Sağlığını Korumayı Öğren: CRP DEĞERİ DOĞAL YOLLARLA NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

6 Kasım 2019 Çarşamba

CRP DEĞERİ DOĞAL YOLLARLA NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Helmer Osslund // Höstfärger


Zaman zaman hepimizin içinde gün boyu negatif enerji birikiyor. Bu atıklardan vücudun ne zaman kurtulmak isteyeceği ise hiç belli olmuyor. Bir terapiye ihtiyaç duyduğumda en güzel merkez mutfak. Gece dörtte kalkıp mürdüm eriği ile kızılcığı harmanlayarak marmelat yaptım. Şekersiz. Ama karanfilli, tarçınlı, kakuleli, limonlu. Kokular ve ortaya çıkan şahane renk çok iyi hissettirdi. Hatta oda parfümü ar-ge çalışanlarına bu tür kokular ilham vermeli. Marketten gidip reçel, marmelat alanları ise hiçbir zaman anlayamayacağım sanırım. Çünkü reçelini marmelatını evde yapmak hem aşırı basit bir iş hem de terapi adeta. Oğlum uyanıp mutfağa damladığında bu mis gibi kokuya bayılacak.Bence çocuklara esas güven ve huzur veren şeyler bu tür kokular..Çocukluk kokusu.Tereyağlı reçelli ekmek.

Marmelatı da yaptığıma göre artık gece gece ses yapmadan yapılabilecek bir diğer şey blog yazmak ve de playlist hazırlamak. Yazmayalı epey olmuş. Blog işi de böyle bişi.. Ne üzerine yazarsan yaz, bazen yazmaktan uzaklaşıyor bazen de yaklaşıyorsun. Halbuki gün içerisinde aklıma sürekli bir şeyler geliyor veya  yeni bir bilgi ediniyorum bunu da mutlaka blogda paylaşayım, şundan da bahsedeyim butonu o nedenle zihnimde hep açık oluyor. Fakat uzun verilen aralardan sonra bilgisayar başına oturunca konuları toparlamak o kadar da kolay olmuyor. 

Birkaç gönderi öncesinde  enflamasyondan bahsetmiştim. Bugünkü gönderimde de enflamasyonun en spesifik göstergelerinden olan CRP değerinden bahsederek bu değerin düşürülmesi ya da düşük tutulması için yapılması gerekenler hakkında bir makaleyi çevireceğim. Bu konuyu tesadüf eseri ve durduk yere seçmedim aslında...


Makaleye geçmeden önce kısa bir ön bilgi vermek gerekirse;

CRP vücuttaki sistemik inflamasyonu yani yangıyı gösteren karaciğerde üretilerek salgılanan bir protein olup, kanda CRP değeri önemli bilgiler veren bir parametredir. 

Enfeksiyon durumlarında, romatizmal hastalıklarda, kalp krizi sonrasında, vücutta oluşabilecek herhangi bir kanama, ağır yaralanma, doku ezikleri, kırıklar, diş iltihapları vb  durumlarda CRP değeri yükselir. Bu değeri düşürmeye çalışmadan önce neden yükseldiğinin araştırılması çok önemlidir. 

CRP, esas olarak interlökin-6 (IL-6), interlökin-1β (IL-1b), interlökin-17 (IL-17) ve tümör nekroz faktörü-α (TNF-a) gibi sitokinler olarak adlandırılan enflamatuar moleküllere cevap olarak karaciğerde yapılır. Travma, iltihaplanma ve enfeksiyon nedeni ile sitokinler serbest kalır. CRP, immün sistemi aktif hale getirmek için hasarlı doku veya patojenlere bağlanır. Aynı zamanda enfeksiyonlara karşı birincil savunma sistemi olarak hizmet eder. Mikroplara ve hasarlı hücrelere bağlanarak, CRP onları beyaz kan hücreleri tarafından yutulmaya hazır hale getirir. Bu sürece akut faz reaksiyonu da denir ve vücudun bakteriyel, viral veya paraziter enfeksiyon, yaralanma, hasarlı hücreler veya kanserli büyümeye karşı erken reaksiyonunu temsil eder.Bu tür değişikliklere “akut” denir, çünkü genellikle enfeksiyon veya yaralanmanın başlamasından sonraki saatler veya günler içinde gerçekleşir. 

Vücudun CRP yi yükseltmesindeki amaç dengeyi yeniden sağlamak ve rahatsızlık sebebini ortadan kaldırmaktır. Karaciğer dışında, arterler, akciğerler ve böbrekler gibi diğer dokular da az miktarda CRP üretebilir.

CRP değerinin üst sınırı laboratuvarlara göre değişir. Çoğu zaman 0-0,3 mg/dl veya 0-3 mg/l normal aralık kabul edilir.

Akut enfeksiyon/yaralanma dışında, CRP  kronik inflamasyonun da bir göstergesidir. CRP seviyelerindeki artış, kronik strese verilen biyolojik tepkinin bir parçasıdır. Yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi çeşitli kronik durumlarda artmış CRP seviyeleri bulunmuştur. Bu nedenle otoimmün hastalıklarda da CRP değeri çok önemli bir parametredir. 

Bu genel bilgilerden sonra CRP değerini doğal yollarla düşürmek ya da kontrol altında tutmak için neler yapılabileceği hakkında bir makaleye bakalım.

O zaman iyi okumalar 👇



😻 😻 😻 😻 😻😻 😻 😻 😻 😻😻 😻 😻 😻 😻


Kaynak : https://selfhacked.com/blog/how-to-lower-c-reactive-protein/

C Reaktif Protein (CRP) Değeri Doğal Yollarla Nasıl Düşürülür?


CRP, kronik hastalık riskini artıran, düşük dereceli iltihaplanma ve stres belirtecidir.  CRP'nin kronik stres seviyelerini yansıttığını göz önüne alarak, stresin karşı / azaltılmasına yardımcı olabilecek dengeli bir yaşam tarzının ve faaliyetlerin CRP düzeyleri üzerinde yararlı etkileri olması şaşırtıcı değildir.


1) Egzersiz

Birçok bilimsel çalışmada düzenli fiziksel aktivitenin CRP seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir [1].

Koroner arter hastalığı olan 1.400 hastayı kapsayan 20 çalışmanın analizinde, egzersiz sonrası CRP seviyelerinin azaldığı bulunmuştur. Bu çalışmalarda, egzersize başlamadan önce daha yüksek CRP konsantrasyonları veya daha zayıf yağ profilleri olan durumlarda egzersiz sonrası CRP değerinde daha fazla azalma gözlemlendi [2].

CRP seviyesini düşürmek için gerekli olan egzersiz miktarı nispeten düşüktür. CRP seviyesini düşürmek için ihtiyaç duyulan toplam enerji harcamasının sadece 368-1.050 kalori/hafta olduğu tahmin edilmektedir [3].

Sağlıklı insanlardaki ve kardiyovasküler hastalıkları olan insanlardaki CRP seviyesi, ergometre bisikletinde %75 maksimum oksijen tüketim yoğunluğu ile yirmi haftalık antrenman sonrasında düşecektir [4].

Az oyunculu oyunlar (Small-sided games=SSG) veya bisiklet (CYC) antremanı  hareketsiz, orta yaşlı erkeklerde CRP'yi iyileştirmede etkili olmuştur [5].

Bununla birlikte, egzersiz stresli olduğunda ve doku hasarına neden olduğunda CRP seviyeleri egzersiz sonrası artış da gösterebilir. CRP üretim miktarı süreye, yoğunluğa, egzersiz türüne ve bir bireyin kat ettiği mesafeye bağlıdır. Daha fazla mesafe kat edilen egzersizlerde CRP değeri de daha fazla artmaktadır [4].

CRP seviyesi aerobik egzersizde anaerobik egzersizden daha fazla artmaktadır [4].

Hangi tür egzersiz olduğu fark etmeksizin yoğun ve nispeten kısa süreli egzersiz, böyle bir egzersizi takip eden 1 ile 5 saatlik dinlenme süresinde CRP'de önemli bir değişiklik ortaya çıkarmaz [6].


Bir maratondan sonra (42.195 Km) CRP seviyeleri değişmemiş, ertesi gün 3,4 kat artmış ve dört gün sonra tekrar orijinal seviyelerine dönmüştür [7].


Öte yandan, ultra maratondan sonra (200 km) CRP seviyesi 40 kat artmış ve yarıştan altı gün sonra aynı seviyede kalmıştır [7].



2) Kilo Verme

Kilo kaybı ve yağ azalmasının CRP seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir [1].

Bilinçli olarak toplam vücut yağ kütlesinin azaltılması, osteoartriti olan obez yetişkinlerde CRP'de belirgin azalmalarla ilişkili bulunmuştur. [8].


Bilinçli olarak yapılan %5'lik toplam vücut ağırlığı kaybı ve yağ kütlesi kaybı ile istenen CRP seviyelerine ulaşma şansı ikiye katlanmıştır [8].


Bazı çalışmalar bölgeselden ziyade tüm vücutta sağlanacak yağ kaybının inflamatuar yükteki değişimin daha iyi bir göstergesi olduğunu göstermektedir [8].


Diğer çalışmalar, karın ve uyluk kaslarında depolanan yağın, toplam yağ kütlesinden bağımsız olarak daha yüksek CRP seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu bölgelerdeki daha fazla yağ azalmasının, CRP seviyelerinde daha fazla iyileşme ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir [8].



3) Dengeli Beslenme

Diyet kalitesi bağımsız olarak ve önemli bir şekilde düşük CRP seviyeleri ile ilişkilidir. Bu da diyetin sistemik inflamasyonla ilişkili olduğunu göstermektedir [9].

Lif açısından yüksek ve meyve-sebzeler açısından zengin diyetler, düşük CRP seviyeleri ile ilişkilendirilirken, yağ, şeker ve rafine tahılların yüksek olduğu batı diyeti tarzı bir beslenme uygulanması, CRP seviyelerini yükseltebilir [9].


Bir çalışmada, katılımcılara % 45 yağ  1.000 kcal Akdeniz diyeti benzeri öğün (yağın% 61'i tekli doymamış olduğu) veya Batı diyeti benzeri  bir beslenmeye uygun (yağın % 57'si  doymuş yağlı) bir öğün verildi. Akdeniz benzeri beslenme yemek sonrası 2 saatlik CRP değerinde azalmaya neden oldu [10].



4) Ölçülü Alkol Tüketimi

Hafif alkol tüketimi, hiç tüketilmemesi veya aşırı tüketilmesine nazaran, düşük CRP seviyeleri ile ilişkilidir [1, 11].

Beklendiği gibi, ılımlı kırmızı şarap tüketimi (diğer alkollü içecekler değil), CRP'nin azalması ile ilişkiliydi [12].


Kadınlarda, ılımlı şarap tüketicileri( günde 1 kadeh), hiç şarap içmeyen ya da hiç içmeyen ya da çok az tüketen kadınlardan anlamlı olarak daha düşük CRP seviyelerine sahiptir [13].


Beyaz şarap ve sızma zeytinyağının kombine tüketimi de kronik böbrek hastalığı hastalarında CRP'yi azaltmıştır [14].


Bununla birlikte, alkol ve CRP konsantrasyonu arasındaki ilişkiye öncelikle alkolün kendisinin aracılık ettiği ve tüketilen alkollü içecek türünden bağımsız olduğu görülmektedir [15].



5) Yoga, Tai Chi, Qigong ve Meditasyon

Yoga, Tai Chi ve Qi Gong, bağışıklık sistemini ve genel sağlığı olumlu yönde etkileyen stres azaltma ve gevşemeyi teşvik etmek için ılımlı fiziksel aktivite, derin nefes alma ve meditasyonu birleştiren egzersiz terapileridir [16].

Bu “zihin-vücut terapileri” ni 7 ile 16 hafta (haftada 1 - 3 saat) boyunca uygulamak CRP seviyelerinde, özellikle hastalıkları olan kişilerde önemli iyileşmelere neden olmuştur [16].


Kanıtlar, yoganın CRP de dahil olmak üzere inflamatuar mediatörleri azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir [17].


Bir çalışmada uzun vadeli uzman hatha yoga uygulayıcıları ve acemiler karşılaştırıldığında, uzman uygulayıcılar CRP seviyelerini düşürdüler [18].


Standart tıbbi tedaviye ek olarak 8 haftalık yoga rejimi, kalp yetmezliği olan hastalarda CRP seviyelerini anlamlı şekilde düşürdü [19].


Tip 2 diyabetli ve aynı zamanda obez olan hastalarda  tai chinin nazik bir şekli  CRP düzeylerinde azalmaya neden olmuştur [20].


Tai chi uyguladıklarında, SSRI (essitalopram) alan yaşlı depresif katılımcılarda da CRP'de bir azalma gözlendi [21].


Kanser hastalarında, tıbbi qigong, CRP seviyelerini düşürdü, kanserin yan etkilerini azalttı ve yaşam kalitesini iyileştirdi [2223].


Bir fakültede yüksek CRP'li kişilerde mindfulness uygulaması yapılması, CRP seviyelerini düşürmüştür. Her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, 2 ayda CRP seviyesi 1 mg/ml daha düşüktü - klinik olarak anlamlı olabilecek bir değişiklik [24].


Nefes, hareket ve meditasyon için bir atölye çalışmasına katılan IBD'desi olan hastalar 26. hafta itibariyle CRP'de belirgin bir düşüş gösterdiler [25].


Hem yürüme meditasyonu hem de yürüme egzersizi, depresif yaşlılarda CRP düzeylerini düşürdü [26].



6) Cinsel Aktivite

Bir partnerle cinsel olarak aktif olan erkeklerin (ayda bir defadan fazla), beş yıl sonra, cinsel olarak aktif olmayan erkeklerden daha yüksek bir CRP kategorisinde olma olasılığı daha düşüktür. Bununla birlikte, erkekler için daha fazla bir cinsel aktivite sıklığı (yani, ayda 2-3 kez veya haftada bir veya daha fazla) ile CRP arasında bir ilişkili bulunmadı [27].

Cinsel partneri olan kadınlar menstruation doneminin tam ortasında belirgin şekilde düşük CRP değerine ve diğer fazlarda daha yüksek CRP değerine sahiptir.Buna karşılık, cinsel aktivitesi olmayan kadınlar, CRP değerlerinde döngülerine bağlı olarak küçük değişikliklere sahipti [28].



7) İyimserlik (Optimizm)

CRP yi de içeren inflamatuar belirteçler karamsarlıkta (pesimizm) artmıştır [29].

Kişiler tarafından düşük olarak oylanan sağlık durumu (self-rated health), görünüşte sağlıklı kişiler arasında bile artmış CRP ile ilişkiliydi [30].


Kişiler tarafından zayıf olarak oylanan sağlık durumu, kadınlarda yüksek CRP düzeyleri ile anlamlı olarak ilişkiliydi [31



8) A, C, D, K Vitamini Yeterliliği

Vücudumuzun doğal dengesini sağlayan ve iltihabı azaltan yiyecek/besinlerin CRP düzeyleri üzerinde olumlu etkileri vardır.

Erkeklerde ve kadınlarda, özellikle sigara içmeyen, fazla kilolu olmayan ve menopoz sonrası kadınlarda, kan C vitamini konsantrasyonlarının düşük CRP düzeyleri ile ilişkili olduğu bulunmuştur [32].


Vit C + Kalsiyum + Demir takviyesi, periodontitli bir kırsal popülasyonda CRP ve oral patojenleri azaltmıştır [33].


Yüksek CRP, kentli yaşlılarda D vitamini eksikliği ile ilişkiliydi [34].


Yüksek CRP, A vitamini eksikliği ile ilişkiliydi [35, 36, 37].


Yaşlı erkek ve kadınlarda [38] ve genç erişkin kadınlarda [39] K vitamini eksikliğinde CRP yükselmiştir.



9) E vitamini

Bazı çalışmalar E vitamini alan bireylerde CRP seviyelerinde anlamlı bir azalma olduğunu göstermiştir [40].

Bir çalışmada, düzenli olarak 78 mg'dan fazla E vitamini/gün alan katılımcılar, herhangi bir E vitamini takviyesine maruz kalmayanlara kıyasla % 22 daha düşük CRP seviyelerine sahipti [41].


E vitamini kaplı diyalizör hemodiyaliz hastalarında CRP seviyelerini azaltabilir [42].



10) Niasin

Niasinin, yüksek kolesterol ve trigliserit hastalarında CRP seviyelerini ve kardiyovasküler riski azalttığı gösterilmiştir [1, 43]. Gerçi tüm çalışmalar önemli etkiler kaydetmemiştir [44].

Düşük doz genişletilmiş niasin uygulaması, non-ST akut koroner sendromlu (NSTE-ACS) hastalarda CRP'yi başarıyla azaltmak için güvenle kullanılabilir. Bir çalışma, 3. günde CRP seviyelerinin gruplar arasında benzer olduğunu; ancak 1 ay sonra, CRP düzeyleri niasin hasta grubunda anlamlı derecede düşüktü [45].


Simvastatinin tek kullanımı ile karşılaştırıldığında simvastatin tedavisine Niasin eklendiğinde CRP seviyeleri anlamlı derecede azalmıştır [46].



11) Folat

Folat CRP seviyelerini düşürebilir [1].

Kandaki yüksek folat konsantrasyonu gebelikte düşük CRP konsantrasyonu ile ilişkilidir [47].



Folat, metabolik sendromlu hastalarda  CRP düzeylerinde faydalı etkilere sahiptir [48] ve aşırı kilolu ve obez kadınlarda CRP düzeylerini düşürmektedir [49].


12) Karotenoidler

Yüksek beta-karoten, birkaç çalışmada düşük CRP ile ilişkili bulunmuştur [50]. Bu çalışmalardan birinde, CRP'de 2 mg/L'lik bir artış, orta yaşlı kadınlarda β-karotende %1.3' lük bir azalma ile ilişkiliydi [51].


Karotenoidlerle desteklenmiş erken doğmuş bebeklerde CRP daha düşüktü [52].


Astaksantin alan çalışma katılımcıları 8. haftada daha düşük CRP almışlardır [53].



Yüksek kan alfa-karoten ve beta-karoten konsantrasyonları Japon erkeklerde düşük CRP ile anlamlı olarak ilişkiliydi [54].


13) Selenyum

Yüksek CRP ve düşük kan selenyumu arasındaki ilişki iyi beslenmiş hastalar için anlamlıydı [55].

Selenyum takviyesi, diyabet ve kalp hastalığı olan hastalarda insülin düzeylerini ve CRP'yi anlamlı derecede düşürdü [56].


Selenyum uygulaması, polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlarda CRP'yi azalttı [57].



Gebelik diyabeti olan gebe kadınlarda selenyum takviyesi, glukoz metabolizması, CRP seviyeleri ve oksidatif stresin biyobelirteçleri üzerinde faydalı etkilere sahipti [58].

Selenyum ve koenzim Q takviyesi, yaşlılarda CRP'yi ve kardiyovasküler mortaliteyi azalttı [59].



14) Magnezyum

Sistematik bir gözden geçirme, diyetle yüksek magnezyum alımının düşük CRP seviyeleri ile anlamlı şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir. Mg alımının kronik hastalıklar üzerindeki potansiyel yararlı etkisi, en azından kısmen, inflamasyonu inhibe etmesine bağlı olarak açıklanabilir [60].

Oral magnezyum takviyesi, prediyabetli ve düşük magnezyumlu görünen sağlıklı bireylerde CRP seviyelerini azalttı [61].



Sigara içmek, magnezyum konsantrasyonunda yaratacağı düşüşle ilişkili olarak, CRP konsantrasyonunda önemli bir artışa neden olur [62].


15) Krom

Polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlarda, 8 hafta boyunca krom almak CRP'de belirgin bir azalmaya yol açmıştır [63].


16) Kalsiyum + Aspirin

Kalsiyum takviyesi ve düşük doz aspirin tüketimi, preeklampsi riski taşıyan gebe kadınlarda CRP seviyelerinde belirgin bir düşüşe yol açmıştır [64].


17) Çoklu doymamış yağ asitleri

Toplam çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA'lar) daha fazla alınması, düşük CRP seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Bu özel çalışmada, n-6 PUFA'lar en faydalı olanlardır [65].

Bazı çalışmalarda, omega-3 yağ asitleri CRP konsantrasyonlarını azalttı [66, 4].


Yüksek omega-3 diyeti yaşlılarda CRP'yi anlamlı derecede azalttı [67].



Uzun zincirli bir omega-3 asidi olan dokosapentaenoik asit, düşük CRP ile ilişkili bulunmuştur [68].


18) Lif

Diyetle yüksek  lif alımı, düşük CRP seviyeleri ile ilişkilidir [69, 70].

Tahıl lifi tüketimi kadınlarda CRP'yi düşürdü [71].


5 haftalık yüksek diyet lifi içeren yulaf kepeği, çavdar kepeği ve şeker pancarı lifi alımı, CRP olarak ölçülen düşük dereceli inflamatuar cevabı azaltabilir [72].



Diyet lifi veya lif zengini gıdalarla yapılan müdahale aşırı kilolu ve obez yetişkinlerde hafif, ancak belirgin bir CRP seviyesinde azalma sağlamıştır [73].


19) Probiyotikler

Diyabetik hastalarda 8 hafta boyunca çoklu  probiyotik takviyesi (L. acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. bulgaricus, B. breve, B. longum, S. thermophilus ve fruktooligosakkarit içeren) CRP'de azalma ve kanda toplam GSH (glutatyon) artışı ile sonuçlandı [74].


20) Kahve

Daha yüksek kahve tüketimi daha düşük CRP ile ilişkilidir [75, 76].

Aşırı kilolu / obez menopoz sonrası kadınlar arasında kahve tüketimi düşük CRP ile ilişkilidir [77].


Bir çalışma, erkeklerde artan kahve tüketimiyle birlikte CRP konsantrasyonlarının giderek azaldığını, ancak kadınlarda durumun böyle olmadığını göstermiştir [78].



Başka bir çalışma Japon kadınlarda günde  1 veya daha fazla fincan kahve tüketen grubun CRP seviyelerinin 1 fincandan az kahve tüketen gruba göre anlamlı derecede daha düşük olduğunu göstermiştir [79].


21) Yeşil Çay

Yeşil çay ekstresi, CRP de dahil olmak üzere inflamatuar biyobelirteçleri azaltır [80].

Çoklu etnik gruptan oluşan bir Asya popülasyonundaki yeşil çay tüketimi, düşük CRP konsantrasyonları ile ilişkili bulunmuştur [81].


Kandaki yeşil çay kateşinlerinin zayıf CRP ile orta derecede ilişkili olduğu gösterilmiştir [82].



NOT: Bir çalışma, sıcak çay tüketicilerinin, her iki cinsiyetteki tüketmeyenlere göre daha düşük CRP seviyelerine sahip olduklarını gösterirken, buzlu çay tüketicilerinin, tüketmeyenlere kıyasla anlamlı derecede yüksek CRP seviyelerine sahip olduklarını göstermiştir [83].


22) Resveratrol

Şarap polifenolleri quercetin ve resveratrol, doza bağımlı olarak CRP üretimini baskılamaktadır [84].


Sicilya kırmızı şarabı tüketiminin CRP seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir [85].


23) Kakao ve Bitter Çikolata

Kakao flavanolleri obez yetişkinlerde insülin direnci açısından risk altında olan CRP konsantrasyonunu azaltmıştır [86].


Bitter çikolata kadınlarda CRP düzeylerini düşürdü [87] ve diyabetli ve kan basıncı yükselmiş olan hastalarda CRP düzeylerini düşürdü  [88].

Bitter çikolata tüketimi ile CRP arasında J şeklinde bir ilişki gözlendi; Her 3 günde bir 1 porsiyona kadar (20 g) bitter çikolata tüketenlerin, tüketmeyenlere veya daha yüksek miktarda bitter çikolata tüketenlere göre anlamlı derecede düşük CRP konsantrasyonlarına sahip olduğu gözlendi. Düzenli olarak az miktarda bitter çikolata tüketiminin iltihabı azaltabileceğini önerilebilir [89]



24) Bitkisel Ekstraktlar - Diğerleri

Deve dikeni ekstraktı (Silybum marianum), tip 2 diyabet hastalarında CRP seviyelerini anlamlı olarak % 26,83 oranında düşürdü [92].

Otuz günlük nar ekstraktı takviyesi, aşırı kilolu ve obez kişilerde CRP'de belirgin bir düşüşle sonuçlandı [93].


Yaşlandırılmış sarımsak ekstraktı (Aged garlic extract) birçok çalışmada CRP üzerinde olumlu etkiler göstermiştir [94].


Hint bektaşi üzümü (Phyllanthus emblica) ekstraktı, aşırı kilolu ve obez yetişkinlerde 12 haftalık takviyenin ardından CRP seviyelerini düşürmüştür [95].


Ginkgo biloba ile 2 aylık tedavi, metabolik sendrom hastalarında CRP'yi düşürdü [96].



Kırmızı portakal, greyfurt ve portakalın turunçgil polifenolik ekstraktı, CRP seviyelerini düşürmüştür [97].


😻 😻 😻 😻 😻😻 😻 😻 😻 😻😻 😻 😻 😻 😻



Görüldüğü üzere CRP yi kalıcı olarak iyileştirmede beslenmeyi iyileştirmek, fazla kiloları vermek, egzersiz yapma alışkanlığı edinmek, ruhsal yaşamı düzenlemek, kandaki şeker, tansiyon, kolesterol, ürik asit, trigliserid yüksekliği gibi sorunlara müdahale etmek ve tabii ki eğer içiliyorsa sigarayı mümkünse terk etmek, diş tedavisine devam etmek alınabilecek ilk tedbirlerdir. Belki en önemlisi ise duygusal atıklardan arınmak.

Bu arada sonbahar ne güzel bir mevsim değil mi? Hava tatlı tatlı ılık burada. Meyve sebze çok bol, renk renk..Sabah oldu. Ha bir de bu güzel sonbahar gününe CRP değerini hızla düşürecek sürpriz taptaze bir playlist bırakayım mı 😉 Oğlumun ekmeğine de tereyağı ve marmelat sürdük mü sevdiklerim, mutlu ben mutlu ..

🌵 🎶🎶🎶 🌵


Tap taze bir gün dilerim..Her şeyi çözmeye çalışarak kendinizi deli etmeyin ve o günün tadını çıkarın. 

1 yorum:

Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.