Sağlığını Korumayı Öğren: Mart 2020

26 Mart 2020 Perşembe

C VİTAMİNİNİN FAYDALARI VE EKSİKLİĞİNİN 15 BELİRTİSİ

Evden çıkamasam da, her şey belirsiz, gündem karamsar, kulağım haberlerde olsa da evde  günler fena geçmiyor. Şöyle bir dönemde evde kalmak gibi bir lüksleri varken sıkılan prensesleri anlayamıyorum. Ben eve resmen hasretmişim. Kendimle, oğlumla vakit geçirmekten, yalnız çalışmaktan, mutfakta oyalanmaktan, kitaplarımın arasına gömülüp ıssız dünyama kapanmaktan zaten keyif alırdım; ama bu kadar da evcil bir yanımın olduğunu açıklayabilecek tek şey eve gerçek anlamda hasret kalmış olmam olsa gerek. Aslında bu süreçte bloğuma daha fazla zaman ayırırım diye düşünüyordum ama öyle olmadı, olamadı.Yazma çizme işleri gece yarılarına kaldı yine. Bedenimin, ruhumun ihtiyacı vardı sanki böyle bir kendimle kalma haline, hayatı nasıl yaşarsak yaşamış oluyoruz bunu düşünmeye. Bir nevi kabullenme, belki de dönüştürme evresine..Gidişatın belirsizliği,  katlanan miktarlarda can alması ve alacak olması çok üzücü ve endişe verici.
Tüm bu kasvet içinde şuraya rüya gibi bir Michelle Gurevich parçası bırakayım. "Love From a Distance https://www.youtube.com/watch?v=mTn_v08ZJEM

"How quickly life can change

Into something very strange"




Bugünkü gönderimde C vitamininden bahsedeceğim. Bu ara her taşın altından çıkıyor. Hayret hiç yazmamış, uzun uzun bahsetmemişim şimdiye kadar.


Kaynaklar:


22 Mart 2020 Pazar

TOKSİK HALOJENLER



Bugün okuduğum bir makale ilgimi çekti ve özet bir şekilde paylaşmak istedim. Çok önemsenmeyen fakat mühim bir konu olduğunu düşünüyorum.


Halojen toksisitesi yaygın olarak görülmesine rağmen bu konunun detayları pek çok kişi tarafından bilinmiyor veya göz ardı ediliyor. Aslında sadece halojen toksisitesi değil genel olarak kronik toksisite kavramı üzerinde yeterince durulmuyor. Kronik toksisite akut toksisiteden çok farklıdır. Düşük dozda fakat uzun süre toksine maruz kalmayı ifade eder.


Aslında kronik toksisite denince de akla son dönemde sadece ağır metaller gelmektedir. Daha yaygın olan ve tüm vücudu etkileyen halojen toksisitesi yeterince bilinmiyor. İnsanlar yaygın kullandıkları şeylerin toksik olduğunu bilmiyor maalesef.

Toksik halojenler Brom, flor ve klordur. Günlük hayatta kullandığımız toksik halojen içerebilecek ürünlere örnekler verdiğimizde daha somut olacaktır:

16 Mart 2020 Pazartesi

iHERB den NASIL TAKVİYE SİPARİŞİ VERİLİR?




Virüs içerikli konuşmalar o kadar yoğun ve kaçınılmaz ki.Bağışıklık sisteminin önemini virüs nedeniyle bu dönem duymayan kalmadı sanırım.Ortak akıl bağışıklığını yüksek tut diyor. Evet uyku, sebze, meyve, baharat, şifalı bitkiler hepsi çok önemli ancak bağışıklığı arttırmakta vitaminlerin, minerallerin, amino asitlerin vb takviyelerin rolü çok büyük. Takviye  (supplement) çeşit ve markaları, bulunabilirliği eskiye göre daha iyi olsa da fiyatları da aynı oranda yüksek. 

Ben bir süredir vitamin, mineral vb takviyelerimi iHerb den MOBİL UYGULAMASINI kullanarak online alıyorum. Takviye temininde iHerb i tercih etmemin sebeplerine gelirsek öncelikle takviye seçeneğinin çok fazla olması, uluslararası markalara erişebilmek, vitaminlerin aktif formlarına ya da istediğim formlarına ulaşma imkanı olması, daha kaliteli ürünleri daha ucuza alabilmek, glukoz, laktoz, GMO içermeyen ürünler bulabilmek sayılabilir.

iHerb firması vitamin ve supplement satışında çok tecrübeli bir adres. Site üzerinden yapacağınız ürünlerin gümrüğe gönderi süreleri yaklaşık 15-20 gün.

İzin verilen maksimum ürün tutarı 100 $ ve maksimum ağırlık 1,8 kg (4 lbs)

Bu temel bilgilerden sonra adım adım sipariş nasıl verilir anlatayım. Özellikle İngilizce bilmeyenler için açıklayıcı yazmaya çalışacağım:

(1) Öncelikle iHerb-Love Letter uygulamasını Play Store veya App Store dan telefonunuza indirin. iHerb kısmı supplement,herb, homeopathy, sporcu beslenme ürünleri; Love Letter kısmı ise kozmetik ürünlerden oluşuyor.

13 Mart 2020 Cuma

D VİTAMİN SENTEZİNDE MAGNEZYUMUN ROLÜ


D vitamininin ve Magnezyumun önemini anlatmalara doyamıyorum.

Kaynak: https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2673882



VDR =D vitamini reseptörü
25(OH)D=İnaktif form
1,25 (OH)2D=Aktif form

KORONAVİRÜS - MİTOKONDRİ VE VİTAMİN C İLİŞKİSİ



Lyme üzerine uzun süredir araştırıp okuduğum için olsa gerek bakteriler, virüsler, parazitler gibi mikroorganizmaların etki mekanizmaları, sitokinler ve mücadele yöntemleri ile ilgili epey bilgi biriktirmişim. Bu sebeple benim blogumda "bağışıklığı nasıl kuvvetlendiririz" sorusuna cevap olabilecek bir hayli içerik mevcut.  Sosyal medyada yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgını ile grip salgınını bir tutup ikisini aynı şey gibi gösteren insanlar var. Ancak yapılan çalışmalarda gripten çok daha fazla öldürücü olduğu görülüyor. Diğer yandan virüs teşhisi konan ölmeyip şu an yaşayan hastaların akibetini de bilmiyoruz. Yani komadalar mı, organ hasarı var mı ya da belki yoğun bakımdalar.

Koronovirüsle ilgili araştırma yaparken öyle derinlere dalmışım ki baya farklı kapsamlı çalışmalara denk geldim. İlgimi çeken bir derlemeyi Türkçeye çevirerek sizlerle paylaşacağım. Bunu çevirmeye başlamak aslında benim için bir delilikti baya baya kompleks, uzun bir çalışma. Epey bir  biyokimya bilgisi gerekiyor. Koronavirüs, mitokondri ve c vitamini arasındaki ilişkiyi anlatan bir çalışma.Ancak okuyunca taşlar yerine oturacak.

Keyifli okumalar 👇



Kaynak


MİTOKONDRİ , CORONAVİRÜS ve VİTAMİN C İLİŞKİSİ

Çin'in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan yeni koronavirüs salgını gibi insanlara bulaşıcı virüslere karşı korunmak için neden C vitamini yani askorbik asit  (AA) almalısınız [1]
Bu sorunun cevabı, koronavirüslerin mitokondriyal fonksiyonları nasıl etkilediğinde ve C vitamini yani askorbik asitin (AA) ise bağışıklık desteğinden mitokondriyal biyoenerjetik bütünlüğe kadar kapsamlı bir savunma ağını nasıl koruduğu ve geliştirdiğinde saklıdır.

Askorbik Asidin Bağışıklıktaki Rolü
Askorbik asit (AA) uzun zamandır bağışıklığı geliştirme becerisine sahip bir antioksidan olarak bilinmektedir [2]. Daha yeni bir anlayış, Askorbik asitin bir yandan hem doğuştan gelen hem de adaptif bağışıklık sistemlerini destekleyerek vücudu istilacı mikroplara karşı korurken diğer yandan epitel savunmasını güçlendirerek patojenlerin saldırılarına karşı nasıl koruduğunu göstermiştir [4].

12 Mart 2020 Perşembe

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN GİZLİ SEBEBİ - 🎬 DR ERIC BERG



Günlük birkaç doz Eric Berg videosu alıyorum. Kaliteli içerik üretiyor. Nazik, sakin, sade, gereksiz uzun değil ve açıklamalarını anlamak çok kolay. Hemen her konuda da videosu var.

D vitamini eksikliğinin arkasında olabilecek sebeplere değindiği videosunu aşağıya bırakacağım ve çevirerek paylaşacağım. 

Corona vakalarının artmaya başladığı bugünlerde işler sarpa saracak gibi duruyor. Bağışıklığınıza dikkat edin. Durumlar ne kadar kötü olursa olsun sakin kalabilmeyi başarmak önemli. Düne kadar herkesin problemi, stres unsuru başka başkaydı. Ama işte gördüğümüz gibi bazı şeyler  başımıza geliyor, gidişata milim etkimiz olmayabiliyor, üzerimize yapışıyor ve kovsak gitmiyor, kaçsak her yerde karşımıza çıkıyor. Başka şeylerin peşine düşmüşken  şimdi sahip olduğumuz şeylerin ne kadar kıymetli olduğunu görebiliyoruz. Tüm dünya olarak ağzımızın tadının bir an önce yeniden yerine gelmesini diliyorum.


8 Mart 2020 Pazar

ÇARPINTI (TAŞİKARDİ) 💓


Merhabalar, 

Bugünkü konumuz kalp. Kalp bana göre vücudumuzun denge organı.Ona bir şey olduğunda bütün dengeler bozuluyor. O hem sadece dengemizi sağlamakla kalmıyor her şeyi hissediyor da. Bazen de çok fazla yoruluyor, çok fazla hırpalanıyor. Kalp, evimizin içi. Onu temiz tutmak, incitmemek önemli.

Çarpıntı konusunda Prof Dr Canfeza Sezgin in Tam Şifa Kitabından alıntı yapacağım bu yazımda. Zaman zaman Prof Dr Canfeza Sezgin in kitaplarından alıntılar yapıyorum. Gerçekten çok severek takip ediyorum. Kitapları başucu kitabım. Kanserde bitkisel tedaviler konusunda uzman. Bitkisel tedavilerin yanı sıra hipertermi, yüksek doz C vitamin terapisi, elektrokemoterapi, ozon tedavisi gibi pek çok tamamlayıcı metottan yararlanıyor. İnstagram adresini de takip etmek isteyenler için bırakayım.

1 Mart 2020 Pazar

AĞZIMIZDAKİ HABERCİ - Dt. TİJEN SERCERLİ DÜRER - KİTAP NOTLARIM 📖



“Savaşı zenginler çıkarır,  yoksullar ölür” der J. Paul Sartre. Her şehit haberinde bu cümle geliyor aklıma. Katman katman üzücü günler.. İnsanlık insanlığını unuttu. Vicdan artık bu dünyada bütün insanların yabancı dili oldu. İçimden yerimden kıpırdamak dahi gelmeyen bu Pazar gününü uzun zamandır bahsetmek istediğim bir kitap hakkında yazarak geçirdim ben de. Bahsedeceğim kitabın adı "Ağzımızdaki Haberci". 

Kitap bütüncül bir yaklaşımla ağız ve diş sağlığının tüm vücut sağlığı için neden ve nasıl çok önemli bir konu olduğunu anlatıyor. Bu kitabı okuduğunuzda şu tür soruların yanıtlarını bulacaksınız: Organ ve ağız sağlığı bağlantılarımız nelerdir? 

Hangi dişler hangi organları etkiler? Diş hastalıkları hangi yollarla organlarımızı etkiler? Ağzımızdaki dolgular, köprüler, protezler ve diğer restoratif maddeler masum mu? Ne gibi zararları olabilir? Ağız kokusu, diş sıkma, çene eklemi, diş eti problemlerinin altında yatan kök nedenler nelerdir? Ağız florasının önemi nedir; bağırsak florasıyla ilişkisi var mıdır? Amalgam ve florür konusunda yaklaşım nasıl olmalıdır? Amalgam dolgular sökülmeli midir? İmplant konusunda nelere dikkat edilmeli? Diş hekimliğinde tamamlayıcı tıp metotları nelerdir? Nöralterapi, hipnoz, akupunkturdan ne tür faydalar sağlanabilir? Diş sağlığı ile vitamin ve mineral eksikliklerinin ne tür bağlantıları vardır? Ağız sağlığı için bakıldığında beslenme nasıl olmalıdır  ve daha pek çoğu. 

Şu linkten kitabı edinebilirsiniz.(Şu an fiyatı oldukça uygun) Kitabı özellikle sürekli ağız ve diş sağlığı konusunda sorun yaşayanlara, çocuğu olan tüm ebeveynlere, amalgam dolgusu olanlara, herhangi bir kronik hastalık ile mücadele edenlere, ağız yüz vb bölgelerde sinir hasarı yaşayanlara  okumalarını öneririm.

Bu tarz kitapların yazarının kim olduğu ve mesleki geçmişinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü sağlık kitaplarının bir kısmı da yabancı kitaplardan al - çevir kopyala - yapıştır mantığı ile uzman olmayan kişiler tarafından yazılıyor. Kitabın yazarı Tijen Secerli Dürer diş hekimi olup İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 1988 yılında mezun olmuş. Uzun sayılabilecek bir meslek hayatı var.  Pek çok klasik diş hekiminden onu farklı kılan yanı bence mesleki eğitiminin üzerine pek çok tamamlayıcı tıp eğitimi almış olması ve diş hekimliğinde bütüncül yaklaşımı benimsemesi. Nöralterapi, mezoterapi, akupunktur, tıbbi hipnoz, kinozyoloji , kupa uygulaması aldığı kimi tamamlayıcı tıp eğitimleri. Yazarın instagram hesabını buraya bırakayım. Kitap oldukça anlaşılır bir dille yazılmış ayrıca bölümler gayet isabetli tasarlanmış. Böyle bir kitap yazdığı için de gönülden teşekkür ederim.

Diş problemleri ile eş zamanlı olarak çeşitli sağlık problemleri yaşamaya başlayan pek çok insan ile karşılaştım. O nedenle diş sağlığının sadece diş salığı olmadığını bilerek kitabı okumaya başladım. Bu gönderimde kendi düşüncelerim yanında  kitaptan aldığım notları, öğrendiklerimi derledim. Tüm diğer gönderiler gibi epey uzun. Bütünlüğün bozulmasını istemediğim için iki ayrı gönderiye bölmeyeceğim.  Yapacak bir şey yok. Sizin için yeterince ciddi ve elzem bir konuysa zaten satır dahi atlamadan okursunuz.