Sağlığını Korumayı Öğren: LDN (LOW DOSE NALTREXONE) NEDİR VE LYME TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR Mİ?

11 Ekim 2018 Perşembe

LDN (LOW DOSE NALTREXONE) NEDİR VE LYME TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR Mİ?


LDN, yani düşük dozlarda uygulanan Naltrekson, Lyme tedavisinde adını sıkça duyduğumuz bir yardımcı ilaçtır. FDA onaylıdır. Blogumda yer yer bahsettim ve artık tek bir başlık altında bahsedilmeyi fazlasıyla hak ediyor. LDN aslında sadece Lyme’ da değil haşimato, fibromiyalji, lupus, romatoid artrit, MS , ALS, otoimmün hepatit, otizm, Alzheimer hastalığı, Parkinson Hastalığı, cilt hastalıkları, Chron hastalığı, IBS, kronik yorgunluk sendromu, çölyak ve hatta kanser gibi pek çok otoimmün hastalığın tedavisinde LDN kullanımının yeri vardır. LDN nin endorfin seviyesini yükselttiği, bu yolla da immün sistem üzerinde dengeleyici bir etki yaratarak enflamasyonun düzelmesine katkıda bulunduğu ve bu etkilerinden dolayı düşük doz naltreksonun çeşitli otoimmün hastalıklarda çok başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Yan etkisi oldukça azdır. Yan etki yaşandığında da sıklıkla doz iyice düşürülerek tamamen ortadan kaldırılabiliyor. Bu nedenle denemeye değer bir yardımcı tedavi metodu.

Bu nedenle bugünkü yazımda önce Marty Ross’un kendi sitesinde (www.treatlyme.net) yayınladığı LDN hakkındaki makalenin Türkçe çevirisine yer vereceğim. LDN nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, arkasındaki bilimi anlamak açısından güzel bir makale. Ardından LDN hazırlanması ile ilgili olarak öğrendiğim birkaç noktayı yazıma ilave edeceğim.








Marty Ross Makalesinin Orijinal Linki 👉 https://www.treatlyme.net/guide/low-dose-naltexone-lyme-disease

LOW DOSE NALTREXONE (LDN) – DÜŞÜK DOZ NALTREKSON

Düşük doz naltrekson (LDN=Low Dose Naltrexone) Lyme hastalığında  çok yararlıdır. Bu düşük maliyetli ilaç aşağıdakilere yarar:
👉 Sinir, kas ve iltihap ağrılarını iyileştirir,
👉 Lyme tarafından tetiklenen otoimmün hastalığı azaltır,
👉 Sitokin enflamasyonu azaltır ve
👉 Bağışıklık sistemi fonksiyonunu iyileştirir.
Bu makalede LDN 'nin nasıl çalıştığına dair bilimi ve yöntemi gözden geçiriyorum. Lyme hastalığında kullanım önerilerine değineceğim. Ve potansiyel yan etkileri gözden geçireceğim.

Düşük Doz Naltrekson (LDN) Nedir?

Naltrekson bir opioid reseptör blokeridir. (Yeliz’in notu: Reseptörler hormonların ve hormon benzeri vücut kimyasallarının hücrelerdeki özel bağlantı noktalarıdır.)  Percocet'te bulunan oksikodon ve Vicodin'de bulunan hidrokodon gibi ağrı kesiciler opioidler olarak bilinir.  Bir opioid reseptörüne bağlandıklarında, narkotikler (ağrı kesiciler)  ağrıyı düzenler. İnsanlar endorfin adı verilen doğal narkotikler üretirler. Bu endorfinler ağrıyı ve bağışıklık sistemini düzenler. (Yeliz’in notu : Endorfinler kendinizi iyi hissetmenizi ve mutlu olmanızı sağlayan vücudunuzdaki maddelerdir. immün sistemle endorfinler arasında kuvvetli bir etkileşim mevcuttur. Kronik hastalıkları olan kişilerin endorfin seviyelerinin sağlıklı insanlara kıyasla daha düşük olduğu saptanmıştır.)

Düşük doz naltrekson (LDN) "düşük" olarak geçer; çünkü hekimlerin uyuşturucu bağımlılığı (veya aşırı doz) ve alkolizm tedavisi için kullandıkları dozlardan çok daha düşük dozlarda kullanılır. LDN sadece 50 mg hap formunda üretilmektedir. Bağışıklık sistemini düzenlemek için kullanıldığında, günde 1.5 ila 4.5 mg aralığında olacak şekilde dozlanır.

Evde ilaç üreten eczaneler, 50 mg hapı ezerek ve "düşük" doz 1.5 ila 4.5 mg olacak şekilde bölerek düşük dozlarda naltrekson üretebilmektedir.

 

LDN Endorfin Reseptörleri Aracılığıyla  Etkiler

Düşük dozlarda LDN , yaklaşık 4 saat geçici olarak opioid reseptörlerine bağlanır. Blokaj algılandığında, vücut daha fazla endorfin ve daha fazla endorfin reseptörü üretir. Mevcut endorfin reseptörleri de aynı zamanda endorfinlere daha duyarlı hale gelir.

Artan endorfinler ağrıya yardımcı olur. Fakat aynı zamanda bağışıklık sistemi hiperaktivitesini de azaltırlar. Bağışıklık sisteminin, bir kişinin dokularına saldırarak Romatoid Artritte olduğu gibi süregelen enflamasyonlara  yol açtığı bağışıklık sstemi aktivitesinin türü budur. Aynı zamanda kronik enfeksiyonların inflamasyon sitokinlerinin aşırı üretimini tetiklediği aktivite türü de budur.. Bu sitokinler pekçok Lyme hastalığı semptomunun sebebidir.

Örneğin, çalışmalar LDN'nin T ve B hücrelerinin enfeksiyonlarla mücadelede rol oynayan   beyaz kan hücresi üretiminin azalmasına yol açtığını göstermektedir. Ayrıca immün sistem TH1 inflamasyon paterninden TH2 inflamasyon paternine daha fazla kaydığı için LDN kullanırken, sitokinler azalır. TH1 inflamasyonu, T hücreleri gibi enfeksiyonlara karşı savaşan beyaz kan hücrelerinin çok fazla aktifleşmesi durumunda ortaya çıkar. TH2 inflamasyonu, alerjik tip reaksiyonlarda daha sık görülür. Ayrıca mikroplara bağlanan antikorlar tarafından tetiklenen enflamasyondur. TH1 ve TH2 inflamasyonu Treg beyaz kan hücreleri tarafından düzenlenir. Bu Tregs (T düzenleyici hücre), bir kişi LDN kullandığında, TH1 ve TH2 arasında bir denge oluşturarak daha iyi çalışır.

Toll-benzeri Reseptörler Üzerine LDN nin Etkileri

Beyaz kan hücreleri, bakteri ve virüs gibi mikropları tanımak için Toll benzeri reseptörleri kullanır. Mikroglia beyindeki bir tür beyaz kan hücresidir. Eğer Toll benzeri reseptörler çok fazla uyarılırsa ve bu devam ederse, nöropatik (sinir) ağrıya yol açabilir. Bu, örneğin, Multipl Sklerozlu insanlarda veya Lyme hastalığında tüm vücutta hissedilen acıyı açıklayabilir. Toll-benzeri reseptörlerin açılması, vücudunda sürekli ağrı duyan Fibromiyalji hastalarınını durumunu açıklamada bir fikir verebilir.

Toll-benzeri reseptörler aynı zamanda Mast Hücreleri üzerinde de bulunur. Bazı Lyme hastaları, çeşitli sağlık sorunlarına yol açan Mast Hücre Aktivasyon Sendromu (MCAS) geliştirir.

LDN doğrudan Toll-benzeri reseptörlere bağlanır. Reseptörlere bağlandığında, bu reseptörlerin bakterileri ve diğer uyarıcıları bloke edilmiş olur. LDN reseptörleri aktive etmez, ancak etkili bir blokaj sağlar.

Yani Lyme hastalığında LDN, sinir ağrısına, fibromiyalji türü ağrıya ve hatta MCAS'da mast hücrelerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Ağrı Hakkında Birkaç Kelime

Lyme hastalığında LDN'nin ağrıya yardımcı olmasının üç sebebi vardır:

LDN'nin ağrıya yardımcı olmasının bir nedeni, artan endorfinlerin daha hassas olan daha fazla sayıda endorfin reseptörüne bağlanmasıdır. Başka bir deyişle, bir kişinin doğal narkotikleri daha iyi çalışır.
İkinci olarak, LDN sitokin inflamasyonu düşürür ve
Üçüncü olarak LDN , Fibromiyalji tipi ağrılar gibi sinir kaynaklı ağrıları düzenleyen Toll benzeri reseptörleri bloke eder.

LDN çalışıyor mu?

LDN'nin fibromiyalji, multipl skleroz ve Crohn hastalığında yardımcı olduğunu gösteren sınırlı bir çalışma vardır. Sağlık hizmeti sunucularıyla yapılan vaka raporları ve tartışmalara dayanarak yardımcı olduğu daha birçok durum vardır.

Tedavi edilen durumlar ve neden  LDN kullanıldığı ile ilgili olarak daha detaylı bilgi için LDN Araştırma Vakfı tarafından yayınlanan The LDN Book u okuyun. LDN Araştırma Vakfı, LDN kullanımı için bilimsel bir temel oluşturmakta ve pek çok farklı durum için  hayat kurtarıcı avantajlarını teşvik etmektedir.

Maalesef, LDN'nin Lyme hastalığına yardımcı olup olmadığını görmek için hiç kimse araştırma yapmamıştır.

Peki ne bilmeliyim? Ne yapmalıyım?

Romatoid artrit, Hashimoto tiroiditi, ülseratif kolit, Lupus ve diğerleri gibi gerçek otoimmun hastalıklarda kendi tecrübelerimde yararlı buldum. Ayrıca multipl sklerozda da yardımcı olduğunu gördüm.

Bir keresinde, bir Lyme hastasında LDN kullanmanın pek yararını görmedim. Ama sonra fikrimi değiştirdim. İnsanlarda en az 3 ay boyunca denemeyi alışkanlık haline getirdim.  Bir kişi kullanmaya rağmen gelişme göstermiyorsa, o zaman kullanmayı bırakıyorum.
Sonra fark ettim ki, bu ilacın işe yaraması bazen biraz zaman alıyor. 6 ay veya daha uzun süreli olarak hastalarımda kullandığımda, Lyme hastası pek çok insan için yararları oldu.

Lyme Hastalığında LDN Ne Zaman Kullanılmalı

Lyme hastalığında üç durumda LDN' yi öneririm.
Ben bir kişide Lupus ya da Romatoid Artrit gibi başka bir otoimmün hastalık var ise  tedavi başlangıcında kullanırım.
Bir kişi eğer 6-9 ay boyunca Ross Lyme Destek Protokolü'nü tam olarak uygulamasına rağmen pek fazla ilerleme kaydedemediyse, LDN'yi öneririm.
Bir kişi Lyme hastalığında kullanması gereken antibiyotikleri tamamladıysa, ancak hala daha birçok semptomu devam ediyorsa, LDN'yi denemesini tavsiye ederim.
Bunu yapıyorum, çünkü bazı kişilerde kronik Lyme enfeksiyonu LDN'nin düzenleyebileceği bir otoimmün hastalığı tetikler. Ve bazılarında Lyme, LDN'nin kırabileceği,sürekli bir sitokin iltihabı döngüsünü tetikler.

Lyme Hastalığında LDN Nasıl Alınmalıdır?

İki hafta boyunca günde 1.5 mg olacak şekilde başlayın , ardından 2 hafta boyunca günde 3.0 mg kullanın ve sonunda sürekli olarak günde 4.5 mg olacak şekilde devam edin. Bazılarında uykusuzluğa neden olabileceği için sabahları almanızı öneririm. (Yeliz'in notu : Pek çok yerde de yatmadan 2 saat önce alınması öneriliyor)

Bir kişi eğer çok fazla yan etki yaşarsa veya başlangıçtaki semptomları daha da kötüleşirse, o zaman dozu yukarıdakilerin yarısına indiririm. Çoğu zaman yan etkiler dozu düşürdüğümde gider.

Yaygın nörolojik yan etkiler şunlardır: anksiyete (% 15.7), uyuşukluk (% 11.6), baş ağrısı (% 11.6), uykusuzluk (% 8.3), kas ağrısı (% 8.3), canlı rüyalar (% 5), duygudurum değişikliği (% 3.3) ve konsantrasyonla ilgili sorun (% 1.7).Ek yan etkiler şunlardır: mide bulantısı (% 12.4), karın ağrısı (% 11.6), diyare (% 8.3) ve anoreksiya (% 8.3)

Referanslar:

1.   Younger J, Parkitny L, McLain D. The use of low-dose naltrexone (LDN) as a novel anti-inflammatory treatment for chronic pain. Clinical Rheumatology. 2014;33(4):451-459. doi:10.1007/s10067-014-2517-2.
2.    Patten DK, Schultz BG,  Berlau, DJ. The safety and efficacy of lowdose naltrexone in the management of chronic pain and inflammation in multiple sclerosis, fibromyalgia, crohn's disease, and other chronic pain disorders. Pharmacotherapy. 2018;38: 382-389. doi:10.1002/phar.2086
3.    Ploesser J, Weinstock LB, Thomas E. Low Dose Naltrexone: Side effects and efficacy in gastrointestinal disorders. Internat J Pharm Counound. 2010: 171-173.
4.    Elsegood L. The LDN Book. White River Junction, Vermont: Chelsea Green. 2016.
5.    Weinstock L, Cottel J. Low Dose Naltrexone and Autoimmune Disease Therapy. Presentation presented at the: 2018; Institute for Functional Medicine Annual International Conference, Hollywood FL.

Bunlar Marty Ross un aktardıkları. Gelelim ilave diğer önemli bilgilere
Öncelikle mekanizmayı daha iyi  anlamak için yaklaşık 5 dakikalık şu video oldukça aydınlatıcı 👇



LDN İSTENİLEN DOZDA NASIL HAZIRLANIR?


🔔Naltrexon alırken son kullanma tarihine dikkat edin; çünkü bir kutu 6-7 ay yetiyor ve S.K.T. geçmiş ilaç etkinliğini yitirecektir. Naltrexon tabletleri sıklıkla 50mg lık dozlarda satılıyor. Bunu kullanmadan önce istediğiniz doza getirmeniz gerekiyor.

Birinci yol ilacı bir eczacıya 1,5 veya 3 ya da 4,5 mg' lık size uygun dozlarda tabletler ya da kapsül halinde hazırlatmak.

İkinci yolu ise 50 mg lık tableti kullanarak kendi solüsyonunuzu hazırlayarak şırınga ile ölçüp bardağa boşaltarak içebilirsiniz. Bu basit ve en sık kullanılan yöntemdir. Ancak suda çözünen ve buzdolabında muhafaza edilen LDN nin etkinliğinde zamanla bir azalma oluyor mu işte bu sorumun cevabını bulamadım.

Kendi solüsyonunuzu hazırlamak için :
Öncelikle bir cam kaba ihtiyacınız olacak. Bunun için renkli bir cam kap kullanmanızı öneririm. Bunun haricinde distile su (kimileri izotonik çözelti kullanıyor; daha hijyenik olması açısından mantıklı) ve suyu ve hazırladığınız solüsyonu uygun miktarda almak için şırıngaya ihtiyacınız olacak (Örneğin 10ml lik bir şırınga size yeter). Bir de cam kap üzerine yapıştırılacak etikete ya da cam yazar kaleme ihtiyaç vardır.

Hazırlık aşamasında solüsyonu hazırlayacağınız kaba 50 ml temiz distile suyu (ya da izotonik çözeltiyi) koyun (10 ml lik şırınga ile 5 sefer). 50 mg lık tableti dörde bölüp ya da bir kağıt içinde olabildiğince ezip suya atın, biraz çalkalayın ve buzdolabında 2 saat kadar çözünmesini bekleyin. Çıkardığınızda renginin biraz bulanıklaştığını göreceksiniz. Tamamen çözünmüş olan homojen solüsyon kullanıma hazırdır. Hazırladığınız solüsyon üzerine hazırlama tarihini mutlaka yazın. Bu şekilde 50 mg tableti 50 ml suda erittiğinizde her ml suda 1 mg naltrexon erimiş olur. Mesela 3 mg naltrexon almak için 3 ml solüsyonu bir miktar suya ilave edip içmeniz yeterlidir.

Solüsyonu her zaman buzdolabında saklayın, kullanmadan önce iyice çalkalayın ve dibinde kalan 1/4'ük bölümü döküp yenisini hazırlayın. Ne kadar çalkalasanız da dipte tortu oluşur, doğru dozajdan şaşmamak için en iyisi yenisini hazırlamak.

Naltrexon hazırlamanın tarif edildiği şu videoya da göz atabilirsiniz 👇

Önemli nokta gerçekten düşük dozda başlayıp kendiniz için olabilecek işe yarayan  en uygun dozu zaman içerisinde deneme yanılma gözlemleme ile tespit etmenizdir. Kimi yerlerde ilacı almadan önce yarım saat kadar yürünmesinin daha iyi sonuç verdiği yazıyor.Uygun düşük dozun saptanması en önemli kısımdır. İlacın gereğinden daha yüksek dozda kullanılması durumunda opioid reseptörleri uzun süreli olarak bloke olduğunda beklenen fayda tamamen ortadan kalkmaktadır.

MS hastalığında kullanımı ile ilgili bir video:


LDN'in İrlanda'daki Kullanımı ile İlgili Belgesel / Türkçe Altyazılı





LDN hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki linkleri kurcalayabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.