Merhabalar,
Böyle 16 yolla homosisteini
düşürebilmek gibi keşke insanları tanımanın ve anlamanın da 16 yolunu
bilebiliyor olsaydık. Bunu biliyor olsaydık sağlığımız da daha iyi olurdu. Fizyolojimizin
iç dengesinin yerinde olması da fiziki sağlık kadar önemli değil mi?
Bir yazıda “Bir insanı tanımak istiyorsanız onun ne okuduğuna bakın” diyordu. “Ne seyrettiğine bakın, duvarlarına ne astığına, raflarına ne koyduğuna, nasıl konuştuğuna ve sizi nasıl dinlediğine bakın. Yapmanız gereken tek şey bakmaktır. Bunlar size onun ruhunun nerede olduğu ve neyle beslendiği konusunda her şeyi bildirir...” diyordu. Haksız da sayılmaz.
Ben bir madde daha ilave etmek isterdim sanırım: Sizinle uyumu bozulduğunda nasıl davrandığına da bakın. Çünkü uyumsuzluk da uyuma dahil. İnsanlar ilişkilerinde birbirlerini kimi zaman bulur, kimi zaman kaybeder. Tarafların birbirlerinden uzaklaştığı dönemler yaşanması kaçınılmaz. Bir ilişkiyi devam ettiren ve anlamlı kılansa tarafların birbirini hiç kaybetmemesi değil, birbirini bulma istek ve çabasının devam etmesidir.
Bir yazıda “Bir insanı tanımak istiyorsanız onun ne okuduğuna bakın” diyordu. “Ne seyrettiğine bakın, duvarlarına ne astığına, raflarına ne koyduğuna, nasıl konuştuğuna ve sizi nasıl dinlediğine bakın. Yapmanız gereken tek şey bakmaktır. Bunlar size onun ruhunun nerede olduğu ve neyle beslendiği konusunda her şeyi bildirir...” diyordu. Haksız da sayılmaz.
Ben bir madde daha ilave etmek isterdim sanırım: Sizinle uyumu bozulduğunda nasıl davrandığına da bakın. Çünkü uyumsuzluk da uyuma dahil. İnsanlar ilişkilerinde birbirlerini kimi zaman bulur, kimi zaman kaybeder. Tarafların birbirlerinden uzaklaştığı dönemler yaşanması kaçınılmaz. Bir ilişkiyi devam ettiren ve anlamlı kılansa tarafların birbirini hiç kaybetmemesi değil, birbirini bulma istek ve çabasının devam etmesidir.
Çünkü yalnızlığın karşıtı birliktelik değil, yakınlıktır. Hislerimizdir bizi çok uzaktan birbirimize bağlayan.
Geçen hafta paylaştığım
Mustafa Atasoy’un Hormon kitabı ile ilgili gönderimde Dr. Mustafa Atasoy’un
homosistein değerinin epey üzerinde durduğundan bahsetmiştim. Bu değerin yüksekliği pek çok sıkıntıyı beraberinde getiriyor maalesef. Aslında homosistein
vücudumuz için çok gerekli bir metabolik ara ürün, bir aminoasit; vücudumuzun
en önemli antioksidanı glutatyonun ve en önemli metilverici SAM’ın sentezi için
gerekli.. Ama aynı zamanda fazlalığı damar hasarına (aynı zamanda kan
yoğunluğunu artırıyor)yol açıp kalp krizi, inme gibi bir çok önemli hastalığın
nedenleri arasında gösteriliyor. 📌MTHFR gen mutasyonu,
ilaçlar, toksin maruziyeti (ağır metaller), hormon dengesizliği, stres ve
özellikle B vitaminlerinden fakir beslenme ile Homosistein düzeyleri
yükselebilir. 📌Optimal sağlık açısından kan homosistein
düzeyleri 7 mikroMol/L’nin altında olmalıdır. Bu düzeyleri aştığında otoimmünite
ve kronik enflamasyona bağlı hastalık gelişme riskleri artar. Yüksek
homosistein düzeyleri özellikle kalp-damar hastalıklarıyla doğrudan
ilişkilidir. 📌Ayrıca yüksek homosistein düzeylerinin
otoimmüniteyi tetikleyerek Hashimoto hastalığı, Romatoid Artrit ve Sedef
hastalığı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Peki bu yüksek homosistein
değerleri nasıl düşürülecek. İşte bugünkü konumuz bu.
🌟Kaynak için TIK . Sevdiğim bir site. Bu siteden geçtiğimiz ay miyelin yenileme konusunda bir çeviri paylaşmıştım.
Homosisteini Etkin Bir Şekilde Düşürmenin
16 Güçlü Yolu
Beyin sağlığınızı iyileştirmenin ve zihinsel sağlığınızı yönetmenin diğer bir önemli yolu homosistein seviyelerinin düşürülmesi ve normalleştirilmesidir.
Aslında, homosistein seviyelerini normal aralıkta tutmak genel sağlık için iyidir.
Peki, homosistein tam olarak nedir?
Homosistein, vücutta metilasyonun bir yan ürünü olarak üretilen bir amino asittir.
Sağlıklı insanlarda, düzgün şekilde metabolize edilir ve normal seviyeler korunur.
Ancak homosistein uygun şekilde metabolize edilmediğinde, vücutta birikebilir ve seviyeler çok yüksek olabilir.
Ve o zaman homosistein tehlikeli ve sağlıksız hale gelir.
Yüksek seviyelerde homosistein, enflamatuar ve nörotoksik olup sistein ve glutatyon seviyelerini azaltarak beyindeki oksidatif stres ve serbest radikal hasarını arttırır (89-95, 138-139).
Ayrıca, mitokondriyal hasara katkıda bulunduğu ve beyindeki enerji üretimini azalttığı gösterilmiştir (96-98).
Araştırmacılar, yüksek düzeylerde homosisteinin, kan beyin bariyerinin bütünlüğünü bozarak, normal şartlarda beyinden uzak tutulan maddelerin geçmesine ve nörolojik sorunlara katkıda bulunmasına izin verdiğini bulmuşlardır (99-102).
Çalışmalar, yüksek düzeyde homosistein seviyesine sahip olan kişilerin düşük seviyede serotonine ve ruh halini iyileştiren birçok nörotransmiterin üretiminde yer alan bir besin maddesi olan SAMe seviyelerine sahip olduğunu bulmuşlardır (103-104).
Bütün bunlar göz önüne alındığında, yüksek düzeyde homosisteinin, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok kronik nörodejeneratif ve nöropsikiyatrik hastalıkla bağlantılı olması şaşırtıcı değildir:
- Depresyon (105-111)
- Demans, Alzheimer hastalığı, bilişsel bozukluk / işlev bozukluğu / düşüş (119-133, 143)
- Baş ağrısı ve migren (112-118, 148)
- İşitme kaybı (136-137)
- Beyin atrofisi (134, 144, 151)
- Parkinson hastalığı (145)
- İnme (154-155)
- Doğum sonrası depresyon (135)
- Menopoz sonrası zihinsel düşüş (146)
- Şizofreni ve diğer duygusal bozukluklar (147, 153, 156)
- Alkolizm (149)
- Beyin hasarı ve nörotoksisite (152)
- Obsesif-kompulsif bozukluk (157)
- Multipl skleroz (158-161)
📍 Siz yaşlandıkça homosistein düzeyleri yavaş yavaş artar ve erkekler yüksek homosistein seviyesine sahip olmaya kadınlardan daha yatkındırlar (140-142).
11. N-Asetil-Sistein
12. Omega-3 Yağ Asitleri
Omega-3 yağ asitlerinin yapamadığı bir şey var mı?
13. Probiyotikler
Alkol, kortizol seviyelerini yükselterek, kan-beyin bariyerini tahrip ederek, iltihabı ve oksidatif stresi artırarak beyinde hasara yol açan bir nörotoksindir (67).(Duydunuz mu bayım nörotoksin diyor; yani o kabarcıklar uyuşuklar eşittir whiskey)
Tam bitki yiyecekleri, bir bütün olarak tüketildiklerinde daha sağlıklı olma eğilimindedirler, çünkü sinerjik olarak birlikte çalışan çeşitli besinlere sahip olma eğilimindedirler.
Neyse ki, homosisteini azaltmanın birkaç yolu var. İşte homosistein seviyenizi kontrol altında tutmanın 16 yolu 👉
1. Trimetilglisin (TMG)
Trimetilglisin (betain olarak da bilinir) pancar ve ıspanak gibi bitkilerde bulunabilen bir amino asit türevidir.
Trimetilglisin, melatonin, koenzim Q10 nun ve dopamin ve serotonin gibi nörotransmiterlerin sentezinde yer alan bir işlem olan metilasyonda önemli bir rol oynar.
Birçok çalışma, trimetilglisin takviyesinin homosistein seviyelerini anlamlı derecede düşürdüğünü göstermektedir (1-5).
Bir çalışma, bir kişi ne kadar fazla miktarda trimetilglisin tüketirse, homosistein seviyesinin de o kadar düşük olacağını göstermiştir (6).
Araştırmaya göre, homosisteini önemli ölçüde azaltmak için günde en az üç gram trimetiglisin takviyesi yapmanız gerekecek gibi görünüyor. Bunu yapmak, homosistein seviyesi normal seviyedeki kişilerde homosistein seviyesini %10 ve yüksek homosistein seviyesine sahip kişilerde % 20 ile 40 oranında azaltır (7-9).
Bununla birlikte, 500 mg ı bile homosisteini hafifçe düşürmektedir (10).
Ben de psikiyatrik ilaçları bıraktıktan sonra trimetilglisin takviyesi aldım ve ruh hali ve enerjimde bir iyileşme olduğunu fark ettim.
2. Folat
Homosisteini düşürmenin en iyi yolu, düzenli olarak yeterince B vitamini tükettiğinizden emin olmanızdır.
Folat en önemli B vitaminlerinden biridir, çünkü homosisteinin metiyonine metabolize olmasına yardımcı olur (51).
Vücudunuzda yeterli folat bulunmadığında, sonuç olarak yüksek düzeyde homosistein seviyeleri oluşur (52).
Doğal folatın iyi bir diyet kaynağı yapraklı yeşillikler, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, çilek, avokado, sığır karaciğeri ve kümes hayvanlarıdır. Bu yiyecekler, şu linke tıklayarak ulaşabileceğiniz Optimal Beyin Sağlığı için Ücretsiz Market Alışveriş Rehberime dahil edilmiştir.
Bununla birlikte, folat yönünden zengin besinler, homosisteini düşürmek için yeterli olmayabilir. Aslında, birçok insan yiyeceklerden yeterince folat alamaz çünkü pişirme ve yiyecek işleme doğal folatları tahrip eder (57).
Bu yüzden takviye almayı öneririm.
800 mcg folatla takviye yapmanın, homosisteini en az % 28 oranında azalttığı gösterilmiştir. Günde sadece 113 mcg takviye bile yapılsa homosisteini % 15 oranında düşürür (53-56, 58, 62).
❗❗Folat takviyesi kullanmaya karar verirseniz, standart multivitaminlerde yaygın olarak bulunan sentetik folik asitten kaçının. Bunun yerine biyolojik olarak aktif bir folat formu (metilfolat veya 5-MTHF) kullanmalısınız.
5-MTHF, folatın en etkili tamamlayıcı şeklidir. Birçok insan, folik asidi vücutta metilfolat haline dönüştüren enzimde genetik mutasyonlara sahiptir. Bu nedenle folik asit formu bir atıktır ve bu genetik mutasyona sahipseniz aslında zarar bile verebilir.
Metil folat takviyeleri, folat seviyesini arttırmakta ve homosistein seviyelerinin düşürülmesinde sentetik folik asitten neredeyse yedi kat daha etkilidir. Düzenli sentetik folik asidin merkezi sinir sisteminden hızlı bir şekilde temizlendiği ve beyine zayıf bir şekilde taşındığı gösterilmiştir (59-61).
3. B12 Vitamini
B12 Vitamini, metilasyonda rol oynayan başka bir besindir. Aynı zamanda homosisteinin metabolizmasında gerekli bir kofaktördür (75-77).
Araştırmalar, B12 Vitamini eksikliğinin artan homosistein seviyelerine katkıda bulunabileceğini göstermektedir (78-80, 83-84).
Ancak yüksek homosistein düzeyleri durumunda, günde 1.000 mg B12 takviyesi kullanmak, homosisteinin kan seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir ve normalleştirebilir (81-82).
Takviye etmeye karar verirseniz, B12'nin (siyanokobalamin) yarı sentetik versiyonundan kaçınmalı ve bunun yerine daha iyi emilen ve biyolojik olarak daha aktif olan metile edilmiş formu (metil-B12) almalısınız.
Metil-B12 yi B kompleksin içinde veya ayrı olarak alabilirsin.
B12 Vitamini ayrıca hayvansal gıdalarda da bulunur ve sığır karaciğeri gerçekten iyi bir kaynaktır. Bu sığır eti karaciğer kapsüllerini alıyorum, çünkü karaciğerin tadından hoşlanmıyorum.
4. B6 Vitamini
B6 Vitamini ruh halini iyileştiren, uykuyu derinleştiren ve tüm sinir sisteminizi destekleyen başka bir homosistein azaltıcı besin maddesidir.
Bunu, beyninizdeki serotonin, GABA ve dopamin de dahil olmak üzere pek çok nörotransmiter üretiminde önemli bir rol oynayarak başarır.
B6 Vitamini ayrıca homosisteinin metabolizmasında gerekli bir kofaktördür ve eksikliği olması homosistein seviyelerinin yükselmesine neden olabilir (14).
Aslında, düşük kan B6 seviyeleri, özellikle de homosistein düzeyi yüksek olan kişilerde yaygındır (15).
Neyse ki, takviyenin homosistein seviyelerinin düşürülmesine ve normalleştirilmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir (11-13).
Bununla birlikte, homosistein seviyelerini önemli ölçüde düşürmek istiyorsanız, hem folat hem de B12 ile birlikte B6'yı desteklemenin en iyisi olduğunu belirtmek gerekiyor.
B6, B12 ve folat ile takviye yapmanın, homosistein seviyelerini anlamlı derecede düşürdüğü ve depresyon semptomlarını azalttığı gösterilmiştir (87).
Bir çalışma, üç hafta içerisinde homosistein seviyelerinin yalnız folat kullanarak % 17, yalnız B12 kullanarak %19 , folat ve B12 kullanarak % 57 ve folat, B12 ve B6 kullanarak % 60 azaltılabileceğini buldu (86).
Başka bir çalışmada, B6 ve folatın birleştirilmesinin beş hafta içinde homosistein oranını % 32 azalttığı bulundu (85).
Bu nedenle, üç B vitamininin tümünü içeren yüksek kaliteli bir B kompleksi ile takviye yapılmasını şiddetle tavsiye ediyorum.
Ben bu linkteki B kompleksi kullanıyorum.
B6 Vitamini eksikliği belirtileri zayıflık, zihinsel karışıklık, depresyon, uykusuzluk ve ağır PMS belirtileridir.
Vitamin B6'nın en iyi besin kaynaklarından bazıları patates, muz ve tavuktur.
5. Taurin
Taurin, gıdalarda, özellikle hayvansal ürünlerde bulunan organik bir bileşiktir. Çok çeşitli sağlık yararları vardır.
Kan-beyin bariyerini aşabilir ve anti-anksiyete etkisi yaratabilir ve beyindeki bir antioksidan görevi görür, kurşun ve kadmiyum gibi çeşitli maddelerden beyni korur (16-25).
Ayrıca homosisteini düşürdüğü gösterilmiştir.
Araştırmalar, taurin takviyesinin plazma homosistein seviyelerini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor (26-28).
6. Kreatin
Kreatin vücutta üretilen ve özellikle et, yumurta ve balık gibi bazı gıdalarda bulunan bir moleküldür.
Kreatin ayrıca supplement olarak da mevcuttur. Sporcular, vücut geliştiriciler, güreşçiler, koşucular genellikle daha fazla kas kütlesi kazanmak için kreatin takviyesi alır. İnanılmaz derecede iyi araştırılmış bir takviyedir ve düzenli olarak almak güvenlidir.
Kreatin takviyesi kullanmak beyni de destekleyebilir. Nöroprotektif etkilere sahip olduğu gösterilmiştir ve beyin hücresi işlevini desteklemek için hızla enerji üretmektedir (29).
Araştırmalar kreatin takviyesinin insanlarda homosisteini de azaltabildiğini gösteriyor (32, 34).
Hayvan çalışmaları aynı şeyi gösteriyor (30-31, 33).
Her gün bu linkteki kreatin tozunu boş bir mideyle alıyorum. Düzenli olarak ağırlık kaldırdığım dönemler daha fazla alıyorum.
7. Yeşil Kahve Özü
Yeşil kahve ekstresi, yeşil kahve çekirdeklerinden elde edilen bir takviyedir.
Yeşil kahve çekirdekleri normal kahve çekirdeklerine benzer. Bununla birlikte, içinde çok daha fazla klorojenik asit bulunur.
Klorojenik asit, bilişsel sağlık yararları olan bir fitokimyasaldır.
Bir çalışma, yeşil kahve ekstraktı içeriğinin % 28'i olan 140 mg klorojenik asidin homosistein oranını önemli ölçüde azaltabildiğini buldu (39).
8. Stresi Azaltın
Stresinizi yönetmek için her gün bir şeyler yapmayı denemenizi şiddetle tavsiye ederim, çünkü psikolojik stresin homosistein seviyelerini önemli ölçüde arttırdığı gösterilmiştir (70-71).
Stresi azaltmanın en sevdiğim yolları arasında nörofeedback, meditasyon (Muse kafa bandını kullanarak), masaj, akupunktur, göz hareketi duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), duygusal özgürlük teknikleri (EFT), kalp atış hızı değişkenliği (HRV) eğitimi ve bu akupunktur matı .
Stresi azaltmanıza yardımcı olabilecek bazı takviyeler arasında çinko, magnezyum, ashwagandha ve fosfatidilserin bulunur.
Bu anti-anksiyete takviyesi, yıllar içinde stresimi yönetmeme kişisel olarak yardımcı olan birkaç doğal bileşik de içermektedir.
Ve bu linkte stres hormonunu, kortizolü düşürmek için 20 başka yolu içeren bir makale bulabilirsiniz.
9. Östrojen
Östrojen, birincil kadın cinsiyet hormonudur ve kadın üreme sisteminin geliştirilmesinden ve düzenlenmesinden sorumludur.
Araştırmalar, yüksek östrojen seviyelerinin, beslenme durumundan ve kas kütlesinden bağımsız olarak düşük homosistein seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir (72).
Östrojen replasman tedavisi alan bireylerde homosistein düzeyleri anlamlı derecede düşüktür (72-73).
Hem erkeklerin hem de kadınların hormon düzeylerini düzenli olarak kontrol etmelerini ve yaşam kalitesini gerçekten artırabilmeleri için optimize etmelerini öneriyorum.
10. Kolin
Kolin, çoğu insanın yeterince tüketmediği esansiyel bir B vitaminidir, çünkü Batı diyetinde çok az yiyecek kolin içerir.
Bir çalışma, kolin alımının artmasının dolaşımdaki homosistein seviyelerinin azalmasına yol açtığını göstermiştir (43).
Diğer çalışmalar, farelerde ve insanlarda kolin eksikliğinin artmış homosistein düzeyleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir (44).
Citicoline (CDP-Choline olarak da bilinir) beyin için en sevdiğim kolin kaynağıdır.
Citicoline ayrıca kan-beyin bariyerini destekler ve miyelinin yenilenmesini teşvik eder.
Beyin sağlığı için bir diğer kolin kaynağı Alpha GPC'dir.
Hem Citicoline hem de Alpha GPC, Optimal Brain takviyesine dahil edilmiştir.
Sığır eti karaciğerinde ve yumurta sarısında da bir miktar kolin bulabilirsiniz, ancak Citicoline ve Alpha GPC biliş üzerinde daha belirgin etkilere sahiptir.
11. N-Asetil-Sistein
N-Asetil-Sistein (NAC) amino asit sisteinin değiştirilmiş bir şeklidir. Aynı zamanda vücudunuzun ana antioksidanı olan glutationun öncüsüdür.
NAC'nin altı farklı zihinsel hastalığın tedavisinde nasıl yardımcı olabileceğini daha önce yazmıştım.
Ayrıca homosistein seviyelerinin düşürülmesine de yardımcı olabileceği ortaya çıktı.
Araştırmalar NAC desteğinin homosistein seviyelerinde “hızlı ve anlamlı bir azalmaya” neden olabileceğini göstermektedir (49).
Araştırmalar, NAC'nin homosisteini herhangi bir yerde yüzde 25 ile 45 oranında azaltabildiğini bulmuştur (47-48, 50).
Araştırmacılar, NAC'ın homosisteini kandaki protein taşıyıcısından çıkardığına, böylece homosisteini düşürdüğüne ve glutation oluşumunu desteklediğine inanıyor (45-46).
12. Omega-3 Yağ Asitleri
Omega-3 yağ asitlerinin yapamadığı bir şey var mı?
Miyelinin yenilenmesini teşvik edebilir, vagus siniri uyarabilir, beyin hasarını tersine çevirmeye yardımcı olabilir ve endokannabinoid sistemini destekleyebilirler.
Şimdi de homosistein seviyelerini düşürebildikleri görülüyor.
Randomize, çift-kör, plasebo-kontrollü bir klinik çalışma, 2 ay boyunca günde üç gram omega-3 yağ asidi tüketmenin homosistein seviyelerini önemli ölçüde azalttığını buldu (63).
Diğer araştırmacılar, omega-3'lerin homosisteini % 36-48 oranında azaltabildiğini bildirdi (64-65).
Ayrıca araştırmalar, homosisteini düşürmek için B vitaminleri kullanan kişilerin, beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için yeterli omega-3'e sahip olmaları gerektiğini de buldu. Aslında, beyin işlevini geliştirmek için B vitaminlerini kullanan bazı klinik denemeler sadece yüksek omega-3 seviyesine sahip kişilerde fayda göstermektedir (143-144).
Yeterince omega-3 tüketmek önemlidir; çünkü bunlar vücudunuzun kendisini üretemediği esansiyel yağlardır.
Omega-3 yağ asitleri öncelikle somon, siyah morina, sable fish, sardalye ve ringa balığı gibi soğuk su balıklarında bulunur.
Ne yazık ki, çoğu insan diyetlerinde yeterli miktarda omega-3 yağ asidi tüketmez.
Bu yüzden insanlara, omega-3 içeren özel bir balık yağı olan krill yağı ile takviye etmelerini öneriyorum.
Ben şu linkteki krill yağı takviyesini alıyorum. Almayı bıraktığımda kendimi biraz depresyonda hissediyorum. Aslında farkı fark ettim.
13. Probiyotikler
İlginç bir çalışmada araştırmacılar yüksek homosisteinli bireylere probiyotik VSL # 3'ü verdi.
Araştırmacılar, probiyotiğin bağırsaktaki iyi bakteri sayısını arttırdığını, ardından doğal olarak B12 Vitamini ve bağırsakta folat üretimini artırdığını buldu. Sonuç olarak homosistein seviyeleri düştü (66).
Beynimi ve zihinsel sağlığımı desteklemek için kişisel olarak şu linkteki Optimal Biotics takviyesini oluşturdum ve kullanıyorum.
Probiyotiklerin ayrıca vagus siniri uyardığı ve depresyona yardımcı olduğu gösterilmiştir.
14. Alkolden Kaçının
Alkol, kortizol seviyelerini yükselterek, kan-beyin bariyerini tahrip ederek, iltihabı ve oksidatif stresi artırarak beyinde hasara yol açan bir nörotoksindir (67).(Duydunuz mu bayım nörotoksin diyor; yani o kabarcıklar uyuşuklar eşittir whiskey)
Aynı zamanda alkol homosisteini arttırır.
Bir çalışma alkolün B12 Vitamini ve folat seviyelerini anlamlı derecede azalttığını ve homosistein seviyelerini arttırdığını tespit etti (68).
Bir başka çalışmada ise alkol tüketiminin B Vitamini seviyesinden bağımsız olarak homosistein seviyelerini arttırdığı bulundu (69).
Beyninizi alkolden korumanın yolları vardır, ancak iyileşmeye çalışıyorsanız tamamen bırakmanız ya da tüketiminizi iyice azaltmanız iyi olur. Artık kişisel olarak alkol hiç içmiyorum.
İçmeye karar verirseniz, bu linkteki yazı bazı alkol türlerinin diğerlerinden daha iyi olduğunu açıklar.
15. “Baştan Kuyruğa Kadar” Ye
Tam bitki yiyecekleri, bir bütün olarak tüketildiklerinde daha sağlıklı olma eğilimindedirler, çünkü sinerjik olarak birlikte çalışan çeşitli besinlere sahip olma eğilimindedirler.
Aynısı hayvansal gıdalar için de söylenebilir.
Kas eti (tavuk göğsü, yağsız sığır eti) tek hayvansal protein kaynağınız olmamalıdır. Atalarımız bu şekilde yemek yemedi, biz de yapmamalıyız.
Vücudunuz, hayvanın tüm vücudunun farklı kısımlarından bir amino asit dengesini almayı tercih eder ve bekler.
Bu yüzden “baştan aşağıya yemek yemeyi” öneriyorum - tüm hayvandan çok çeşitli proteinler tüketiyorum.
Kas etinin yanı sıra, düzenli olarak karaciğer ve kemik suyu gibi organ etleri de pişirmeli ve yemelisiniz.
Bunu önermemin temel sebeplerinden biri, yağsız kas etinin metiyonin bakımından zengin olmasıdır.
Metiyonin esansiyel bir amino asittir, ancak çok fazla metionin homosistein seviyesini arttırır ve B6, B12 Vitamini, folat ve kolin vitamini ihtiyacınızı arttırır (74, 88, 162).
Ancak kemik suyu, kolajen ve jelatinin yanında kas etindeki metiyonini dengeleyen ve vücudunuzun onu daha iyi metabolize etmesine yardımcı olan glisin ve prolin gibi amino asitleri içerir.
Kemik suyunu her zaman evde yapmak mümkün olmayabiliyor. Ben bu yüzden önceden hazırlanmış şu linkteki organik tavuk kemiği suyunu tüketiyorum.
Ve daha fazla bütün hayvansal proteinlerin nasıl pişirileceğini ve diyetinize dahil edileceğini öğrenmekle ilgileniyorsanız, Jennifer McLagan tarafından yazılan Hayvanın Kalanı Nasıl Pişirilir (Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal) adlı kitabı okumanızı tavsiye ederim.
16. Homosistein Artırıcı İlaçlar ve Bileşikler
Bir dizi reçeteli ilacın ve doğal bileşiğin, folat emilimini veya homosisteinin metabolizmasını engelleyerek Homosisteini arttırdığı gösterilmiştir (35-38):
- Kolestramin
- Kolestipol
- Fenofibrat
- Levadopa
- Metformin
- Metotreksat
- Niasin
- Azot oksit
- Pemetrekset
- Fenitoin
- Pyrimethamine
- Sülfasalazin
Sonuç
Yüksek homosistein düzeyleri sorun olabilir ve birçok beyin ve zihinsel sağlık bozukluğu riskinizi artırabilir.
Neyse ki, bunun hakkında bir şeyler yapabilirsiniz!
Yukarıdaki 16 stratejinin uygulanması, homosisteinin olumsuz etkilerine karşı güçlü bir koruma sağlayabilir ve yaşam kalitenizi iyileştirebilir.
Ben bu yollarla homosistein seviyemin düşürülmesinde büyük fayda sağladım ve umarım aynısını yaşarsınız.
📢 Son söz 🎶🎶
Kaynaklar:
📢 Son söz 🎶🎶
Kaynaklar:
- (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16197300
- (2) http://doi.org/10.1271/bbb.70791
- (3) http://doi.org/10.1155/2014/904501
- (4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730412
- (5) http://atvb.ahajournals.org/content/25/2/379
- (6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16600945
- (7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12399266
- (8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849459
- (9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15720203
- (10) https://examine.com/supplements/trimethylglycine/
- (11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10926922
- (12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19967264
- (13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10475885
- (14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10926922
- (15) http://circ.ahajournals.org/content/97/5/437
- (16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4407108
- (17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8915375
- (18) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00210-003-0776-6
- (19) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1846756
- (20) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11598776
- (21) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18676123
- (22) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18823590
- (23) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16540157
- (24) https://www.karger.com/Article/Abstract/107687
- (25) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15240184
- (26) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19398656
- (27) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19239173
- (28) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11535574
- (29) https://examine.com/supplements/creatine/
- (30) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11595668
- (31) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15218538
- (32) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15168891
- (33) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19079843
- (34) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25853877
- (35) http://link.springer.com/article/10.2165/00003495-200262040-00005
- (36) https://goo.gl/DUKdcj
- (37) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11893229
- (38) http://www.altmedrev.com/publications/11/4/330.pdf
- (39) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15785008
- (40) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.70791
- (41) https://www.hindawi.com/journals/tswj/2014/904501/
- (42) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699233
- (43) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16600945
- (44) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699233
- (45) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17991199
- (46) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20538838
- (47) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8929261
- (48) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18214123
- (49) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12113295
- (50) http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/10/07/ajcn.114.101964
- (51) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3078648/
- (52) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11553056
- (53) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15983288
- (54) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15883442
- (55) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19967264
- (56) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19766902
- (57) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12493090
- (58) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12600857
- (59) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5314166
- (60) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14769778
- (61) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17522618
- (62) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17654449
- (63) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475309000970
- (64) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8269183
- (65) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9187021
- (66) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25453395
- (67) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17241155
- (68) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2572692/
- (69) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16584970
- (70) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10374899
- (71) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14751454
- (72) http://aje.oxfordjournals.org/content/152/2/140
- (73) http://europepmc.org/abstract/med/9622279
- (74) http://www.pnas.org/content/100/25/15089.full
- (75) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10926922
- (76) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25456744
- (77) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10475885
- (78) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11553056
- (79) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10926922
- (80) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20198596
- (81) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19967264
- (82) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18206175
- (83) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3340005
- (84) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2407253
- (85) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10353328
- (86) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11981084
- (87) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21771745
- (88) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19204075
- (89) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3078648/
- (90) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26318987
- (91) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4326479/
- (92) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23237596
- (93) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25804098
- (94) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24867323/
- (95) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24867323/
- (96) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9804859
- (97) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10995836
- (98) https://goo.gl/LscmdT
- (99) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16189268
- (100) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18080868
- (101) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23237596
- (102) https://goo.gl/vqa9P5
- (103) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24309856
- (104) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10896698
- (105) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3078648/
- (106) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585771
- (107) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24309856
- (108) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12601225
- (109) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15545331
- (110) http://emedicine.medscape.com/article/1952251-overview
- (111) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27035272
- (112) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17986270
- (113) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18545927
- (114) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19054516
- (115) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19619240
- (116) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613517
- (117) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613517
- (118) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25657748
- (119) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3078648/
- (120) http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa011613
- (121) http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0012244
- (122) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19224340
- (123) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26318987
- (124) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10746355
- (125) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11589919
- (126) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11844848
- (127) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23224755
- (128) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16155278
- (129) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15250847
- (130) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15694902
- (131) http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa011613
- (132) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11844848
- (133) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27732886
- (134) http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0012244
- (135) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24309856
- (136) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17200216
- (137) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15041049
- (138) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3872065
- (139) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9372907
- (140) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22421956
- (141) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10448523
- (142) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093148
- (143) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26757190
- (144) http://ajcn.nutrition.org/content/102/1/215.full
- (145) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27840145
- (146) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25822709
- (147) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4186289/
- (148) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19384265
- (149) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11205139
- (150) http://fxmed.co.nz/homocysteine-and-brain-health/
- (151) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192851/
- (152) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001457930600545X
- (153) https://goo.gl/AqKptM
- (154) https://goo.gl/n65tzT
- (155) https://goo.gl/n65tzT
- (156) http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2326409817701471
- (157) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4164291/
- (158) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077571/
- (159) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16421120
- (160) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22421956
- (161) https://goo.gl/2ARLyh
- (162) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16155267
Son yaptırdığım teste Homosistein seviyem normal üst sınır 12 iken bende 19 çıkmıştı. Benim için çok işime yarıyacak çok değerli bir paylaşım çokk teşekkürler.
YanıtlaSilRica ederim Kenan Bey.Homosistein de fonksiyonel tıpçıların önerdiği maksimum değer 8mmol/L. Çok geçmiş olsun.
YanıtlaSilHomosisteinin yuksek olmasi asıl baska buyuk bir problemin sonucu olmasindan oturu takviye ile dusurmenin riskleri ortadan kaldirmayacagina dair calismalar var.Bu konuda dusunceniz nedir?
YanıtlaSilPaylaştığım gönderide homosistein değerini düşürmek için kullanılması önerilen takviyeler zaten çeşitli bilimsel çalışmaların sonuçları (altta kaynalar mevcut) Örneğin B vitamininden fakir bir beslenme durumunda homosistein yükselmiş ise bu vitaminin takviyesi veya emiliminin iyileştirilmesi ile bu değerin düzenlenmesi hedefleniyor. Bahsettiğiniz çalışmayı paylaşırsanız onu da inceleyelim.Bir bozukluğun tek bir sebebi olmayabilir ya da kök neden başka olabilir.
YanıtlaSil