Sağlığını Korumayı Öğren: N-ASETİL SİSTEİN (NAC) - 1

26 Ocak 2020 Pazar

N-ASETİL SİSTEİN (NAC) - 1

Hava buz gibiydi. Ama yine de bugünkü kar manzarası güzel, ilham verici ve çoğaltıcıydı. Doğanın kendisi aslında her zaman kalbimizi titreştirecek güzelliklerle dolu.

Eski doğum günlerimden birinde hediye edilen ve yıllar boyunca başlayamadığım kitabı okumaya nihayet başladım. Arkadaşım ilk sayfaya 7 kelime yazmıştı:

Aloha, Kala, Mava, Mana, Makia, Pono, İke

Hawaii şamanlarına göre hayatın anlamını ifade eden 7 cümleymiş bunlar:
1-ALOHA: To Love Is To Be Happy With (Sevmek Birlikte Mutlu Olmaktır)
2-KALA: There Are No Limits (Hiçbir Şeyde Sınır Yoktur)
3-MAVA: Now Is The Moment(Sadece Şimdiki Zaman Vardır)
4-MANA:All Power Comes From Within (Bütün Güç İçten Gelir)
5-MAKİA: Energy Flows To Where Attention Goes (Dikkat Neredeyse Enerji Oraya Gider)
6-PONO: Effectiveness Is The Measure Of Truth (Bir şeyin Gerçekliğinin Ölçüsü Etkinliğidir)
7-İKE: The World Is What You Think It Is(Dünya Sana Nasıl Geliyorsa Öyledir)

Durduk yere çıkmamıştı bu cümleler karşıma. 

Zaten nice hastalık kalbin kurum tutmasından ya da o sevginin bir türlü içimizde titreşmemesinden mütevellit ortaya çıkmıyor muydu? Bu nedenle bazen taşmak bazen de çatlaklardan sızmak güzeldir. Bazen de koca bir evrende dönen minicik mavi bir kürede yaşayan 7,5 milyar insandan biri olarak hem çok sıradan hem de çok şanslı olduğumuzu, vaktin sonsuz olmadığını kavramak gerekiyor. Geç kalmadan kaybetmeden.


Neyse konumuza geçeyim. 
↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭

İki bölüm halinde NAC tan bahsedeceğim bugün. İlk bölüm genel hatlarını, ikinci bölüm detaylarını anlatacak. Özellikle detoks olsun diye rastgele NAC kullananlar iyice okusun derim.


NAC nedir? Yan Etkiler, Dozaj, Mekanizma, Yorumlar
NAC, insan vücudunun antioksidan savunmaları için gereklidir. Nasıl çalıştığını, hangi dozajların çalıştığını ve tehlikelerin neler olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

NAC nedir?
Vücudunuz kendi antioksidanlarını yapmak için N-asetil sistein (NAC) kullanır. Tıbbi olarak, asetaminofen toksisitesini tedavi etmek için kullanılır; aşırı dozdan sonraki ilk sekiz saat içinde verildiği sürece neredeyse % 100 etkilidir [12].

Diğer tüm amaçlar için, NAC onaylanmamış bir takviyedir. Ön kanıtlar umut verici görünebilir (ve bazı durumlarda çok umut verici!), Ancak gelecekte yapılacak çalışmalar NAC'ın bu tür amaçların bazıları için aslında etkisiz olduğunu bulabilir.

Sağlık stratejilerinize NAC eklemeden önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir, çünkü beklenmedik etkileşimleri olabilir.

Antioksidan Aktivite
NAC (N-Asetil Sistein in kısaltması) vücutta sistein amino asitine dönüştürülür.

Sisteini neden önemsemelisiniz? Birincisi, vücudun en güçlü antioksidanı glutatyon oluşumu için en önemli amino asittir (glisin ve glutamin ile birlikte) [1].

Başka bir deyişle, glutatyon “tüm antioksidanların annesi” ise sistein büyükanne olur.

Sistein seviyeleri glutatyonun ne kadar miktarda ve ne kadar hızlı yapıldığını belirleyebildiğinden, NAC bu antioksidan seviyelerini doldurmak için gereklidir. Glutatyon (reduced/aktif glutatyon veya GSH) hücrelerden serbest radikalleri uzaklaştırır ve detoks yollarını aktive eder [3, 4].

Sistein ayrıca glutatyonun çalışması için gerekli olan kükürt içerir. Glutatyonu arttırmanın yanı sıra, NAC doğrudan serbest radikallerle savaşabilir [15].
Antioksidan etkileri DNA'yı, hücreleri, dokuları ve organları hasar, iltihap ve zararlı maddelerden korur. Bu nedenle, faydaları beyin korumasından karaciğer desteğine, ruh halini dengelemeye kadar değişir. NAC ayrıca, mukusu parçalayarak ve yumuşatarak akciğer hastalıklarının semptomlarını iyileştirebilir[16].

Daha da önemlisi, NAC kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. NAC ın faydalarını araştıran klinik, hayvan ve hücre çalışmalarının sayısını listelemek neredeyse imkansızdır. Sadece bin kadar NAC klinik denemesi vardır!

Bununla birlikte, NAC ile ilgili çalışmaların çoğu en azından sınırlı faydalar bulurken, bir kısmının sonuçları karışık  olmuştur. Bu nedenle FDA, çoğu sağlık durumu için NAC ı önermek için kanıtları henüz yetersiz görmektedir.

NAC, güçlü antioksidan özelliklere sahip iyi araştırılmış bir amino asittir. Temel bir antioksidan olan glutatyon üretimi için gereklidir.


NAC Yan Etkiler ve Önlemler

Yan etkiler
NAC, bilinen birkaç yan etkisi olan güvenli bir madde gibi görünmektedir. Bazen, oral takviyeler sindirim sorunlarına neden olabilir [7, 8, 9]:
ü Mide bulantısı
ü Kusma
ü İshal
ü Kabızlık

NAC, DAO adı verilen bir enzimi bloke eder (yaklaşık% 20 oranında). DAO histamini parçaladığından, NAC'nin bazı insanlarda histamin reaksiyonunu tetiklemesi mümkündür. Düşük DAO gıda duyarlılıklarına, cilt reaksiyonlarına, kızarma, astım, gastrointestinal problemlere ve diğer semptomlara neden olabilir [10, 11, 12].
Sülfür içeren sistein nedeniyle, NAC kötü kokar (çürük yumurta gibi kükürt kokar), bu da toz formunu çoğu insan için itici hale getirir.

NAC çoğu insanda güvenli ve iyi tolere edilir. Sindirim sorunlarına ve nadir durumlarda alerjilere veya gıda duyarlılığına benzeyen histamin reaksiyonuna neden olabilir.


Hassas Gruplar
Şiddetli karaciğer hasarı olan kişiler sisteinden glutatyon (GSH) yapamazlar ve GSH nin kendisini almaları gerekebilir [13].

NAC trombositleri etkileyebileceği ve pıhtılaşmayı azaltabileceğinden, aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışın [14]:
ü Kanama bozukluğu varsa
ü Yakında ameliyat geçirdiyseniz
ü Kan inceltici ilaçlar alıyorsanız

Sıçanlarda, yüksek dozda NAC (12 mg/kg/gün) beyindeki kan damarlarını bozmuştur. Klinik çalışmalar bu etkiyi doğrulamamıştır [15, 16].

Çocuklar ve hamile kadınlar, doktorları tarafından reçete edilmedikçe NAC'den kaçınmalıdır.

Kanama bozukluğunuz varsa, kan inceltici kullanıyorsanız veya ameliyat bekliyorsanız NAC'den kaçının. Hamile kadınlar NAC almadan önce doktorlarına danışmalıdır.

NAC Kaynakları

Takviye Dozajı
Asetaminofen toksisitesini tedavi etmek dışında NAC'nin FDA tarafından herhangi bir amaç için onaylanmadığını unutmayın. Bu, resmi bir güvenli NAC dozu olmadığı anlamına gelir.

1.800 - 2.400 mg NAC klinik çalışmalarda çok yaygındı, tipik olarak gün boyunca 2-3 doza bölünmüştür.

Bağımlılık ve zihinsel sağlık sorunları ile mücadele için yapılan bazı çalışmalarda günde 3.000 mg'a yakın dozlar kullanmıştır.

Genel sağlık veya bağırsak sağlığı için tipik doz günde 600 mg'dır.

Maksimum güvenli bir NAC dozu henüz belirlenmemiştir.

Klinik çalışmalarda günlük olarak 2-3 doza bölünmüş 800-2.400 mg NAC kullanılmıştır. Daha hafif akut durumlar için tipik dozaj günde 600 mg'dır. Bununla birlikte, onaylanmış güvenli bir NAC dozu yoktur.

Gıdada Bulunur mu?
Basit cevap hayır.
NAC gıdalarda bulunmaz. Bununla birlikte, çeşitli gıdalardan sistein - NAC salımları olan amino asit - alabilirsiniz.

Gıdalarda L-sistein
Bir amino asit olarak, sistein protein açısından zengin gıdalarda bulunur. Diğer kükürt içeren amino asit metiyonin olup glutatyonun yapılmasına da yardımcıdır [17].

Sistein (ayrıca metionin de sağlayan) gıda kaynakları şunları içerir:
üKırmızı et ve kümes hayvanları (eşit sistein / metiyonin oranı)
üYumurtalar (sistein açısından daha yüksek)
üBalıklar (metiyonince daha yüksek)
üSüt ürünleri (metiyonince daha yüksek)
üTahıllar ve nişasta bakımından zengin besinler (sistein metiyoninden daha yüksek)
üSoya fasulyesi (her iki amino asitte de hayvansal proteinlerden daha düşük)

Ek olarak, vücudunuz gıdalarda bulunan diğer kükürt içeren bileşiklerden sistein yapabilir, örneğin [17]:
üSarımsak
üSoğanlar
üBrokoli ve diğer turpgiller

Vücudunuz sülfatlama için çok önemli bir detoks yolu olan ve SAM gibi diğer önemli bileşikleri yapmak için sülfür kullanır. Asetaminofen (Tylenol) gibi ilaçları sülfatlama yoluyla detoks edersiniz ve bunlar glutatyon rezervlerinizi tüketirler [17].

Bu, Tylenol gibi asetaminofen içeren OTC ağrı kesicilerinin alımını azaltmanın karaciğerinizdeki yükü azaltabileceği, diyet kükürt gereksinimlerinizi azaltabileceği ve vücudunuzun kükürt bileşiklerini daha iyi kullanmasına izin verebileceği anlamına gelir.

NAC'yi yiyeceklerden alamazsınız, ancak hayvansal gıdalar, fasulye, kepekli tahıllar ve bazı sebzelerden kükürt içeren amino asitler ve besinler tüketerek glutatyonu artırabilirsiniz.

Devamı bir sonraki gönderide.
↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭↭

Benim önerim herhangi bir takviyeyi, vitamini dahi dikkatli ve kesinlikle çok iyi araştırarak kullanmanız. Hatta doktor reçete ettiyse bile iyice araştırmanız. İçinize ve aklınıza sinmesi. Yeni bir şeye başlıyorsanız en minik dozda porsiyonda başlamanız. Her beden farklı ve istenmeyen reaksiyonlar oluşabiliyor. Kendi bedeninizi en iyi siz tanırsınız.

🎶Sevgiler 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları:
-Lütfen reklam ve tanıtım içeren yorumlar yapmayınız.
-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yapmayınız.
-Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.