Sağlığını Korumayı Öğren: ALFA LİPOİK ASİT-2

21 Ocak 2020 Salı

ALFA LİPOİK ASİT-2

Alfa lipoik asit ile ilgili yapılan detay çalışmaları incelemeye devam edelim. Ancak bundan önce ilk gönderiyi okumanız tavsiyemdir.



Alfa Lipoik Asitin Muhtemel Etkileri

1) Cilt Sağlığı

Yara iyileşmesi
Diyabet veya radyasyon hasarı sonucu iyileşmeyen yaraların tedavisi için Hiperbarik oksijen tedavisi kullanılır. Lipoik asit hiperbarik oksijen (HBO) tedavisi gören kronik yaralardan etkilenen hastalarda yara onarımını hızlandırdı [5, 6, 7].
Cilt Hasarı ve Yaşlanma
Doğrudan cilde uygulanan lipoik asit kalınlığı arttırmış [8] ve yaşlı kadınlarda cildin pürüzlülüğünü ve güneş hasarını azaltmıştır [9].
Topikal lipoik asit ayrıca sigara dumanının neden olduğu cilt hasarını tersine çevirmiştir [10].Doğrudan cilde takviye edilen veya uygulanan lipoik asit, klinik çalışmalarda yara iyileşmesini geliştirdi ve cilt hasarını azalttı.


2) Diyabet
Lipoik asit, diyabetin önlenmesinde olası yararlı etkilere sahip gibi görünmektedir. Bazı ülkelerde, diyabetik hastalar için tedavi planının bir parçası olarak onaylanmıştır [11].

Lipoik asit insülin-taklit aktivitesine sahiptir [11], glikoz idaresini / kullanımını geliştirir [4].

Tip-2 diyabetli hastalarda, lipoik asit kan şekerini azaltır ve tip 2 diyabetli aşırı kilolu yetişkinler de dahil olmak üzere insülin duyarlılığını artırır [12, 13, 14] [15].

Önemli bir antioksidan olan glutatyon, diyabet hastalarında genellikle azalır. Asemptomatik tip 1 diyabetli çocuk ve ergenlerde lipoik asit glutatyon (GSH) düzeylerini arttırdı [16].

Tip 2 diyabetik hastalarda lipoik asit metabolik indeksleri ve erektil disfonksiyonu iyileştirdi. Lipoik asit takviyesi BMI, HbA1C, toplam kolesterol, HDL-kolesterol ve trigliseritleri azalttı [17].

Diyabetle İlişkili Komplikasyonlar
Diyabetli insanlar oksidatif strese daha yatkındır ve oksidatif hasar diyabetle ilişkili bozukluk ve hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynar [18, 19].

Lipoik asit, retinopati, nöropati ve diğer vasküler hastalıklar gibi diyabetik komplikasyonların tedavisinde kullanım için bir antioksidan olarak büyük dikkat çekmiştir [11].

Nöropatiler
Avrupa'da, alfa-lipoik asit, diyabetik nöropatinin (şeker hastalarında yüksek kan şekerinden kaynaklanan sinir hasarları) tedavisi için onaylanmıştır. İnsülin duyarlılığını arttırdığı, mikrosirkülasyonu geliştirdiği ve nöropatik semptomları azalttığı düşünülmektedir [1, 20].

Çalışmalar, lipoik asidin bıçak saplanma ve yanma ağrısı, uykuda uyuşma ve karıncalanma hissi gibi sinir hasarı semptomlarını iyileştirdiğini göstermektedir [21, 22, 23, 24].

Lipoik asit ayrıca motor sinirlerin fonksiyonlarını iyileştirir ve kan şekerini düşürür [25].

Lipoik asit, diyabetik nöropati için iyi tolere edilen ve etkili uzun süreli bir müdahaledir. Hafif ila orta dereceli vakalarda, dört yıl boyunca lipoik asit takviyesi semptomları iyileştirdi ve nöropatik bozuklukların ilerlemesini engelledi [26].

Otonom diyabetik nöropatisi olan tip 1 diyabetik hastalarda (kan basıncı ve kalp hızı gibi otonom sinir sisteminin hayati fonksiyonlarını kontrol eden sinir hasarları), lipoik asit sistolik kan basıncını, baş dönmesini, ayakta durma dengesini , bacak ödemini ve erektil işlev bozukluğunu iyileştirdi [27].

Diyabetiklerde lipoik asit kardiyak otonom nöropatiyi de iyileştirmiştir [28].

Kardiyovasküler Komplikasyonlar
Bozulmuş glikoz metabolizması olan kişilerde genellikle kan damarı hasarı ve kan damarı fonksiyonunda bozukluk vardır. Lipoik asit, oksijen türevi serbest radikalleri azaltarak kan damarı fonksiyonunu iyileştirebilir [29].

Tip 1 diyabetli ergenlerde lipoik asit kan damarı fonksiyonunu iyileştirmiştir [20].

Asemptomatik tip 1 diyabetli çocuklarda ve ergenlerde lipoik asit, sol ventrikülün (vücuda kan pompalayan kalp odası) fonksiyonunu geliştirdi, bu da kardiyomiyopatinin (kalp kaslarına hasar) önlenmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir [16].

Akut beyin enfarktüsü (kan pıhtılarından doku ölümü) ile komplike olan yaşlı tip 2 diyabette, lipoik asit hastanın oksidatif stresini, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltmıştır [30].

Yüksek asimetrik dimetilarginin (ADMA) konsantrasyonları, tip 2 diyabetli hastalarda kardiyovasküler olayların habercisidir. T2D'li hastalarda lipoik asit ADMA'yı azalttı [31].

Tip 2 diyabetli hastalarda, lipoik asit ACh'ye yanıt olarak vazodilatasyonu (kan damarlarının genişlemesi) arttırdı [32].

Lipoik asit takviyesi, kardiyovasküler ve nöropatik komplikasyonlar dahil olmak üzere diyabet ve diyabetik komplikasyonların kontrol edilmesi için umut vaat etmiştir.

3) Kilo Yönetimi
Kalorisi kısıtlı bir diyet uygulanan sağlıklı olan kilolu/obez kadınlarda, lipoik asit takviyesi verilenler, verilmeyenlerden biraz daha fazla kilo verdiler. Araştırıcılar ALA'nın bir kilo verme programına faydalı bir katkı olabileceği, ancak ALA'nın kendi başına kilo kaybını tetiklemeyeceği sonucuna varmışlardır [33].

Diyet yapmadan bile, lipoik asit glikoz ve yağ metabolizmasını geliştirebilir. Sonuç olarak, gıdalardaki şeker ve yağların çoğu parçalanacak ve yağ olarak depolanmak yerine enerji için kullanılacaktır. Bu aynı zamanda tüketicinin daha az yeme ihtiyacı hissetmesine neden olacaktır [34].

Aşırı kilolu veya obez kişilerle yapılan diğer bazı çalışmalarda, lipoik asit, bel çevresinde bir azalma ile birlikte hafif kilo kaybı ile ilişkilendirilmiştir [35, 36, 37].

Tip 2 diyabetli obez hastalarda, lipoik asit verilen insanlar önemli ölçüde daha fazla kilo vermiş ve trigliserit düzeyleri daha düşüktür [38].

Lipoik asit, obezite ve metabolik sendrom ile ilişkili bir molekül olan chemerin üretimini engeller. Lipoik asit obezite ve diyabet ile mücadelede bu şekilde yardımcı olabilir [39].

Genel olarak, lipoik asit kilo yönetiminde rol oynayabilir, ancak etkisi kendi başına büyük bir fark yaratacak kadar güçlü olmayabilir. Kilo kaybı stratejilerinize ALA takviyeleri veya ALA açısından zengin gıdaları dahil etme konusunda doktorunuzla konuşun.

Yetersiz Kanıt
Aşağıdaki iddia edilen faydalar sadece sınırlı, düşük kaliteli klinik çalışmalarla desteklenmektedir. Aşağıda listelenen kullanımlardan herhangi biri için lipoik asit kullanımını destekleyecek yeterli kanıt yoktur. Lipoik asit takviyeleri almadan önce bir doktorla konuşmayı unutmayın ve bunları asla doktorunuzun önerdiği veya reçete ettiği bir şey yerine kullanmayın.

4) Beyin Sağlığı ve Nörolojik Hastalıklar
Toplamda, lipoik asit çeşitli nörolojik bozukluklarda umut verici sonuçlar vermiştir, ancak ALA'nın insan beyin sağlığındaki rolünü ve herhangi bir tedavide kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için daha fazla araştırma gerekmektedir.

Antioksidan özellikleri nedeniyle, lipoik asit nöroprotektif bir ajan olarak işlev görebilir. Sıçanlarda nöronal rejenerasyonu teşvik etti [40] ve bir hücre çalışmasında nöronların dejenerasyonunu önledi [41].

Sıçanlarda, inmeden hemen sonra verilen lipoik asit hasarlı nöronları restore etti ve gelişmiş anti-enflamatuar ve antioksidan etkiler yoluyla uzun süreli fonksiyonel iyileşmeyi destekledi [40].

Sıçanlarda yapılan bir başka çalışma, lipoik asidin inme sonrası beyin hasarını ve sağkalım oranını arttırdığını göstermiştir [42].

Hücre çalışmalarında, ALA maruziyeti teorik olarak beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek glutatyonu (GSH) arttırmıştır, ancak bu etki hayvanlarda veya insanlarda araştırılmamıştır [43].

Alzheimer
Oksidatif stres, inflamasyon ve artmış kolesterol düzeyleri Alzheimer hastalığı (AD) patolojisi ile ilişkilendirilmiştir [44]. Lipoik asit tüm bunlara yardımcı olabilir.

AD'li 9 hastaya günlük olarak lipoik asit verildiğinde (kolinesteraz inhibitörleri ile standart bir tedavi uygulanan), bilişsel semptomlarının stabil olduğu görülmüştür. Hastalar düzelmedi, ancak hastalıkları çok daha yavaş ilerledi [45].

Bir başka çalışmada, demansı olan 43 AD hastasında lipoik asit hastalığın ilerlemesini yavaşlatmıştır [45].

Benzer şekilde, omega-3 yağ asitleri ve lipoik asit kombinasyonu AD'li 39 kişide bilişsel ve fonksiyonel düşüşü yavaşlatmıştır [44].

Alzheimer'lerde asetilkolin (Ach) seviyeleri önemli ölçüde azalır. Şu anda bu hastalığı tedavi etmek için kullanılan ilaçların çoğu Ach seviyelerini arttırmak için çalışır. Sıçanlarda lipoik asidin beyindeki asetilkolin (Ach) seviyesini ve kolin asetiltransferaz (ChAT da denir, mevcut asetilkolin seviyelerini arttıran bir enzimdir) seviyesini arttırdığı ve asetilkolinesterazın (AchE) aktivitesini azalttığı gösterilmiştir [46].

Parkinson hastalığı
Parkinson hastalığı, yanlış katlanmış proteinler, zayıf otofaji, artmış oksidatif stres ve inflamasyon ve mitokondri fonksiyon bozukluğu nedeniyle dopamin fonksiyonu azalmış ve beyindeki nöronları kaybetmiş bir hastalık olarak tanımlanmaktadır [47].

Parkinson hastalığının bir fare modelinde, lipoik asit motor disfonksiyonunu iyileştirir, dopaminerjik nöron kaybına karşı korur ve beynin substantia nigra bölgesinde α-sinüklein birikimini azaltır. Ayrıca, lipoik asit nükleer faktör-κB (NF-κB) aktivasyonunu inhibe eder ve proenflamatuar molekülleri azaltır [48].

Lipoik asit, Parkinson hastalığının laboratuvar modellerinde nöron ölümünü azaltır [49].

Antipsikotik İlaçların Yan Etkileri üzerine etkisi
Kilo alımı ve diğer metabolik bozukluklar atipik antipsikotik ilaçların (AAPD'ler) başlıca yan etkileridir. AAPD kullanan şizofreni hastalarında lipoik asit BMI (ağırlık/boy oranı) ve toplam kolesterol düzeylerini düşürmüştür [50].

Lipoik asit ayrıca aşırı kilolu ve klinik olarak stabil şizofreni hastalarında kilo kaybını desteklemiş ve karın yağını azaltmıştır. Ayrıca, lipoik asit 12 haftalık çalışma boyunca iyi tolere edilmiştir [51].

Lipoik asit ayrıca şizofreni hastalarında metabolik risk faktörlerini iyileştirdi. Bir çalışma, lipoik asidin adiponektini arttırdığını ve açlık glikozunu ve AST yi ( aspartat aminotransferazı, bir karaciğer enzimi) azalttığını göstermiştir [52].

Multiple Skleroz
Lipoik asidin multipl sklerozlu (MS)  deneklerde anti-inflamatuar etkiye sahip olduğu [53] ve toplam antioksidan kapasitelerini arttırdığı gösterilmiştir [54].

Lipoik asit, MS'li kişilerde MMP-9 aktivitesini inhibe ettiği, beyin/omuriliğe T hücresi göçüne müdahale ettiği [55],  ve hem Th1 hem de Th2 sitokinlerini azalttığı için yararlı olabilir [53].

Rusya'da yapılan bir çalışmada, lipoik asit multipl skleroz hastalarında nüks (relaps) sıklığını azaltmış ve kortikosteroid kullanımını azaltmıştır [56]. Etkiler, rejime başka antioksidanlar ilave edilerek daha da büyütülmüştür.

Lipoik asit, bir fare modelinde MS semptomlarını bastırmıştır [57].

Bir avuç küçük klinik çalışmada, lipoik asit takviyesi Alzheimer'dan multipl skleroza kadar nörolojik hastalıklar için umut verdi, ancak ek araştırmalar gerekli.


5) Egzersiz İyileşme
ALA takviyelerinin insanlarda egzersiz iyileşmesini sağlayıp sağlamadığını belirlemek için daha fazla klinik çalışma gereklidir. Kısa süreli lipoik asit takviyesi DNA ve hücreleri egzersize bağlı oksidatif strese karşı korumuştur [58]. Fiziksel olarak aktif 16 erkekte de kas yenilenmesini iyileştirdi [59].

Lipoik asit takviyesi, antremanlı ya da antremansız olsun, kaslara zarar veren egzersizler yapan erkeklerde kaslardaki oksidatif hasarı azaltmıştır [60, 58].
Kanın toplam antioksidan kapasitesini artırarak lipoik asit, DNA ve yağ asitlerini egzersize bağlı oksidatif strese karşı korumuştur [58].

Lipoik asit, hücrelerin iç kimyasını değiştirdi ve yaralı kasların yenilenmesini teşvik etti. Fiziksel olarak aktif erkeklerde lipoik asit, H2O2'yi önemli ölçüde yükseltir, ancak egzersizden önce veya sonra NO üretimini azaltır. Lipoik asit, egzersizden 20 dakika sonra IL-6 ve IL-10 seviyelerini arttırır ve egzersiz öncesi ve sonrası IL-1β ve TNF-α'yı azaltır [59].

Lipoik asit, kreatin ile birlikte alındığında kas toplam kreatin içeriğini arttırır [61].

Küçük klinik çalışmalarda, lipoik asit takviyesi egzersiz iyileşmesini hızlandırdı ve egzersizin fiziksel stresine bağlı hasarı önledi.


6) Enflamasyon
Lipoik asit açısından zengin bir diyet, zamanla iltihap belirteçlerini azaltabilir, ancak takviyelerin etkisi hakkında daha fazla çalışma gereklidir.

Anormal inflamatuar yanıtlar diyabet, Alzheimer hastalığı ve multipl skleroz gibi hastalıklara katkıda bulunur [53]. Lipoik asidin multipl skleroz [53], metabolik sendrom [62] ve diyabetli [63] kişilerde antienflamatuar etkisi olduğu gösterilmiştir.

Lipoik asit organ nakli olan kişilerde inflamatuar belirteçleri azaltabilir [64].

Lipoik asit, hayvan modellerinde akut inflamatuar yanıtları hafifletir [65, 66].

Aşırı kilolu ve obez kadınlarda lipoik asit, kronik inflamasyon CRP'sinde daha büyük bir azalmaya neden olmuştur [67].

Diyetle lipoik asit alımı, inflamasyon belirteçleri ile ters ilişkilidir; yani daha fazla lipoik asit yiyen insanlar daha az iltihaplanma eğilimindedir.


7) Kalp Sağlığı
Diyet ile lipoik  asit alımı kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir, ancak takviyelerin insan kalbi üzerindeki etkileri hakkında daha fazla araştırma gereklidir.

Kolesterol
Klinik çalışmalarda, lipoik asit takviyesi LDL kolesterol ve trigliseritleri azaltmış, ancak HDL (iyi) kolesterolü arttırmıştır [68].

Ateroskleroz
Birçok çalışma, aterosklerozun (arterlerin sertleşmesi) ve ilgili kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde lipoik asidin potansiyel rolü olduğunu düşündürmektedir [20].

Lipoik asit kan damarı yapısını ve fonksiyonunu iyileştirir [1, 68].

Lipoik, anti-enflamatuar ve antitrombotik (kan pıhtılaşma azaltıcı) yolakları arttırır ve nitrik oksit aracılı vazodilatasyonu (kan damarı genişletme) arttırır [20].

Lipoik asit ayrıca aterosklerotik plak yükünü azaltabilir [68].

Lipoik asit, kilo kaybından bağımsız olarak sağlıklı olan aşırı kilolu veya obez kadınlarda CRP ve lökosit (beyaz kan hücresi) gibi dolaşımdaki inflamatuar risk belirteçlerini azaltmıştır [67].

Lipoik asit oksidatif strese, normalleştirilmiş NADPH oksidaz aktivitesine karşı koydu ve anjiyotensin II ile indüklenen makrofaj, monosit ve T hücresi infiltrasyonunu önledi [68].

Lipoik asit NF-κB aracılı inflamatuar yanıtları azalttı [68].

Lipoik asit ayrıca LDL oksidasyonunu önleyebilir [68]. Oksitlenmiş LDL, kardiyovasküler sağlığa daha zararlıdır.

Bir çalışma, lipoik asidin LDL'nin aterojenisitesini artırabildiğini, ancak egzersizle birleştirildiğinde bu aterojenik etkinin ortadan kalktığını göstermektedir [69].

Kan basıncı
Lipoik asit, kandaki enflamatuar sitokinlerin seviyesini düşürerek hipertansiyonun (yüksek kan basıncı) gelişimini önlemede yararlı bir etkiye sahip olabilir, böylece kan damarı hücrelerinde patolojik değişiklikleri önler ve kan basıncındaki değişiklikleri normalleştirir [68].

Birden fazla klinik çalışmada lipoik asit, ana vazokonstriktör (kan damarlarının en darı) olan endotelin I'in aşırı üretimini inhibe etti [68]. Ayrıca, lipoik asit ana vazodilatör NO (kan damarlarının genişletici) NO sentezini önemli ölçüde arttırmıştır [68].

Lipoik asit, kan damarı duvarlarını oluşturan hücrelerin işlevini geliştirebilir [68].

Bununla birlikte, klinik çalışmalar, lipoik asidin kendi başına kan basıncını düşürmede çok etkili olmadığını göstermiştir. Kan basıncını düşürmedeki etkinliği başka stratejiler kullanılmadan sınırlıdır [68].

Lipoik asidin asetil-L-karnitin ile kombinasyonu kan basıncını düşürdü ve çeşitli arterlerin işlevini geliştirdi [70].

Lipoik asit takviyesi potansiyel olarak kalp sağlığını iyileştirebilir; kolesterol, ateroskleroz ve kan basıncı için faydalar gözlemlenmiştir.

8) Metabolik Sendrom
ALA açısından zengin bir diyet yiyen insanların metabolik sendrom belirteçlerini geliştirme olasılığı daha düşüktür, ancak ilişki belirsizdir ve daha fazla insan araştırması gereklidir.

Hayvan çalışmalarında, lipoik asit kan basıncını ve insülin direncini azalttı, kolesterolü geliştirdi ve vücut ağırlığını azalttı. Bunların hepsi metabolik sendromun bileşenleridir [71].

Metabolik sendromlu 58 hastada lipoik asit kan damarı hücre fonksiyonunu iyileştirdi ve proinflamatuar belirteçleri azalttı [62].

Bozulmuş glikoz toleransı olan obez bireylerde lipoik asit, insülin duyarlılığını geliştirdi ve serbest yağ asitleri, trigliseritler, toplam kolesterol ve LDL kolesterolü azalttı. Lipoik asit ayrıca proenflamatuar belirteçleri azalttı ve adiponektini arttırdı [72].

Lipoik asit metabolik sendromlu erkeklerde, özellikle kan şekerini düşürücü ilaçlarla tedavi edilen erkeklerde ROS'u ve HDL kolesterolü önemli ölçüde azaltmıştır [73].

Diyetlerinde daha fazla lipoik asit yiyen insanların metabolik sendrom geliştirme olasılığı daha az gibi görünmektedir, ancak takviyenin rolü daha az açıktır.

9) Göz Sağlığı
Lipoik asidin insan göz sağlığındaki rolünü belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekecektir.

Oksidatif stres yaşlanma ve diyabet gibi durumlar ile artar ve görme üzerinde zararlı etkileri olabilir. Birkaç çalışmaya göre, lipoik asit gözlerde oksidatif strese karşı koyarak yardımcı olabilir.

Bir çalışmada, lipoik asit 45 glokomlu hastada görme ve diğer semptomları iyileştirdi [74].

Lipoik asit ayrıca yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) olan hastalarda görme ile ilişkili yaşam kalitesini iyileştirmiştir [75].

Lipoik asit hayvanlarda diyabetik katarakt oluşumunu engelledi [76, 77].

Lipoik asit, kalıtsal, dejeneratif bir göz hastalığı olan retinitis pigmentoza sahip farelerde retina hücresi ölümünü azaltmıştır [78].

Lipoik asit takviyesi, gelişmiş görme ve katarakt oluşumu olasılığının azalması ile bağlantılı olabilir.

10) Migren
Migrenler tam olarak anlaşılamamıştır ve lipoik asidin önlenmesi ve tedavisinde rolünü belirlemek için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacaktır.
Migren mitokondriyal bozukluklarla [79] ve oksidatif stresle [80] ilişkilendirilmiştir. Lipoik asit her ikisine de yardımcı olur.

Migrenli 44 hastada lipoik asit, migren sıklığını, süresini ve yoğunluğunu azaltmıştır [81].

Lipoik asit, migren ilacı topiramatın etkinliğini arttırdı. Lipoik asit ve topiramat kombinasyonu, migrenlerin sıklığını ve süresini azaltmada ilacın tek başına kullanımına göre önemli ölçüde daha etkiliydi. Ayrıca lipoik asit, topiramatla ilişkili yan etkilerin azaltılmasına yardımcı olmuştur [82].

11) Ağrı
Lipoik asit geleneksel ağrı kesiciler kadar etkili olmasa da, ağrıyı yönetmek için gereken farmasötik ilaçların miktarını azaltabilir. Ağrı yönetimindeki rolünü belirlemek için çok daha fazla araştırma gerekiyor.

Lipoik asit, nöropatili hastalarda yaşam kalitesini iyileştirdi. Yoğunluk, yanma, tatsızlık ve yüzeysel ağrı gibi bir dizi ağrı parametresinde anlamlı bir azalma gözlenmiştir [83].

Lipoik asit karpal tünel sendromlu hastalarda postoperatif ağrı insidansını azalttı [84].

Lipoik asit, fıtıklaşmış bir diskin neden olduğu siyatik ağrıyı azalttı. Lipoik asit kullanan hastalar analjezi ihtiyacının azaldığını bildirmişlerdir [85].

Kronik boyun ağrısı olan hastalarda lipoik asit ve süperoksit dismutaz (SOD) kombinasyonu ağrı kontrolünü ve fizyoterapinin etkinliğini arttırdı [86].

Gama-linolenik asit (GLA) ile birlikte uygulanan lipoik asit, karpal tünel sendromlu hastalarda semptomları ve fonksiyonel bozukluğu azaltmıştır [87].

Lipoik asidin ağrı algısındaki rolü tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı klinik çalışmalarda takviyenin ağrıyı azalttığı gözlenmiştir.

12) Sperm Kalitesi
Umut verici olsa da, bu sonuçlar henüz tekrarlanmamış tek bir çalışma ile sınırlıdır. ALA'nın erkek fertilitesi üzerindeki etkisini belirlemek için çok daha fazla araştırma yapılması gerekecektir. Bununla birlikte, sağlıklı, ALA açısından zengin bir diyet yemek zarar vermez.

44 infertil erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, 600 mg lipoik asit 12 hafta sonra toplam sperm sayısını, sperm konsantrasyonunu ve motilite düzeylerini önemli ölçüde arttırmıştır [88].

13) Yüksek Riskli Gebelikler
ALA'nın gebelik ve doğumdaki rolünün tam kapsamını belirlemek için daha fazla insan çalışması gerekecektir. ALA açısından zengin gıdalar güvenli olmakla birlikte, doğum bekliyorsanız lipoik asit takviyesi yapmadan önce doktorunuzla konuşun.

Yüksek riskli gebeliklerde, lipoik asit normal gebelik koşullarına dönmeyi kolaylaştırabilir ve hem annenin hem de fetusun durumunu iyileştirebilir [89]. Ayrıca lipoik asit takviyesi ile daha az sayıda düşük yapıldı [90].

Lipoik asit, gestasyonel diyabetli kadınlarda inflamasyonu azaltır [63].

Lipoik asit, erken doğum eyleminden sonra servikal inflamasyonu azaltmıştır [91].

Lipoik asit hamilelikte rol oynar gibi görünüyor. Bununla birlikte, hamileyseniz doktor tavsiyesi olmadan takviye yapılmasını önermiyoruz.

14) Kemik Sağlığı
Osteoporoz
Osteopeni (düşük kemik yoğunluğu) olan postmenopozal kadınlarda, lipoik asit kemik mineral yoğunluğunu (BMD) biraz arttırmıştır [92].

Birçok laboratuvar çalışması, lipoik asidin inflamasyona bağlı kemik kaybını inhibe ettiğini göstermiştir [93, 94, 95].

Osteopeni olan dişi sıçanlarda lipoik asit sadece kemik rezorpsiyonunu durdurmakla kalmaz, aynı zamanda oluşumunu da uyarır [96].

Osteoartrit
Lipoik asit osteoartritli sıçanlarda inflamasyonu azaltmış ve kıkırdak dejenerasyonunu iyileştirmiştir [97].

Yine, ALA açısından zengin sağlıklı bir diyet yemek zarar vermezken, lipoik asidin kemik sağlığındaki rolünü ayrıntılarıyla ortaya çıkarmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Hayvan ve Hücre Araştırmaları (Kanıt Eksikliği)
Bu bölümde listelenen koşulların hiçbiri için lipoik asit kullanımını destekleyen herhangi bir klinik kanıt yoktur. Aşağıda, daha fazla araştırma çabalarına rehberlik etmesi gereken mevcut hayvan ve hücre tabanlı araştırmaların bir özeti bulunmaktadır. Bununla birlikte, aşağıda listelenen çalışmalar, herhangi bir sağlık yararını destekleyici olarak yorumlanmamalıdır.

15) Ülserler ve IBD
Şimdiye kadar, ülser veya IBD olan insanlarda ALA'nın etkisi hakkında henüz bir çalışma yoktur.
Sıçanlarda, lipoik asit alkole bağlı mide ülserlerine karşı korunmuştur [98].
IBD 'nin fare modellerinde lipoik asit, ishali, iltihabı ve azalmış kolon astar yaralanmalarını baskılar [99].

Diğer çalışmalar lipoik asidin farelerde ülseratif koliti etkili bir şekilde azalttığını göstermiştir [100, 101]. Bununla birlikte, hafif ülseratif kolitli farelerde yapılan bir çalışmada, lipoik asit aslında kolon ve karaciğere oksidatif hasarı arttırmıştır [102].

16) Detoks
Bu sonuçlar umut verici görünse de, insan denemelerinde tekrarlanmamıştır. ALA açısından zengin yiyeceklerin çoğu genellikle sağlıklı kabul edilir, ancak ağır metallere veya diğer toksik bileşiklere maruz kaldığınızı düşünüyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Ağır metaller
Lipoik asit toksik metalleri şelatlayabilir (bağlayabilir) ve nötralize edebilir [103, 104]. Bu, karaciğeri, böbrekleri ve sinir sistemini koruyabilir.

Lipoik asit, hücreleri Nrf2'yi aktive ederek ve GSH'yi yeniden oluşturarak kadmiyum (Cd) kaynaklı toksisiteden korumuştur [105].

Lipoik asit sıçanlarda Cd kaynaklı oksidatif stres ve böbrek hücresi ölümüne karşı korumuştur [106].

Lipoik asit sıçanlarda bakır nanoparçacıklarının neden olduğu karaciğer hasarını hafifletmiştir [107].

Sıçanlarda lipoik asidin çinko ve kalsiyum ile birlikte uygulanması kurşun (Pb) toksisitesini iyileştirdi ve kurşun vücut yükünü normale yakın değerlere düşürdü. Lipoik asit bunu kan ve dokularda kurşun birikmesini önleyerek yapar [108].

Diğer Zehirli Bileşikler
Dimetilnitrosamin (DMN) çeşitli endüstriyel işlemlerin atık ürünüdür. Lipoik asit, erkek farelerde bu kimyasalın neden olduğu böbrek hasarını azaltır [109].

Lipoik asit erkek sıçanlarda poliklorlu bifenile (PCB) bağlı testis toksisitesine karşı koruma sağladı  [110].

Lipoik asit sıçanlarda metilcivaya bağlı beyin hasarını azaltmıştır [111].

Lipoik asit, sıçanlarda nikotine bağlı akciğer ve karaciğer hasarını azalttı [112].

Lipoik asit antimisin A ile indüklenen hücre toksisitesini zayıflatır [113].

18) Ömür Araştırması
Uzun ömür üzerine etkileri konusundaki araştırmalar tartışmalıdır ve yaşamın diyet ve takviyelerle ne kadar uzatılabileceği aslında bilinmemektedir. Ayrıca ALA, insanlarda uzun ömürlülük ile ilişkilendirilmemiştir. Bununla birlikte, ALA bakımından zengin birçok gıda sağlıklı bir diyetin parçasıdır ve lipoik asit tüketimi bu şekilde daha uzun ömre bağlanabilir.

Lipoik asit, yetişkin sineklerin [114] ve solucanların [115] ömrünü uzatır.

Literatürden alınan sonuçlar karışık olduğu için farelerdeki durum daha karmaşıktır. Lipoik asit farelerde ömrü azaltabilir [116], artırabilir [117] veya kullanımının ömür üzerinde hiçbir etkisi olmayabilir [118].
Bir çalışma, düşük doz lipoik asitin farelerde toplam ömrü arttırırken, yüksek dozlarda alındığında ömrü azalttığını göstermiştir [117].

Diyet kısıtlamasının ömrünü uzattığı iyi bilinmektedir. Fareler ilk önce diyet kısıtlamalarına maruz kaldıktan sonra istendiği gibi beslenmelerine izin verildiğinde, diyet kısıtlamasının faydalı etkisi ortadan kalktı. Bununla birlikte, farelere ikinci fazda lipoik asit ilave edildiğinde, diyet kısıtlamasının uzun ömür üzerindeki olumlu etkisi korunmuştur [119].

Lipoik asit uzun ömürlülüğü şu yollarla artırabilir:

Serbest radikallerle savaşarak. Yaşlanma ve kısalan ömür, kısmen serbest radikallerin etkisinden kaynaklanmaktadır. Lipoik asit, serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korunmada etkilidir [114].

Mitokondriyi gençleştirmesi. Yaşlı sıçanların birkaç hafta asetil karnitin ve lipoik asit ile beslenmesi mitokondriyal fonksiyonu eski haline getirmiş ve oksidanları genç sıçan seviyesine düşürmüştür [120].

Artan telomeraz. Lipoik asit telomerazı artırabilir [121], böylece telomer uzunluğunu artar ve yaşlanma sürecini tersine çevirir.

Bazı araştırmacılar, lipoik asidin yaşlanma ve uzun ömürlülükte rol oynayabileceğinden şüpheleniyor, ancak insan çalışmalarında henüz bir bağlantı bulunamadı.


Yine yoga ile ilgili çok güzel bir instagram hesabı paylaşacağım @yoga.tuts 
Ufak ufak , çalışarak olacak bu iş.
🎶

Sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.