Sağlığını Korumayı Öğren: LYME SERİSİ-13.BÖLÜM : BİTKİSEL LYME TEDAVİSİ-GİRİŞ

11 Şubat 2019 Pazartesi

LYME SERİSİ-13.BÖLÜM : BİTKİSEL LYME TEDAVİSİ-GİRİŞ


13. Bölüm ile adım adım bitkisel tedaviye giriyoruz. Bu bölümde derlediğim makaleler ile bitkisel tedavi ile medikal tedaviyi kıyaslıyor; bitkisel tedavinin neler sunabileceğini, avantajlarını, kanıtını aktarıyor olacağım. Bu makale; bitkisel tedavi prepatlarının çeşitlerine değiniyor. Uçucu yağ nedir, ekstrat nedir bunları merak ediyorsanız, bitkilerin antimikrobiyal özelliklerine ilgi duyuyorsanız bu bölüm tam size göre.13. bölüme geçmeden önce daha iyi anlayabilmek için okumadıysanız diğer lyme serisi makalelerini de okumanızı öneririm:


Bitkisel Tedavi 

Sentetik antibiyotiklerle ayrım yapmadan bakterileri öldürebilirsiniz... fakat hepsi bu kadar.

Bitkiler ile çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aslında, eğer kronik Lyme hastalığınının, işlevini kaybetmiş bir bağışıklık sistemi tarafından daha fazla baskılanamayan bir çok sinsi mikropla ilişkili bir tüm vücut fonksiyon bozukluğu olduğunu düşünürseniz, bitkilerden daha mükemmel bir çözüm olamaz.

Bitkiler dünyadaki diğer canlılarla aynı stres faktörlerine maruz kalırlar. Bitkiler, çok çeşitli mikrop, serbest radikal, toksin ve radyasyon da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede tehditlere karşı koruma sağlayan biyokimyasal maddelerin (fitokimyasallar) kompleks bir spektrumu üreterek bu stres faktörleri ile mücadele ederler. Farklı bitkiler farklı ortamlarda farklı stres faktörleri altında evrimleştiği için, bitkilerdeki fitokimyasallar oldukça değişkendir. Bitki biyokimyası da bitki için güneşten yiyecek üretir, oksijen taşır, zehirli atıkları bitkiden uzaklaştırır ve hasarı onarır.

Bitkiler ve hayvanlar yeryüzündeki yaşamın başlangıcından beri yakından bağlantılıdır. Hayvanlar bitkileri tüketince, besinden daha fazlasını kazanırlar. Hayvanlar ayrıca bu bitkilerde bulunan koruyucu özelliklerden de yararlanırlar.

İnsanlar bunu içgüdüsel olarak biliyorlardı. Bazı bitkiler öncelikli olarak gıda için tüketilirken, artık şifalı otlar olarak bilinen diğerleri, öncelikle iyileştirici özellikleri için seçildi - farklı iyileştirme özellikleri için farklı bitkiler seçildi. Tıbbi şifalı bitkiler doğal olarak daha toksik bitkilerden seçildi; çünkü biyokimyaları özellikle insan biyokimyası ile çok iyi örtüşür. Bu nedenle, fayda potansiyeli yüksekti ve zarar potansiyeli oldukça düşüktü.

Bitkisel tedavi binlerce yıldır insan uygarlığının bir parçası olmuştur. Dünyanın bitkisel gelenekleri bilimi ön plana çıkarıyor ve gözlemlere dayanıyordu. Hastalığın insan vücudu üzerindeki etkileri gözlendi ve bu gözlemleri önlemek ve vücudu normal bir sağlık durumuna geri döndürmek için spesifik şifalı bitkiler uygulandı. Bu gözlemler sözlü ve yazılı geleneklerle kuşaktan kuşağa aktarıldı. Geleneksel Çin tıbbı ve Ayurveda tıbbı dahil tüm dünyanın şifa gelenekleri bu kavram etrafında kurulmuştur.


Bitkisel ilaç yavaş yavaş bu geleneklerin ötesine geçiyor. Bilim nedeniyle, bitkilerde bulunan belirli biyokimyasal maddelerin tıbbi etkilerini değerlendirmek artık mümkün. Hem gelenek hem de bilim göz önüne alındığında, bitkiler hakkında gezegendeki diğer şifa kaynaklarından daha fazla şey biliyoruz.

Bitki biyokimyasının sağladığı geniş yararlar şunları içerir:
ëGeniş spektrumlu antimikrobiyal özellikler (bakteri, virüs, protozoa ve zararlı mantarlara karşı)
ëAnti-enflamatuar özellikler
ëBağışıklık modülasyonu (bağışıklık fonksiyonlarını dengeler)
ëAnti-mutajenik özellikler (anti-kanser)
ëAntioksidan özellikleri
ëHormon dengeleme özellikleri
ëYorgunluğu önleme özelliği ve gelişmiş stres direnci
ëGelişmiş detoksifikasyon ve hücresel fonksiyonlar
ëZararlı radyasyona karşı koruma

Bütün şifalı bitkilerde ortak olan bu özellikler, sistemdeki bozulmaları doğrudan engelleyerek fayda sağlar. Bölüm 5'te bahsedilen yedi adet kategoriye ayrılan sistem bozucular,  tüm hastalıkların başlıca nedenleridir. Bitkilerde bulunan fitokimyasallar, sistemdeki bozulmaların tüm olumsuz yönlerini giderir. Sistem bozucularının etkileri en aza indirildiğinde, vücudun iyileştirici sistemleri gelişir. Bu, şifalı bitkileri, sağlıklı yaşam için mükemmel bir seçim yapar.

Farklı bitkiler farklı ortamlarda farklı stres faktörleri altında geliştiğinden, bitkilerde bulunan fitokimyasalların spektrumu oldukça değişkendir. Bu nedenle, farklı şifalı bitkiler farklı şifa özellikleri sağlar. İyileşme potansiyeli yelpazesini genişletmek için farklı bitkiler birleştirilebilir.

Bitkisel tedavi, ilaç tedavisinden oldukça farklıdır. Elmalar ile portakalları karşılaştırmak gibi bir durum aslında. İlaçlar, hastalığı engellemek için vücuttaki belirli yolları etkilemek veya engellemek için özel olarak tasarlanmış tek kimyasal maddelerdir. Etki yapay olduğu ve vücudun biyokimyası çok karmaşık olduğu için, herhangi bir ilacın kullanımında yan etkiler ve toksisite için yüksek bir potansiyel vardır. Tüm ilaçlar zehirli olma potansiyeline sahiptir.

Bu derin farklılıklar, sentetik antibiyotikler ile bitkisel tedavinin karşılaştırılmasından daha belirgin değildir.

Sentetik antibiyotikler, bakterilerin hayatta kalması için bazı kilit yönlerine müdahale etmek üzere seçilen tek kimyasal ajanlardır. Antibiyotikler güçlüdür ancak sürekli kullanımıyla bakteri direncine maruz kalırlar. Sentetik antibiyotikler ayırt etmeden normal florayı öldürür ve bütün sağlığa olumsuz etkileri olan bütün mikrobiyomu bozar.

Bitkilerin antimikrobiyal özellikleri sentetik antibiyotiklerden oldukça farklıdır. Birçok bakımdan, bitkiler sentetik antibiyotiklerden çok daha karmaşıktır. Şifalı bitkiler, mikrobiyal işlevi farklı şekillerde bastırmak için tasarlanmış yüzlerce hatta binlerce kimyasal spektrumuna sahiptir. Bitki kimyasının evrimi, her çeşit mikroba milyonlarca yıl maruz kalmanın sonucudur. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bitkisel tedaviye direnç çok daha az yaygındır.

Şifalı bitkilerin antimikrobiyal özellikleri bakterilerle sınırlı değildir, aynı zamanda virüsleri, protozoaları ve tehdit edici mantar türlerini içerir. Bitkiler normal bağırsak florasını öldürmek veya mikrobiyomu bozmak konusunda çok daha az zarar vericidir. Aslında, birçok bitki bağırsaktaki zararlı mikropları baskılayarak ve normal floranın gelişmesine izin vererek bağırsak sağlığını destekler.

Antimikrobiyal özelliklere sahip bitkiler, sentetik antibiyotikler kadar güçlü değildir, ancak bitkisel tedavinin avantajlarından biri, vücuttaki diğer işlevleri aksatmadan, gizli mikroplara karşı sürekli bir baskı uygulamaktır. Bitkiler doğal olarak düşük toksisite ile ilişkilendirildiklerinden, uzun süreli (yıllarca, hatta ömür boyu) olumsuz bir etkisi olmadan sürekli olarak kullanılabilirler. Aslında, bitkisel tedavinin uzun süreli kullanımı, immün fonksiyonun desteklenmesi de dahil olmak üzere çok çeşitli faydalara da sahiptir.

Tüm bitkiler, bir amaç veya başka bir amaç için daha uygun olabilecek bazı antimikrobiyal özellikler içerir. Gizli mikrop enfeksiyonları için bitkisel tedavinin sağladığı avantajların listesi şunları içerir:
ëBitki toksisite bakımından çok düşük bir potansiyeli vardır; yani bu, bitkilerin uzun süre güvenle kullanılabileceği anlamına gelir.
ëAntibiyotiklerin aksine, birçok bitki gizli fırsatçıları bastırmak için etkilidir ve intracellular mikropları (hücrelerin içinde bulunan mikropları) etkileyebilir.
ëFarklı mikrop türlerine karşı sinerji oluşturmak için çoklu bitkiler güvenle kullanılabilir
ëBitkiler bağırsaktaki ve ciltteki normal florayı (dost bakterileri) destekler
ëBitkilerin kapsadığı çeşitlilik virüslere, protozoalara ve zararlı mayalara kadar uzanır
ëBitkiler bağışıklık fonksiyonunu arttırır ve vücutta iyileşmeyi destekler.
ëBakteriyel direnç nadirdir (Bu, bir bitki kullanımıyla olabilir, ancak çok uzun zaman alır!)

Bitkisel ilaçlar; yapraklar, ağaç kabuğu, saplar, kökler, rizomlar, çiçekler ve meyveler dahil olmak üzere bitkinin farklı kısımlarından gelebilir. Bitkinin hangi kısmının kullanılacağına her bir bitki için binlerce yıllık geleneksel kullanımı karar vermiştir (ancak modern bilim, bazı durumlarda bitkilerin diğer, daha az geleneksel kısımlarının da değerli olduğunu bulmaktadır).

Bitkilerin çalışması için onları içerinize almalısınız. Bunu yapmanın çeşitli yolları vardır.

ëBitkilerin faydalarını kazanmanın bir yolu da onları yemekle birlikte yemektir. Tarih öncesi insanların bitkileri kullanma şekli ve günümüzde bazı bitkilerin kullanılma şekli budur. Mutfak bitkilerini (fesleğen, kekik, dağ kekiği, biberiye, zerdeçal, tarçın, kakule, zencefil ve diğerleri) yemeğimize eklediğimizde sadece yiyeceğe baharat katmakla kalmayız, bunlar aynı zamanda güçlü tıbbi değer sağlar. Gram için gram (veya ons için ons) olmak üzere, zerdeçal, tarçın, zencefil ve kekik, yaban mersininin antioksidan gücünün on katına sahiptir (Halvorsen 2006). Mutfak bitkileri ayrıca antimikrobiyal ve diğer iyileştirme özellikleri de sağlar. Mutfak bitkilerini kullanmak bitkisel ilaçlara başlamak için harika bir yoldur!

ëBitkilerin tadını çıkarmanın bir başka geleneksel yöntemi, taze veya kurutulmuş bitkileri çay olarak sıcak suda demlemektir. Camellia sinensis'in yapraklarından demlenen çay, dünyada en çok tüketilen içecektir. Buğulanmış ve kurutulmuş taze yapraklardan hazırlanan yeşil çay, Doğu'da çay tüketmenin en popüler yoludur. Batı'da tercih edilen siyah çay ezilir ve kurumadan önce oksitlenmesi sağlanır. Her iki çay formu da Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından gelir.

Her iki tür çay da yaklaşık aynı miktarda kafeine sahiptir, ancak yeşil çay, kafeinin uyarıcı etkilerini önleyen l-theanine adlı bir amino asit içerir. Her ikisi de güçlü antioksidanlar (ancak yapraklar oksitlendiğinden siyah çay yeşilden daha az) içerir ve diğer önemli tıbbi özellikleri sağlar. Düzenli olarak çay içmeyi (yeşil veya siyah) sınırlayan en büyük şey tanenlerin varlığıdır. Tanenler dokuları kurutur (deri tabaklama işlemini düşünün) ve düzenli kullanımıyla mide ve bağırsakların astarına zarar verebilir (düzenli olarak toz şeklinde takviyeler alıyorsanız akılda tutulması gereken bir şeydir).

Camellia sinensis' ten elde edilen çay, elbette, tek bitkisel çay değildir. Taze veya kurutulmuş bitkilerden hazırlanabilen birçok çay vardır. Bununla birlikte, herhangi bir bitki çayı ile ilgili sınırlamalardan biri, yarar sağlamak için  tıbbi bileşenlerden yeterince alınmasıdır.

ëFaydalı fitokimyasalların çoğunu çıkarmak için, bitkiler kaynatılarak özünün çıkartılması suretiyle de hazırlanabilir. Bir kaynatma yapmak için, bitki çok konsantre olana kadar su içinde yavaş yavaş kaynatılır. Zencefil gibi birkaç şifalı bitki bir kaynatma metodu kullanılarak iyi iş görürken, çoğu bitkisel kaynatma suyu içmek için fazla acı olabilir. Bu yöntemin diğer bir sınırlaması, yüksek ısının, faydalı fitokimyasalların bazılarını tahrip etmesidir.

ëBitkileri hazırlamanın muhtemelen en popüler yolu ekstraksiyondur. Farklı ekstraksiyon türleri vardır, ancak en popüler (ve tarihsel olarak en uygun olanı) su ve alkoldür. Bir ekstrakt yapmak için, kurutulmuş bitkinin tamamı su ve alkol karışımına batırılır (genellikle% 20-70 alkol). Alkol, hem suda-çözünür hem de bazı yağda-çözünür kimyasalları, ısı kullanmadan bitkiden çeker.

Ekstraksiyonlar oldukça konsantredir, bu nedenle tam fayda sağlamak için (genellikle 15-30 damla aralığında) sadece küçük bir miktar sıvı tüketilmesi yeterlidir. Bu iyi bir şeydir çünkü birçok şifalı bitkiler oldukça acıdır.

Kendi bitkilerinizi yetiştirebilir, hasat edebilir ve hazırlayabilirsiniz; ancak Lyme hastalığının tedavisi için kapsamlı bir program içerisinde farklı bitkilerin çeşitliliğini ve miktarlarını kazanmak gerçekten zor olacaktır. Neyse ki, yüksek kaliteli bitkisel ürünler ticari olarak kolayca temin edilebilir. Bitkilerin ticari preparatları,
kurutulmuş bitki tozunu,
su/alkol ekstraksiyonunu,
Kurutulmuş  toz ekstraksiyonunu,
uçucu yağ formunu ve
süper kritik CO2 ekstraksiyonunu kapsar.
Bunların arasındaki farklılıkları bilmek önemlidir.

Toz haline getirilmiş kuru tam bitki, kuru tüm bitkiyi (yaprakları, sapları veya kökleri gibi hangi kısmı belirtilmişse) almayı, kurutmayı ve ardından bir toz olacak şekilde öğütmeyi içerir. Daha sonra kapsüllenir, tablet haline getirilir veya gevşek toz olarak satılır. Bütün bitki tozları genellikle standart değildir, bu nedenle kalitesini ve kuvvetini değerlendirmek zordur. Bütün bitki tozları, bitkiden elde edilen inert lif içerdiğinden, otları almanın çok güçlü bir yolu, aynı zamanda en ucuzudur (ödediğiniz paranın karşılığını alırsınız). Bütün bitki tozlarının en büyük avantajı, bitkide mevcut kimyasalların tam spektrumunu elde etmenizdir.

Su / alkol ekstraksiyonları (tentürler) ticari olarak bitki pazarlamak için çok popüler bir yoldur. Ekstraktlar para kazanmak için güçlü ve iyi bir değeri vardır. Su / alkol ekstraksiyonlarının en büyük dezavantajı alkoldür. Günde birkaç kez 8-12 farklı bitki, her bitkiden de 30 damla kadar dozlarda alıyor olsaydınız, çok fazla alkol tüketiyor olursunuz. Alkol, iyileşmenizi engelleyebilecek bir toksindir. Ayrıca, birçok bitki oldukça acı ve nahoş bir tattadır.

Bunun çaresi kurutulmuş toz ekstraktlardır. Kurutulmuş bir toz ekstraktı yapmak için, bir yüzeye bir su/alkol ekstraksiyonu püskürtülür ve bitki fitokimyasallarından konsantre bir toz bırakacak şekilde su ve alkol buharlaştırılır. Tipik olarak, bu konsantre tozu daha kullanışlı hale getirmek için tam bitki tozundan bir miktar bunun içerisine eklenir. Toz daha sonra kapsüllenir veya tablet haline getirilir (daha az yaygın). Şu ana kadar en güçlü bitkisel preparat. Toz ekstrakt kapsüllerinin alınması ve seyahatte taşınma bakımından kullanımı kolaydır.

Toz haline getirilmiş ekstraktın tek dezavantajı, tozun çok kuru olmasıdır. Toz ekstreleri günde birkaç kez alındığında, mide ve bağırsakları kaplayan dokular kuruyabilir ve sonuçta sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, toz ekstraktları hindistancevizi veya badem sütü gibi yağlı bir maddeyle almak en iyisidir, bu da dokuların korunmasına yardımcı olur. (toz ekstraktları konusunda yapılan bazı eleştirilerde  bitkiyi tatma deneyimini kaçırdığınızı söylerdi… tabi eğer gerçekten bu deneyimi istiyorsanız.)

Hem su/alkol hem de kurutulmuş toz ekstraktları standardize edilebilir. Standardizasyon, bitki grupları ve farklı bitkisel ürünler arasındaki etki ve tutarlılığı ölçmenin bir yoludur. Bir ekstrakt, bitkideki önemli (anahtar) bir kimyasal madde ölçülerek standardize edilmiştir. Bu madde, bitkideki en aktif fitokimyasallardan biri olabilir, ancak tek aktif kimyasal olmayabilir. Bu basitçe bir markerdır. Standardizasyonun tek sorunu, itibarsız ürün tedarikçilerinin bazen bu marker maddelerini düşük kalitedeki ekstraktlara doldurmalarıdır- saygın supplement şirketleri bu sorunların farkındadır ve standart dışı ekstraktlardan nasıl kaçınacağını bilir.

Şifalı bitkilerden buhar distilasyonu yöntemi kullanılarak yağda çözünen kimyasal maddeler (yağlar) de elde edilebilir. Buhar distilasyonu, yağ bazlı kimyasalları bitkiden uzaklaştırır. Yağlar bitkinin yapraklarında, gövdesinde, kabuklarında, köklerinde ve çiçeklerinde özelleşmiş keselerde depolanır (bitkiye göre değişir). Esansiyel yağlar denilen bu bitki özütleri son derece etkilidir ve genellikle bir seferde birkaç damla uygulanır. Konsantre esansiyel yağlar, mukoza zarlarına toksisite bakımından yüksek potansiyele sahip olduklarından, en yaygın olarak aromaterapi yoluyla uygulanır, ancak bazı esansiyel yağlar seyreltilir ve topikal olarak veya dahili olarak kapsüller içinde kullanılabilir. (Uçucu esansiyel yağlar hakkında daha fazla bilgi için Ek A'nın sonuna bakın.)

Bazı bitkiler en yaygın olarak su /alkol ekstraktları olarak bulunur, bazıları ise en çok esansiyel yağlar olarak bulunur. Az bir kısmı ise her iki formda da bulunabilir. Aynı bitkiden elde edilen yağ ekstraksiyonları ve su/alkol ekstraksiyonları farklı kimyasalların setleri olsa da, faydaları genellikle benzerdir (hem lavanta esansiyel yağı hem de lavanta bitkisi sakinleştiricidir).

Bitkileri  hazırlamanın en modern yolu CO2 ekstraksiyonudur. Süperkritik CO2 ekstraksiyonu çözücü olarak, sıcaktan ve basınçtan yararlanılarak sıvı halde tutulan karbondioksitten yararlanır. Bitkinin hem yağ hem de su çözücü bileşenleri bir kerede ekstrakte edilir. Süperkritik özlerin en büyük dezavantajı yüksek maliyeti olması ve nihai ürünün dokular üzerinde sert etkili olabilmesidir. Tıbbi kenevir (medicinal cannabis) hazırlamanın en popüler yöntemidir.

Bitkilerin lipozomal prepatları (terkipleri), bitkisel tozların bir tür yağ ile harmanlanmasıyla yapılır, böylece bitki partikülleri bir yağ tabakası ile sarılır. Bu işlemin bitkinin emilimini artırdığı iddia edilmektedir. Ancak tek ajanlı ilaçlar ile artan emilim gösteren çalışmalar olsa da, lipozomal bitkisel preparatlar ile ilgili yeterince çalışma yoktur. Lipozomal bitkisel preparatların çoğu olması gerekenden yüksek fiyattadır ve çoğu zaman olması gerekenden düşük dozda verilir. Bu şekilde yapılan bir bitkisel ürünün, ürünün yaratılmasının ek masrafını haklı çıkardığına dair kanıt yoktur. Bunun yanında... bu etkiyi elde etmek için tek yapmanız gereken bitki kapsüllerini hindistancevizi sütü ile birlikte almak. Mide, bitkileri ve hindistancevizi yağını lipozomların içine karıştıracaktır.


Bitkileri kullanma hakkında mevcut olan tek bilgi, geleneksel kullanım geçmişinden gelseydi bile, bitkileri güvenle kullanmak ve bitkisel terapiden yararlanmak için yeterli bilgi olacaktır. Binlerce yıllık gözlemin ve kullanım kayıtlarının değeri büyüktür.

Ancak tarihsel bilgi sınır olmaktan uzaktır; Bilim, bitkisel ilaç çalışmasına birçok insanın düşündüğünden çok daha yoğun bir şekilde uygulanmıştır. Son 50 yılda, yaygın olarak kullanılan şifalı bitkiler üzerinde yüzlerce bağımsız bilimsel çalışma yapılmıştır. Çalışmalar arasında laboratuvar çalışmaları, hayvan çalışmaları ve şaşırtıcı sayıda insan klinik denemesi bulunmaktadır.

İnsan klinik denemeleri, tıp biliminin en çok kabul ettiği çalışmalardır. Klinik çalışmalar, hastalığı olan bir grubun belirli bir terapi türüne nasıl cevap verdiğini değerlendirir. Bu tür bir çalışma hızlı ve spesifik olarak etki eden ilaçların değerlendirilmesi için mükemmeldir, ancak bitkileri değerlendirmek için daha az etkilidir. Bitkiler iyileşmeyi tetikler, semptomları doğrudan tedavi etmez ve işe yaraması zaman alır. Bu nedenle, belirli bir etkiyi hedef alan kısa süreli klinik çalışmalar, bir bitkinin tam yararını ortaya çıkarmaz. Her ne kadar birçok bitki bu tür bir inceleme kapsamında fayda sağlamış olsa da, bitkisel tedaviyi değerlendirmek için hala en iyi yöntem değildir.

Klinik araştırmalar, tek tür bilimsel çalışma olmaktan uzaktır. Modern bilim, enflamasyonu azaltmak veya enflamatuar habercileri etkilemek gibi bireysel fitokimyasalların biyolojik aktivitesini inceleme yeteneğine sahiptir. Buna ilaveten, standartlaştırılmış bitki preparatlarının immün sistem gibi vücudun farklı sistemlerine olan etkileri hayvan ve insan modellerinde incelenebilir. Bitkileri incelemek söz konusu olduğunda, bu en değerli bilim türüdür.

Özetlemek gerekirse, bilim bitkisel tedavinin pek çok geleneksel kullanımını desteklemektedir. Aynı zamanda, bitkilerin açıkça güvenli olduğu ve insan vücudu tarafından iyi tolere edildiği fikrini kuvvetle destekler.

Antimikrobiyal Bitkiler  ve Lyme Hastalığı
Antimikrobiyal özellikler için bitkiler seçerken, hem tarih hem de bilim önemlidir. İnsanlar, mikrop tedavisini (belli hastalıkların mikroplardan kaynaklandığını) kolayca anlamadan ve kabul etmeden önce bile, şifalı bitkiler, mikropların neden olduğu hastalıklar için etkili bir şekilde kullanılmıştır. Bir hastalığa neden olan bir mikrop tespit edildiğinde, tarihsel olarak bu hastalığın tedavisinde kullanılan bu bitkinin bu mikroplara karşı etkin olduğu varsayılabilir.

Bitkilerin antimikrobiyal değeri, tüp çalışmaları (in vitro) ve canlı modellerde (in vivo) değerlendirilebilir. Test tüpü çalışmalarında, bir bitki bir tüpe veya belirli bir mikrop üreten bir plakaya yerleştirilir. Mikrop ölürse, bitkinin buna karşı aktivitesi olduğu varsayılır. Canlı bir modelde, bazı laboratuvar hayvanları mikrop ile enfekte edilir. Daha sonra hayvanın tedaviye nasıl yanıt verdiği (bitki veya ilaçla) hakkında gözlem yapılır. İn vivo çalışmalar, in vitro çalışmalardan çok daha değerlidir, çünkü canlı bir modelde bitkisel bileşenlerin bağırsak emilimi ve aktivitesi göz önünde bulundurulur.

Bununla birlikte, bilimsel yöntemlerle bitkilerle ilgili spesifik bilgilerin toplanması, bıktırıcı ve yavaştır. Küçücük parçalar halinde toplanır ve bazen çalışma alanı sınırlıdır. Bitkisel ilaçların Lyme hastalığının tedavisinde etkili olup olmadığına dair spesifik olan soruyu cevaplamak için klinik bilimi kullanmak, eğer gerçekleşirse, on yıllar alabilir.

İlginçtir ki, özellikle antimikrobiyal amaçlar için bitkisel tedaviyi destekleyen en değerli kanıtların bazıları doğrudan bilimsel topluluktan gelmez. Bitkileri kullanan insanların internette bildirdikleri deneyimlerinden kaynaklanmaktadır.

İnternet, insanların hem olumlu hem de olumsuz deneyimlerini paylaşmalarını sağlar. İnsanlar da kolayca ve isteyerek deneyimlerini paylaşıyorlar. Dünya çapında milyarlarca insan bitkisel tedavi kullanıyor ve milyonlarca insan deneyimlerini çevrimiçi olarak yayınlamakta. Bu bilgi kamu malı olmuş durumda. Eğer bir konu birçok insanın umursadığı veya uğraştığı bir konu ise, İnternete yansıyan deneyimlerin büyüklüğü bir hayli derin olabilir.

İnternetten önce, bitkilerin Lyme hastalığı için etkili olup olmadığı sorusunu yanıtlamak neredeyse imkansız olurdu. Fakat son 20 yılda birçok insan Lyme hastalığı için bitkisel tedavi kullandı. Ve bu insanların çoğu deneyimlerini internette yayınladılar. Aslında, Lyme hastalığı için bitkisel tedavinin olumlu faydasını düşündüren binlerce çevrimiçi rapor var.

Yayılan bilginin ortak görüşü, bitkisel tedavinin kronik Lyme hastalığı için hem olası etkinliğini güçlü bir şekilde desteklemektedir hem de diğer seçeneklere kıyasla düşük toksisite potansiyelini olduğu konusunda hem fikirdir. Bu nedenle, bu bilgi yayılmıştır. Ortak bilgi, insanların çoğunluğu tarafından doğru tutulan bilgidir.

Buhner protokolü adı verilen özel bir bitki seçimi son zamanlarda büyük ilgi görmüştür. Buhner protokolü 2005 yılında Stephen Buhner adlı bir bitki uzmanı tarafından tanıtıldı. Protokolde kullanılan şifalı bitkiler Buhner tarafından çok iyi araştırılmış ve internet yoluyla binlerce insan, protokolü takip etmenin önemli faydalarını bildirmişlerdir. Protokol üzerinde hiçbir resmi çalışma yapılmamasına rağmen, Buhner protokolünün Lyme hastalığının üstesinden gelmek için güvenli ve etkili olduğu bilgisi yaygınlaşıyor.

Lyme hastalığı için değeri olan pek çok bitki olmasına rağmen, BUHNER PROTOKOLÜ takip edilen bir standart protokol oldu. Son 10 yıldır klinik uygulamamda kullandığım bitkisel protokol, Buhner protokolüne dayanıyor. Aynı şifalı bitkilerle olan deneyimim, kronik Lyme için güvenli ve etkili olduklarını gösteriyor.

Yine belirtmek gerekir ki, kronik Lyme tedavisinde işe yarayan tek bitki bunlar değildir. Buhner protokolü, aynı derecede etkili olabilecek diğer şifalı bitkilerle değiştirilebilir, ancak standardizasyonda fayda vardır. Şu anda, Buhner protokolü izlenecek en iyi standarttır.


Bitkilerin Ötesinde - Doğal Biyoözdeşler (Natural Bioidenticals)

Şifalı bitkiler doğal takviye olarak kullanılan tek madde değildir. Vitaminler, vitamin-yaşamı maddeleri, organik mineral bileşikleri, amino asitler ve vücuttaki diğer aktif kimyasalların birçoğu doğal takviye (supplement) ürünlerinde yaygın olarak bulunur. Bu maddeler vücuttaki biyokimyasal maddelerle aynı (veya hemen hemen aynı) olduklarından, biyoözdeş (bioidentical) olarak sınıflandırılabilirler. Tıbbi olarak, insan vücudundaki aynı bileşiğin normal seviyelerini değiştirmek veya geliştirmek için kullanılırlar. Bunun terapötik bir etkisi olabilir.

Bioidenticaller, esansiyel ve esansiyel olmayan maddeler olarak sınıflandırılabilir.Esansiyel olanlar, insan yaşamını desteklemek için diyet kaynaklarından elde edilmesi gereken maddeleri ifade eder. Bu kısa liste vitaminleri, mineralleri, esansiyel yağ asitlerini ve dokuz esansiyel amino asidi içerir. Bununla birlikte, yaşlanma ve hastalık ile birlikte, bazı esansiyel olmayan maddeler esansiyel hale gelebilir. Koenzim Q-10 ve antioksidan, glutation, vücut tarafından kolayca sentezlenir, ancak yaşla birlikte sentez azalır. Bazı bireylerde bunların replasmanı yaşamı iyileştirici olabilir. Şeker hastaları için insülin ve tiroid hormonu gibi bazı biyoözdeş maddeler reçeteyle kontrol edilir.

Vücudun çok karmaşık olması nedeniyle, tedavi amaçlı biyoözdeş madde  kullanmak son derece aldatıcıdır - şifalı bitkilerin olduğundan daha fazla  (ki bunlar doğal olarak güvenlidir). Biyoözdeş maddeler, yüz yıldan daha az bir süredir var ve diğer tüm tıbbi yaklaşımlardan daha az çalışılmıştır. Biyoözdeş maddelerin güvenliği iyi tanımlanmamıştır. Sadece bir avuç kullanım için güvenli ve etkili olarak tanımlanmıştır.



 ⏩  Devam Edece...🔜

Bir sonraki makalede görüşmek üzere hoşkalın 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.