi hissederler. Çocuklarınız gürbüz, zeki, güçlü olur, hasta olmazlar, soğuk
algınlığı yaşamazlar, ailede problem olmaz.
(İzleyici yorumu Paul) Açıklamalarınız için çok teşekkür
ederim. Sadece söylediklerinizi pekiştirebilirim. Kitabınızı okuduğumdan
biliyordum ve bunu denemek istedim. GAPS diyetini 7 aydır yapıyorum ve çok
memnun kaldım. Kendimi çok daha güçlü ve temiz hissediyorum Kitap çok iyi
yazılmış. Gerçekten sadece okumalısınız o zaman kendiniz yapabilirsiniz.
Elbette çok hasta değildim ya da bu yüzden ihtiyacım olmadı ama denemek
istedim. Ve devam edeceğim çünkü çok daha iyi hissediyorum. Ön şart kaliteli
malzemeler doğru malzemeler almak .sonrasında yapılması gerçekten çok kolay.
Sadece sağduyunuzu kullanın. Çok teşekkür ederim.
Sadece Paul un söylediklerini
vurgulamak istiyorum. Yemeğinizi süpermarketten satın almayın lütfen. Yiyecek
almak için iyi yerler değiller. Bu dünyada gerçekten doğru yiyecek üreten
gerçek çiftçiler var. Bu çiftçilerin hepsi mücadele ediyor, hayatta kalmaları
çok zor. Çünkü hükümetler onları desteklemiyor. Batı hükümetleri endüstriyel
tarımı desteklemektedir. Organik değil, doğal çiftçiler.
🎀 🎀 🎀 🎀 🎀 🎀
BONUS : 3 videoda anlatılan temel bilgiler üzerine aşağıdaki Holistik Akademi Seminer videosunu da izlemenizi öneririm. GAPS konusunu pekiştirmenize ve daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Gerçekten değerli bilgiler içeriyor.
Sağlık dolu günler dilerim, sevgiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.