Sağlığını Korumayı Öğren: ALFA LİPOİK ASİT-1

18 Ocak 2020 Cumartesi

ALFA LİPOİK ASİT-1

ALA ve NAC ..Yani alfa lipoik asit ve N-asetil sistein. Bu ve bundan sonraki birkaç gönderimde bu ikisinden detaylıca bahsedeceğim. İkisi de çok önemli.

Antioksidan denilince, karaciğer detoksifikasyonu denince, şelasyon denilince, glutatyon denince  ilk aklımıza gelenlerden biri de Alfa Lipoik Asit nam-ı diğer ALA.

Geçirgen bağırsak, haşimato, egzama vb otoimmun kronik hastalıklar vücutta serbest radikal hasarının arttığının da bir göstergesidir. Bu nedenle bu hasarı azaltmak için daha çok antioksidana ihtiyacımız oluyor. Hücreleri korumanın temel yolu budur.

Alfa lipoik asit  vücut tarafından doğal üretilen bir maddedir. Ancak yaş ilerledikçe üretimi azalır. Kükürt içeren bir yağ asididir. Karbonhidrat metabolizmasında bir ko-enzim olarak işlev görür ve hücresel süreçte glikozu (kan şekeri) enerjiye dönüştüren anahtar bir metabolit olan asetil CoA'nın sentezi için gereklidir.

Hem suda hem yağda çözünebilir. Bu önemli çünkü hem hücrelerimizin yağlı dış yüzeyinde etkilidir hem de iç yüzeyindeki sulu kısımda.

S ve R olmak üzere iki formu vardır. S sentetik, R doğal aktif formudur. R formu daha hızlı emilir ve yarı ömrü kısadır. Bu tür takviyeler satın alırken hem formu hem de menşei iyice incelenmeli. Çin menşeili takviyelerden ben kaçınıyorum. Takviyede Avrupa/Amerika menşei tercih ediyorum. (Bu arada Ocean markasının R-Alfa Lipoik asit i artık Türkiye'de mevcut) Doctor's Best gibi kimi markalarda ise iki form kombine olup  %50 sentetik ve %50 R formu mevcuttur.


ALA lipofilik özellikleri nedeniyle, kan-beyin bariyerini kolayca geçebilir ve merkezi sinir sistemindeki serbest radikal toksinleri temizleyebilir. ALA, sinir dokularındaki glutatyon düzeylerini büyük ölçüde arttırır ve böylece sinirleri oksidasyonun toksik ürünlerinden korur. Glutatyon  bir çok toksine karşı kullanılan bir silahtır. 

Alfa lipoik asit takviyesi kan şekerini düşüren etkisi ile de bilinir. Zaten biraz sonraki çeviride bu konuya epey detaylı değineceğim. Ancak takviye formunun aç karna alınması tavsiye edildiği için bu bilgi  aklınızda olsun.

Yine takviye formunu B vitamin kompleksi ile birlikte kullanmak gerekiyor. Çünkü ALA vücuttan B vitaminlerini azaltabiliyor.

Ayrıca karaciğer hastalıklarının tedavisinde  ALFA LİPOİK ASİT, SELENYUM ve MILK THISTLE den oluşan üçlü kombinasyonunun kullanıldığı bir protokol var. Burt Berkson protokolü. Bunu da mutlaka incelemenizi öneririm. 

Bu kadar ön bilgiden sonra daha detaylı ve kanıt temelli derleme çevirimize geçebiliriz.Şimdiden iyi okumalar.

🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾


ALFA-LİPOİK ASİT (ALA) NEDİR? + DOZAJ VE YAN ETKİLER NELERDİR?
Lipoik asit, vitamin metabolizmasından mitokondriyal solunuma kadar bir dizi temel fonksiyona sahip doğal bir antioksidan ve antienflamatuar YAĞ ASİDİDİR.

Bu bileşiğin nasıl çalıştığı ve diyetinize nasıl daha fazla ekleneceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu gönderiyi sonuna kadar okuyun.

LİPOİK ASİT NEDİR?
Alfa-lipoik asit (ALA), R-lipoik asit veya tiyotik asit (thioctic acid) olarak da bilinen lipoik asit (LA), vücudun her hücresinde bulunan disülfür içeren bir bileşiktir [1] [2].

Bazıları buna “evrensel antioksidan” diyor [3].

ALA esansiyel bir yağ asidi olarak kabul edilir, yani insan vücudunun ihtiyacı vardır.

LİPOİK ASİTİN ÖNEMLİ FONKSİYONLARININ LİSTESİ:
üLipoik asit, hücrelerin içinde ve dışında güçlü bir antioksidan görevi görür [1, 2].
üLipoik asit birkaç reaktif oksijen türünü (ROS) temizler/süpürür [1].
üLipoik asit hem yağda hem de suda çözünür antioksidan vitaminlerin (C ve E vitaminleri gibi) yenilenmesine yardımcı olur [12].
üLipoik asit şeker ve yağ metabolizmasını iyileştirir [2].
üLipoik asit, mitokondriyal fonksiyonu iyileştiren mitokondriyal solunum enzimleri için temel bir kofaktördür [5]. Lipoik asit, yaşlanma sürecinde ürettikleri daha yüksek ROS seviyelerine karşı koruyarak mitokondriye “gençleştirici” bir etki uygular [6].
üLipoik asit ayrıca antioksidan aktivitesinden bağımsız olarak anti-inflamatuar etkiye sahiptir [3].

İNSAN VÜCUDUNDA LİPOİK ASİT ÜRETİMİ
Sağlıklı bir vücut, enerji gereksinimlerini karşılamak için yeterli lipoik asit yapar; bu nedenle, bunu takviye etmek için günlük bir gereklilik yoktur. Bununla birlikte, çeşitli tıbbi durumlara düşük seviyelerde lipoik asit - özellikle diyabet, karaciğer sirozu ve kalp hastalığı eşlik ediyor gibi görünmektedir [2].

Avrupa'nın bazı bölgelerinde, lipoik asit diyabetik nöropatinin tedavisi için onaylanmıştır. İnsülin duyarlılığını arttırdığı, uzuvlardaki mikrosirkülasyonu iyileştirdiği ve nöropatik semptomları azalttığı gösterilmiştir [1, 7].

Ayrıca, vücutta üretilen lipoik asit yaşla birlikte azalır ve bu da serbest radikal kaynaklı hasarı artırabilir. Hayvan modellerinde lipoik asit takviyesi de ömrünü uzattı ve nörolojik hasarı önledi [3].

Lipoik asit, her hücrenin içinde bulunan bir antioksidan bileşiktir. Birçok enzimatik reaksiyon için gereklidir ve insan vücudunun normal işlevi için gereklidir.

ANTİOKSİDAN AKTİVİTE
üLipoik asit, serbest radikalleri ve ilişkili oksidatif hücresel hasarı nötralize eder [8, 9].
üLipoik asit birkaç reaktif oksijen türünü (ROS) temizler [1].
üLipoik asit ayrıca C ve E antioksidan vitaminlerinin yenilenmesine yardımcı olur [12].
üEk olarak, lipoik asit, iki temel anti-aging sağlığı teşvik eden bileşik olan glutatyon ve koenzim Q10 gibi diğer antioksidanların aktivitesini arttırır [10].
üLipoik asit, glutatyon peroksidaz aktivitesini eski haline getirerek yaşla birlikte azalan doku GSH düzeylerini arttırır [6].

Devam Eden Tahmini Araştırmalar
Kanser Araştırması
Bu ilk çalışmalar, lipoik asidin kanser araştırmalarında daha ileri çalışmalar için uygun olduğunu göstermektedir. Kanser hastalarına ALA takviyesi önermek için bir dayanak yoktur. Birçok bileşiğin hücre çalışmalarında “anti-kanser etkileri” olduğu görülmekle birlikte, hayvanlarda veya insanlarda kansere karşı bir şey yapamamaktadır.

Hücre temelli ve hayvan modeli çalışmaları, lipoik asidin kanserin başlamasını ve yükselme aşamalarını inhibe edebileceğini öne sürmektedir [11].

ALA ayrıca akciğer ve meme kanseri hücreleri üzerindeki potansiyel etkileri için de çalışılmıştır [1213].

İLERİ ARAŞTIRMA BAŞLIKLARI              
Antioksidan ve antienflamatuar etkileri nedeniyle, lipoik asit şu anda çeşitli sağlık koşulları bağlamında araştırılmaktadır.

Bu koşulların çoğunun sadece tek bir çalışması olduğunu unutmayın, yani kanıtlar hastalar için ALA'yı önermek için şimdilik yeterli bir yere yakın değildir.

Koşulların bazıları aşağıda listelenmiştir:

àHipotiroidizm: Subklinik hipotiroidili hastalarda lipoik asit, oksijenden türetilmiş serbest radikalleri azaltarak endotel fonksiyonunu geliştirmiştir [14].

àHIV enfeksiyonu: Oldukça aktif antiretroviral tedaviye yanıtsızlık öyküsü olan insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile enfekte olmuş kişilerde lipoik asit glutatyon düzeylerini arttırmıştır ve lenfosit proliferasyonunu arttırmış veya stabilize etmiştir [15].

àSistinüri(Cystinuria):Lipoik asit farelerde sistin taşı oluşumunu inhibe etti [16].

àKaraciğer Cerrahisi: Lipoik asit, karaciğer cerrahisi geçiren insanlarda karaciğerin iskemisini / reperfüzyon hasarını azalttı [17].

àKalp Cerrahisi: Koroner kalp hastalığı olan ve koroner arter baypas doku nakli operasyonu planlanan hastalarda lipoik asit vücuttan kan uzaklaştırıldığında iltihaplanmayı önemli ölçüde azalttı (ekstrakorporeal dolaşım) [18].

àYüksek fruktozlu mısır şurubunun neden olduğu pankreatik hasar: Lipoik asit metabolik değişiklikleri ve pankreatik lezyonları iyileştirdi [19].

àPeriferik Arter Hastalığı: 3 aylık lipoik asit takviyesi, periferik arter hastalığında yürüme toleransını iyileştirmiştir ve ağrı başlangıcını geciktirmiştir  [20].

àAkut Koroner Sendrom: Lipoik asit, akut koroner sendromu (ACS) doğrulanmış hastalarda oksidatif stresi iyileştirmiştir [21].

àTakotsubo Sendromu: Takotsubo sendromu, stres kaynaklı kalp kası hasarının bir şeklidir. Lipoik asit, Takotsubo sendromlu hastaların kalplerinde adrenerjik sinir hücrelerinin innervasyonunu geliştirdi [22].

àKalp Yetmezliği: Lipoik asit, kalp hücresi ölümünü önledi [6], progresif kalp yeniden şekillenmesini önledi ve hayvan çalışmalarında kalp fonksiyonlarını iyileştirdi [6].

àKoku Kaybı: Üst solunum yolu enfeksiyonları bazen koku duyusunun kaybına neden olur. Lipoik asit koku alma fonksiyonunu iyileştirir [23].

àİdiyopatik dysgeusia: İdiyopatik dysgeusia olan hastalarda, değişmiş bir tat algısı olup, lipoik asit önemli semptomatik iyileşmelerle ilişkilendirilmiştir [24].

àOrak Hücre Hastalığı: Orak hücre hastalığı olan hastalarda lipoik asit, bir hasta grubunu yağ ve proteinlerin oksidatif hasarından korumuştur [25].

àPolikistik over sendromu: Lipoik asit ve d-chiro-inositol (DCI) kombinasyonu, polikistik over sendromlu kadınlarda klinik ve metabolik sağlığı iyileştirdi [26]. Miyosinositol ve lipoik asit takviyesi, in vitro fertilizasyon uygulanan PCOS kadınlarında üreme sonuçlarını ve metabolik profilleri geliştirmiştir [27].

àKronik Omurilik Yaralanması: Kronik omurilik yaralanması olan erkeklerde lipoik asit açlık kan şekerini, vücut ağırlığını, BMI, bel çevresini ve kan basıncını düşürür. Lipoik asit gıda alımını da azaltmıştır [28].

Lipoik Asit Mekanizmaları
Antioksidanlar ve antioksidan enzimler:
üGlutatyonu (GSH) arttırır [29, 6, 30, 31].
üSüperoksit dismutaz (SOD) değerini arttırır [32, 33, 6, 31].
üKatalaz (CAT) arttırır [32].
üNrf-2'yi artırır [34].

Oksidatif stres belirteçleri:
üMalondialdehiti (MDA) azaltır [29, 33, 30, 31].
üMiyeloperoksidazı (MPO) azaltır [32].
üTroponin-I seviyelerini azaltır [29].
üNox4 ve p22phox'u (CYBA) azaltır [35].

Enflamasyon:
üHem Th1 hem de Th2 sitokinlerini azaltır [36].
üTNF- α 'yı azaltır [37, 29, 6, 36, 38, 35].
üIL-2 [36], IL-4 [36, 39], IL-1β [37] ve IL-17 [36] 'yı azaltır.
ü IL-6'yı Artırabilir [37], ancak çoğunlukla azaltır [36, 40, 38].
üIL-10'u arttırır [37].
üCRP'yi azaltır [41].
üNO [37, 29, 31] değerini azaltır, ancak NO  değerini artırabilir de[6].
üiNOS'u azaltır [31].
üNK hücresi aktivasyonunu baskılar [36].
üTGF-betayı azaltır [29, 39].
üIFNγ değerini azaltır [36, 39].
üNF-κB'yi azaltır [6, 35].
üMMP-2'yi [29, 36] ve MMP-9'u [42, 36] azaltır.
üICAM-1'i [42, 36, 39, 38] ve VCAM-1'i [36] azaltır.
üMCP-1 (CCL2) [36, 38] ve RANTES (CCL5) [38] değerlerini azaltır.
üHem oksijenazını arttırır (HO-1, HMOX1) [38].

Yağ metabolizması:
üAMPK 'yı etkinleştirir [43, 44].
üEsterleştirilmemiş yağ asitlerini (NEFA) ılımlı olarak azaltır [45].
üLDL reseptörünü (LDL-R) artırır [6].
üPPARγ , C/EBPα ve C/EBPβ [38] 'yi azaltır.
üSIRT1'i arttırır [44].
üPDK4artırır [46].
üPPARβ ' yi (PPARD) artırır [46].

Kardiyovasküler sistem:
üEndotelin I ' i azaltır [6].
üAT1'i azaltır [6].
üPAI-1'i azaltır [40].

Beyin fonksiyonu:
üHipokampustaki asetilkolin (ACh) ve kolin asetiltransferazı (ChAT) arttırır ve asetilkolinesterazı (AChE) azaltır [30].
üVGlut1 değerini artırır [47].

Hücreler ve mitokondri:
üBcl-2'yi artırır [31].
üBax, kaspaz-3 ve kaspaz-9 aktivitesini azaltır [31].
üPGC-l α (PPARGC1A), TERT'yi artırır [34].

LİPOİK ASİT KAYNAKLARI
Beslenme
Bitkisel yağlar [4]
Balık ve deniz ürünleri [4]
Kabuklu yemişler ve tohumlar [4]
Sebzeler (ıspanak, brokoli, domates) [48].
Et (böbrek, karaciğer, kalp) [48].

TAKVİYE DOZLARI
Mevcut takviyeler günde 600 - 1.800 mg arasında lipoik asit dozlarında bulunur [10]. Çalışmalar, artan dozajı  artmış yan etkilerin takip edeceğini göstermektedir.

Oral lipoik asidin biyoyararlanımı yaklaşık % 30'dur [49]. Çalışmalar, bağırsak emilimindeki bireysel farklılıklar nedeniyle pik kan lipoik asit konsantrasyonlarında denekler arası değişkenlik olduğunu göstermektedir [50].

POTANSİYEL RİSKLER VE YAN ETKİLER
Ürtiker ve kaşıntı en yaygın yan etkilerdir, ancak genellikle hafiftirler ve kendi başlarına geçerler [5].

Ayrıca bulantı, kusma ve vertigo gibi yan etkiler lipoik asit dozuna bağlı bir artış ile ilişkilidir [51]. 1.200 mg ve 1.800 mg'ın daha yüksek dozlarının daha sık olumsuz etkileri vardır [52]. Optimum risk / fayda oranını sağlayan günde bir kez 600 mg'lık bir oral doz görülmektedir [51].

Bu özellikle 600 mg dozun iyi tolere edildiği yaşlı popülasyonda geçerlidir, ancak daha yüksek dozlar dayanılmaz kızarmaya ve dayanılmaz üst gastrointestinal yan etkilere neden olmuştur. Ancak, gastrointestinal profilaksi ilaçları alan deneklerde üst gastrointestinal yan etki görülmemiştir [53].

Lipoik asit (olası aşırı doz) çocuklarda refrakter konvülsiyonlara neden olabilir [54].

Farelerde yapılan bir çalışma, profilaktik ve bol miktarda lipoik asit alımının yağlı karaciğer ve karaciğer hasarına neden olduğunu düşündürmektedir [55]. İnsanlarda akut kolestatik hepatite neden olan kaydedilmiş bir tek lipoik asit vakası vardır [56]. Uzun süreli lipoik asit takviyesi ile kolesterol ve karaciğer enzimlerini izlemek ihtiyatlı olabilir.

Son olarak, sıçanlarda lipoik asidin demirin emilimini azalttığı gösterilmiştir. Lipoik asit takviyesi potansiyel olarak demir eksikliği anemisini tetikleyebilir [57]. Yine de insanlarda böyle bir olay bildirilmemiştir.

Olumsuz olaylardan ve beklenmedik etkileşimlerden kaçınmak için ALA takviyesi kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Lipoik asit takviyesinin en yaygın yan etkileri kaşıntıdır, bazı insanlar da bulantı, kusma ve vertigo yaşar.


🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬🐬


Devamı ve detayı bir sonraki gönderide..

Bitirmeden önce bir youtube kanalı önermek istiyorum. Kime ?? Yogaya ilgi duyanlara, evde yoga yapmak isteyenlere, meditasyon düzeni kurmaya çalışanlara. Bloğumda bahsettiğim bütün takviyelerden , external kullanılan her şeyden daha önemlisi iç dengenin sağlanması, stres yönetimi. Buna giden yollardan birisi de meditasyon. Bu illaki yoga olmak zorunda değil tabiki ama benimkisi sadece bir öneri , iyi bir başlangıç olabilir ⇒ Buyrun.

Sevgiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.