Sağlığını Korumayı Öğren: 2020

9 Kasım 2020 Pazartesi

İnsülin Duyarlılığınızı Artırmanın 14 Doğal Yolu

Böyle 14 yol, 10 Adım , 5 muhteşem yöntem gibi başlıkları çok sevmesem de içerik hoşuma gitti çevirdim; 

Kaynak:https://www.healthline.com/



İnsülin, kan şekeri seviyenizi kontrol eden temel bir hormondur.

Pankreasınızda yapılır ve şekerin kanınızdan hücrelerinize taşınmasına yardımcı olur. Hücreler insüline dirençli olduğunda, insülini etkili bir şekilde kullanamazlar ve bu durum kan şekerinizin yüksek kalmasına neden olur.

Pankreasınız yüksek kan şekerini algıladığında, direnci yenmek ve kan şekerinizi düşürmek için daha fazla insülin üretir. Bu durum zamanla, tip 2 diyabette yaygın olan pankreastaki insülin üreten hücreleri tüketebilir.

Prediyabetiniz veya ailenizde tip 2 diyabet öykünüz varsa ve ayrıca aşırı kilolu veya obezseniz, insülin direnci riski altındasınızdır.

Bu derlemede insülin duyarlılığınızı artırmak için bilimsel kanıtlara dayanan 14 doğal yoldan bahsedeceğim.

7 Kasım 2020 Cumartesi

SELENYUMUN SAĞLIK YARARLARI

 Yeniden merhaba,

Taslaklarımda son şekli verilerek yayınlanmayı bekleyen o kadar çok gönderi birikti ki. Ama selenyumu özellikle hızlıca paylaşmak istedim. Yakın çevremde özellikle tiroid problemleri yaşayanlarda olumlu katkılarına şahit olduğum bir mineral. Biz sıklıkla tiroid üzerine olumlu etkilerini bilsek de daha pek çok katkısı da mevcut.




Selenyum, bağışıklık, tiroid sağlığı, antioksidan koruma ve daha fazlası için gerekli olan temel bir mineraldir.

Ancak alınan miktarın doğru olması gerekir. Çok fazla veya çok az miktarların olumsuz etkileri olabilir.

Sağlıklı seviyeler bağışıklık sisteminizi dengeleyebilir, sirkadiyen ritminizi ayarlayabilir ve üreme sağlığını destekleyebilir, bununla birlikte kanser önlenmesindeki rolü hala tartışmalıdır. Bu makale selenyuma dair en son bulguları ve sağlığınız için ne anlama geldiğini içerir.

4 Ekim 2020 Pazar

SAFRA KESESİ OLMAYANLARDA AMELİYAT SONRASI SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRME STRATEJİLERİ

Yeniden merhaba,

Maalesef dr ların 5 dakikada safra kesesini almaya karar verdikleri , onu işe yaramaz bir organ gibi gördükleri bir çağda yaşıyoruz. Safra kesesini aldırmak zorunda kalanlar için faydalı olabileceğini düşündüğüm bir İngilizce metni çevirdim .Umarım yol gösterici olur.





Her yıl yaklaşık 600.000 kişinin safra kesesinin alındığını biliyor muydunuz? Peki bu kişilerin yaklaşık yarısının ameliyattan sonra bile sindirim sorunları yaşadığını biliyor muydunuz? Bu şekilde olmak zorunda değil. Sorunsuz bir sindirim gerçekleştirmek ve semptomsuz yaşamak için ameliyat sonrası sindirim sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Safra keseniz yoksa veya safra kesesi çıkarma ameliyatından geçmek üzereyseniz ve sindirim sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız bu makale tam size göre.

Bu yazıda, safra kesesinin rolü, safra kesesi hastalığının semptomları ve başlıca nedenleri ve safra kesesi ameliyatlarının previlansı tartışılacaktır. Safra kesesi ameliyatından sonra vücudunuzu desteklemek için en iyi sindirim stratejilerini paylaşacağım.

5 Eylül 2020 Cumartesi

ŞİFA ZİRVESİ 2020- HEAL SUMMIT TURKEY 2020





Kaçırmayın izleyin derim. Tekrar tekrar izlenesi, notlar alınası

Aşağıdaki linkte paylaştığım playlistten Türkçe seslendirmeli videolara ulaşabilirsiniz. 

HEAL SUMMIT

Üzgünüm ama videoları silmişler.
Böyle bir içeriği önce kazandırıp sonra neden sildikleri hakkında bir fikrim yok ; oysa kollektif bir fayda sağlayabilirdi.

14 Ağustos 2020 Cuma

DETOKSİFİKASYON


Selamlar,

Bu konuyu iyi anlayabilmek için çok araştırdım.
Sentezlediğim notları paylaşıyorum.
Umarım yardımcı olur.


Toksinlerin önemli bir kısmı YAĞDA ÇÖZÜNÜR maddelerdir. Vücudumuz ise toksinleri idrar, dışkı, safra veya ter olarak atmaya çalışır. Bu nedenle toksinlerin SUDA ÇÖZÜNÜR hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde bu toksinler yağdan zengin beyin gibi, enzimce zengin hücre zarı gibi dokularda yerleşir ve etrafı zehirlemeye devam eder.


Vücudumuzun ana detoksifikasyon organı karaciğerdir. Yani vücudumuzun toksinleri uzaklaştırma kabiliyeti büyük oranda karaciğere bağlıdır. Karaciğerde toksinler yağda çözünür durumdan suda çözünür duruma çevrilmek için 2 aşamalı bir süreçten geçer. Bunlara FAZ 1 ve FAZ 2 detoksifikasyon sistemleri denir.



Bu şekil önemli.

16 Temmuz 2020 Perşembe

AĞIR METALLER: CIVA - KURŞUN - ARSENİK - ALÜMİNYUM - KADMİNYUM

Her taşın altından çıkıyorlar.
Daha çok öğrenmek zorundayız.

SAĞLIĞINIZI TEHDİT EDEN 5 AĞIR METAL: CIVA, KURŞUN, ALÜMİNYUM, KADMİNYUM, ARSENİK


TOKSİNLER yiyerek, soluyarak veya cildimizle temas ederek vücudunuzun içine aldığınız; bağışıklık sisteminizin yabancı ve tehlikeli gördüğü için reaksiyon verdiği maddelerdir. Toksinler doğrudan hücrenize zarar verirler ve karaciğeri fazla zorlayabilirler.

BAZI TOKSİNLER

  • Kuru temizleme çözücüleri
  • Yakıt (benzin, mazot vb.)
  • Araba kokuları
  • Sigara dumanı
  • Reçine
  • Tutkal
  • Boyalar
  • Leke çıkarıcılar
  • Cıva, kurşun, arsenik, kadmiyum gibi ağır metaller
  • PCB ler. En iyi bilineni dioksinler
  • Plastikte bulunan BPA gibi bileşikler
  • Bağırsaklarımızda yaşayan zararlı bakteri, maya ve parazitler tarafından salınan toksik maddeler
  • Ksenobiyotik denen östrojen benzeri kimyasallar.

TOKSİK  YÜK ise farklı türdeki bütün toksinlerin hücre ve dokularınızın içindeki toplam miktarı anlamına gelir. Karaciğerinizin bunların tümü ile başetmek zorundadır. Yükünüz ne kadar fazla ise sağlığınızın negatif etkilenme ihtimali de o kadar yüksektir.

30 Mayıs 2020 Cumartesi

OTOİMMÜN HASTALIKLAR VE D VİTAMİNİNİN ETKİSİ

D vitamini hakkında baya gönderim oldu. Bir yenisini daha ekleyeceğim. Okuduklarımdan öğrendiğim şeyler. İlginizi çekiyorsa daha da derin bir araştırma yapabilirsiniz.



Dünya genelinde yaklaşık 1 milyardan fazla kişide D vitamini düşük olması nedeniyle; vitamin D klinik araştırmaların ilgi odağı olmuştur. D Vitamini eksikliği küresel bir halk sağlığı problemidir. 

Eskiden D Vitamini; kalsiyum, fosfor, kemik metabolizması, osteoporoz, kırık, kas gücü ve düşmeleri içine alan iskelet hastalıkları ile ilişkilendirilirdi. Ancak 2000’li yıllardan sonra D vitamini eksikliği kanser, kardivasküler hastalıklar, metabolik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, otoimmün ve kronik hastalıklar ile de ilişkilendirilmektedir.

 

D vitamini bağışıklık (immun) sistemi homeostazisinin düzenlenmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasında eksikliği ve tedavisinde takviyesi önemlidir.

 

20 Mayıs 2020 Çarşamba

TİROİD HASTALARINDA STRESİN ETKİSİ VE SELENYUMUN ÖNEMİ


Selamlar,
Umarım herkes çok iyidir. Uzun bir zamandır içerik giremedim. Aslında kurcaladığım pek çok konu var fakat taslaklarda birbiri ardına birikiyor. Derinine inmeye çalıştıkça da nihai gönderi halini bir türlü alamıyor. Tiroidle ilgili önemli birkaç detaydan bahsedeceğim. Bence her tiroid hastası bugünkü gönderimi anlayarak okumalı ve üzerinde daha derin araştırmayı kendisi yapmalı. Ayrıca blogumda tiroidle ilgili pek çok farklı içerik de mevcut. Arama kutucuğuna tiroid yazarak onları da inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar için TIK, TIK, TIK


8 Nisan 2020 Çarşamba

LYME VE CORONAVİRÜS

Bugünkü gönderimde Marty Ross un Lyme hastalığının Coronavirüs açısından riski artırıp arttırmadığını değerlendirdiği ve Coronavirüs açısından önerilerini, güncel tedavilerde kullanılan metotları yazdığı bir makalesini çevireceğim .

İyi okumalar.



CORONAVİRUS (COVİD-19) VE LYME HAKKINDA

Lyme olan ve olmayan birçok insan, Covid-19 olarak da adlandırılan Coronavirus'ten bir hayli endişe duyuyor. Seattle'daki Lyme polikliniğimde, kişilerin kendilerini korumak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için ne yapması gerektiği ile ilgili soruları yanıtlıyorum. Birçok lyme hastası, Lyme'ın neden olduğu bağışıklık zayıflığının virüsü kapma, ciddi bir vakaya dönüşme veya hatta ölüm olasılığını artırıp artırmayacağını merak ediyor.
Bu yazıda görüşlerimi ve tavsiyelerimi aktaracağım.

3 Nisan 2020 Cuma

TAKVİYELERİ NE ZAMAN, NASIL ALMAK GEREK?


Yeniden merhaba,

Vitamin, mineral veya besin desteklerinden (Coenzym Q10, probiyotikler, NAC, Alpha Lipoic Acid, Omega-3, Betaine HCl gibi) faydalanmak isteyenlerin kafasını en çok karıştıran şey bunların günün hangi saatinde, aç mı tok mu kullanılacağı. Özellikle corona virüs salgını ile birlikte hayatında hiç vitamin mineral takviyesi kullanmayanlar dahi birkaç çeşit takviye kullanmaya başladı.


"Bu desteklerden nasıl faydalanabiliriz?" sorusunu yanıtlamak ise çok kolay değil. 
Ürün seçiminde yaşınızın, cinsiyetinizin, genetik risklerinizin, sağlık sorunlarınızın, kullandığınız reçeteli ilaçların da dikkate alınması gerekiyor. Diğer taraftan doğru ürünleri seçmeniz de çok önemli. Gerçek fayda sağlayacak kaliteli ürünleri bulup kullanmak gerekiyor. Bu ürünleri kullanırken amacınız sadece içinizi rahatlatmak olmamalı! Sağlığınızı iyileştirme yönünden maksimum yararı hedeflemeniz gerekiyor.

26 Mart 2020 Perşembe

C VİTAMİNİNİN FAYDALARI VE EKSİKLİĞİNİN 15 BELİRTİSİ

Evden çıkamasam da, her şey belirsiz, gündem karamsar, kulağım haberlerde olsa da evde  günler fena geçmiyor. Şöyle bir dönemde evde kalmak gibi bir lüksleri varken sıkılan prensesleri anlayamıyorum. Ben eve resmen hasretmişim. Kendimle, oğlumla vakit geçirmekten, yalnız çalışmaktan, mutfakta oyalanmaktan, kitaplarımın arasına gömülüp ıssız dünyama kapanmaktan zaten keyif alırdım; ama bu kadar da evcil bir yanımın olduğunu açıklayabilecek tek şey eve gerçek anlamda hasret kalmış olmam olsa gerek. Aslında bu süreçte bloğuma daha fazla zaman ayırırım diye düşünüyordum ama öyle olmadı, olamadı.Yazma çizme işleri gece yarılarına kaldı yine. Bedenimin, ruhumun ihtiyacı vardı sanki böyle bir kendimle kalma haline, hayatı nasıl yaşarsak yaşamış oluyoruz bunu düşünmeye. Bir nevi kabullenme, belki de dönüştürme evresine..Gidişatın belirsizliği,  katlanan miktarlarda can alması ve alacak olması çok üzücü ve endişe verici.
Tüm bu kasvet içinde şuraya rüya gibi bir Michelle Gurevich parçası bırakayım. "Love From a Distance https://www.youtube.com/watch?v=mTn_v08ZJEM

"How quickly life can change

Into something very strange"




Bugünkü gönderimde C vitamininden bahsedeceğim. Bu ara her taşın altından çıkıyor. Hayret hiç yazmamış, uzun uzun bahsetmemişim şimdiye kadar.


Kaynaklar:


22 Mart 2020 Pazar

TOKSİK HALOJENLER



Bugün okuduğum bir makale ilgimi çekti ve özet bir şekilde paylaşmak istedim. Çok önemsenmeyen fakat mühim bir konu olduğunu düşünüyorum.


Halojen toksisitesi yaygın olarak görülmesine rağmen bu konunun detayları pek çok kişi tarafından bilinmiyor veya göz ardı ediliyor. Aslında sadece halojen toksisitesi değil genel olarak kronik toksisite kavramı üzerinde yeterince durulmuyor. Kronik toksisite akut toksisiteden çok farklıdır. Düşük dozda fakat uzun süre toksine maruz kalmayı ifade eder.


Aslında kronik toksisite denince de akla son dönemde sadece ağır metaller gelmektedir. Daha yaygın olan ve tüm vücudu etkileyen halojen toksisitesi yeterince bilinmiyor. İnsanlar yaygın kullandıkları şeylerin toksik olduğunu bilmiyor maalesef.

Toksik halojenler Brom, flor ve klordur. Günlük hayatta kullandığımız toksik halojen içerebilecek ürünlere örnekler verdiğimizde daha somut olacaktır:

16 Mart 2020 Pazartesi

iHERB den NASIL TAKVİYE SİPARİŞİ VERİLİR?




Virüs içerikli konuşmalar o kadar yoğun ve kaçınılmaz ki.Bağışıklık sisteminin önemini virüs nedeniyle bu dönem duymayan kalmadı sanırım.Ortak akıl bağışıklığını yüksek tut diyor. Evet uyku, sebze, meyve, baharat, şifalı bitkiler hepsi çok önemli ancak bağışıklığı arttırmakta vitaminlerin, minerallerin, amino asitlerin vb takviyelerin rolü çok büyük. Takviye  (supplement) çeşit ve markaları, bulunabilirliği eskiye göre daha iyi olsa da fiyatları da aynı oranda yüksek. 

Ben bir süredir vitamin, mineral vb takviyelerimi iHerb den MOBİL UYGULAMASINI kullanarak online alıyorum. Takviye temininde iHerb i tercih etmemin sebeplerine gelirsek öncelikle takviye seçeneğinin çok fazla olması, uluslararası markalara erişebilmek, vitaminlerin aktif formlarına ya da istediğim formlarına ulaşma imkanı olması, daha kaliteli ürünleri daha ucuza alabilmek, glukoz, laktoz, GMO içermeyen ürünler bulabilmek sayılabilir.

iHerb firması vitamin ve supplement satışında çok tecrübeli bir adres. Site üzerinden yapacağınız ürünlerin gümrüğe gönderi süreleri yaklaşık 15-20 gün.

İzin verilen maksimum ürün tutarı 100 $ ve maksimum ağırlık 1,8 kg (4 lbs)

Bu temel bilgilerden sonra adım adım sipariş nasıl verilir anlatayım. Özellikle İngilizce bilmeyenler için açıklayıcı yazmaya çalışacağım:

(1) Öncelikle iHerb-Love Letter uygulamasını Play Store veya App Store dan telefonunuza indirin. iHerb kısmı supplement,herb, homeopathy, sporcu beslenme ürünleri; Love Letter kısmı ise kozmetik ürünlerden oluşuyor.

13 Mart 2020 Cuma

D VİTAMİN SENTEZİNDE MAGNEZYUMUN ROLÜ


D vitamininin ve Magnezyumun önemini anlatmalara doyamıyorum.

Kaynak: https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2673882



VDR =D vitamini reseptörü
25(OH)D=İnaktif form
1,25 (OH)2D=Aktif form

KORONAVİRÜS - MİTOKONDRİ VE VİTAMİN C İLİŞKİSİ



Lyme üzerine uzun süredir araştırıp okuduğum için olsa gerek bakteriler, virüsler, parazitler gibi mikroorganizmaların etki mekanizmaları, sitokinler ve mücadele yöntemleri ile ilgili epey bilgi biriktirmişim. Bu sebeple benim blogumda "bağışıklığı nasıl kuvvetlendiririz" sorusuna cevap olabilecek bir hayli içerik mevcut.  Sosyal medyada yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgını ile grip salgınını bir tutup ikisini aynı şey gibi gösteren insanlar var. Ancak yapılan çalışmalarda gripten çok daha fazla öldürücü olduğu görülüyor. Diğer yandan virüs teşhisi konan ölmeyip şu an yaşayan hastaların akibetini de bilmiyoruz. Yani komadalar mı, organ hasarı var mı ya da belki yoğun bakımdalar.

Koronovirüsle ilgili araştırma yaparken öyle derinlere dalmışım ki baya farklı kapsamlı çalışmalara denk geldim. İlgimi çeken bir derlemeyi Türkçeye çevirerek sizlerle paylaşacağım. Bunu çevirmeye başlamak aslında benim için bir delilikti baya baya kompleks, uzun bir çalışma. Epey bir  biyokimya bilgisi gerekiyor. Koronavirüs, mitokondri ve c vitamini arasındaki ilişkiyi anlatan bir çalışma.Ancak okuyunca taşlar yerine oturacak.

Keyifli okumalar 👇



Kaynak


MİTOKONDRİ , CORONAVİRÜS ve VİTAMİN C İLİŞKİSİ

Çin'in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan yeni koronavirüs salgını gibi insanlara bulaşıcı virüslere karşı korunmak için neden C vitamini yani askorbik asit  (AA) almalısınız [1]
Bu sorunun cevabı, koronavirüslerin mitokondriyal fonksiyonları nasıl etkilediğinde ve C vitamini yani askorbik asitin (AA) ise bağışıklık desteğinden mitokondriyal biyoenerjetik bütünlüğe kadar kapsamlı bir savunma ağını nasıl koruduğu ve geliştirdiğinde saklıdır.

Askorbik Asidin Bağışıklıktaki Rolü
Askorbik asit (AA) uzun zamandır bağışıklığı geliştirme becerisine sahip bir antioksidan olarak bilinmektedir [2]. Daha yeni bir anlayış, Askorbik asitin bir yandan hem doğuştan gelen hem de adaptif bağışıklık sistemlerini destekleyerek vücudu istilacı mikroplara karşı korurken diğer yandan epitel savunmasını güçlendirerek patojenlerin saldırılarına karşı nasıl koruduğunu göstermiştir [4].

12 Mart 2020 Perşembe

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN GİZLİ SEBEBİ - 🎬 DR ERIC BERG



Günlük birkaç doz Eric Berg videosu alıyorum. Kaliteli içerik üretiyor. Nazik, sakin, sade, gereksiz uzun değil ve açıklamalarını anlamak çok kolay. Hemen her konuda da videosu var.

D vitamini eksikliğinin arkasında olabilecek sebeplere değindiği videosunu aşağıya bırakacağım ve çevirerek paylaşacağım. 

Corona vakalarının artmaya başladığı bugünlerde işler sarpa saracak gibi duruyor. Bağışıklığınıza dikkat edin. Durumlar ne kadar kötü olursa olsun sakin kalabilmeyi başarmak önemli. Düne kadar herkesin problemi, stres unsuru başka başkaydı. Ama işte gördüğümüz gibi bazı şeyler  başımıza geliyor, gidişata milim etkimiz olmayabiliyor, üzerimize yapışıyor ve kovsak gitmiyor, kaçsak her yerde karşımıza çıkıyor. Başka şeylerin peşine düşmüşken  şimdi sahip olduğumuz şeylerin ne kadar kıymetli olduğunu görebiliyoruz. Tüm dünya olarak ağzımızın tadının bir an önce yeniden yerine gelmesini diliyorum.


8 Mart 2020 Pazar

ÇARPINTI (TAŞİKARDİ) 💓


Merhabalar, 

Bugünkü konumuz kalp. Kalp bana göre vücudumuzun denge organı.Ona bir şey olduğunda bütün dengeler bozuluyor. O hem sadece dengemizi sağlamakla kalmıyor her şeyi hissediyor da. Bazen de çok fazla yoruluyor, çok fazla hırpalanıyor. Kalp, evimizin içi. Onu temiz tutmak, incitmemek önemli.

Çarpıntı konusunda Prof Dr Canfeza Sezgin in Tam Şifa Kitabından alıntı yapacağım bu yazımda. Zaman zaman Prof Dr Canfeza Sezgin in kitaplarından alıntılar yapıyorum. Gerçekten çok severek takip ediyorum. Kitapları başucu kitabım. Kanserde bitkisel tedaviler konusunda uzman. Bitkisel tedavilerin yanı sıra hipertermi, yüksek doz C vitamin terapisi, elektrokemoterapi, ozon tedavisi gibi pek çok tamamlayıcı metottan yararlanıyor. İnstagram adresini de takip etmek isteyenler için bırakayım.

1 Mart 2020 Pazar

AĞZIMIZDAKİ HABERCİ - Dt. TİJEN SERCERLİ DÜRER - KİTAP NOTLARIM 📖



“Savaşı zenginler çıkarır,  yoksullar ölür” der J. Paul Sartre. Her şehit haberinde bu cümle geliyor aklıma. Katman katman üzücü günler.. İnsanlık insanlığını unuttu. Vicdan artık bu dünyada bütün insanların yabancı dili oldu. İçimden yerimden kıpırdamak dahi gelmeyen bu Pazar gününü uzun zamandır bahsetmek istediğim bir kitap hakkında yazarak geçirdim ben de. Bahsedeceğim kitabın adı "Ağzımızdaki Haberci". 

Kitap bütüncül bir yaklaşımla ağız ve diş sağlığının tüm vücut sağlığı için neden ve nasıl çok önemli bir konu olduğunu anlatıyor. Bu kitabı okuduğunuzda şu tür soruların yanıtlarını bulacaksınız: Organ ve ağız sağlığı bağlantılarımız nelerdir? 

Hangi dişler hangi organları etkiler? Diş hastalıkları hangi yollarla organlarımızı etkiler? Ağzımızdaki dolgular, köprüler, protezler ve diğer restoratif maddeler masum mu? Ne gibi zararları olabilir? Ağız kokusu, diş sıkma, çene eklemi, diş eti problemlerinin altında yatan kök nedenler nelerdir? Ağız florasının önemi nedir; bağırsak florasıyla ilişkisi var mıdır? Amalgam ve florür konusunda yaklaşım nasıl olmalıdır? Amalgam dolgular sökülmeli midir? İmplant konusunda nelere dikkat edilmeli? Diş hekimliğinde tamamlayıcı tıp metotları nelerdir? Nöralterapi, hipnoz, akupunkturdan ne tür faydalar sağlanabilir? Diş sağlığı ile vitamin ve mineral eksikliklerinin ne tür bağlantıları vardır? Ağız sağlığı için bakıldığında beslenme nasıl olmalıdır  ve daha pek çoğu. 

Şu linkten kitabı edinebilirsiniz.(Şu an fiyatı oldukça uygun) Kitabı özellikle sürekli ağız ve diş sağlığı konusunda sorun yaşayanlara, çocuğu olan tüm ebeveynlere, amalgam dolgusu olanlara, herhangi bir kronik hastalık ile mücadele edenlere, ağız yüz vb bölgelerde sinir hasarı yaşayanlara  okumalarını öneririm.

Bu tarz kitapların yazarının kim olduğu ve mesleki geçmişinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü sağlık kitaplarının bir kısmı da yabancı kitaplardan al - çevir kopyala - yapıştır mantığı ile uzman olmayan kişiler tarafından yazılıyor. Kitabın yazarı Tijen Secerli Dürer diş hekimi olup İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 1988 yılında mezun olmuş. Uzun sayılabilecek bir meslek hayatı var.  Pek çok klasik diş hekiminden onu farklı kılan yanı bence mesleki eğitiminin üzerine pek çok tamamlayıcı tıp eğitimi almış olması ve diş hekimliğinde bütüncül yaklaşımı benimsemesi. Nöralterapi, mezoterapi, akupunktur, tıbbi hipnoz, kinozyoloji , kupa uygulaması aldığı kimi tamamlayıcı tıp eğitimleri. Yazarın instagram hesabını buraya bırakayım. Kitap oldukça anlaşılır bir dille yazılmış ayrıca bölümler gayet isabetli tasarlanmış. Böyle bir kitap yazdığı için de gönülden teşekkür ederim.

Diş problemleri ile eş zamanlı olarak çeşitli sağlık problemleri yaşamaya başlayan pek çok insan ile karşılaştım. O nedenle diş sağlığının sadece diş salığı olmadığını bilerek kitabı okumaya başladım. Bu gönderimde kendi düşüncelerim yanında  kitaptan aldığım notları, öğrendiklerimi derledim. Tüm diğer gönderiler gibi epey uzun. Bütünlüğün bozulmasını istemediğim için iki ayrı gönderiye bölmeyeceğim.  Yapacak bir şey yok. Sizin için yeterince ciddi ve elzem bir konuysa zaten satır dahi atlamadan okursunuz.


29 Şubat 2020 Cumartesi

İYİ HİSSET - PATRICK HOLFOLD - KİTAP NOTLARIM 📖




Hayatıma eşlik eden kitapları fırsat buldukça buradan paylaşmayı seviyorum. Bu kimi zaman detaylı bir anlatım bazense alıntı birkaç cümle ve bende bıraktıkları izlenimlere kısaca değinerek oluyor. Zaman zaman gerçekten harikulade kitaplara denk geliyorum. Bunları hem kendime not olsun diye hem de belki birine dokunup fayda sağlar niyetiyle burada yazıyorum. Hayatın gidişatı, mesleğim, devam eden eğitim sürecim, yaşadığım yer, sosyal çevrem, ilgi alanlarım okuduğum kitap türlerini oldukça etkiliyor. Bazen kitap konusunda inanılmaz oburlaşırken bazen de bir miktar uzaklaşıp farklı şeylere yoğunlaşıyorum. Bu yazımda “İyi Hisset” adındaki kitaptan bahsedeceğim.


25 Şubat 2020 Salı

OTOİMMÜN HASTALIKLARDA BESLENME 🍴


Hayat kalitenizi geri istiyor musunuz?
O zaman her şeyden önce bu gönderimdeki beslenme önerilerini bilmeniz ve uygulamanız gerekiyor. Otoimmun bir hastalıkta iyileşmeye giden yol öncelikle beslenmeden geçer. Her şey tabakta başlar. Çünkü birçok sorun, büyük ölçüde aşırı miktarda karbonhidrat ve yetersiz miktarda sağlıklı yağ tüketiminden kaynaklanan hatalı beslenmeye bağlıdır. Otoimmun bir hastalığı olan bir kişi kendisine protein, sağlıklı yağlar, lif, antioksidanlar, vitamin ve minerallerce zengin öğünler hazırlamalı.🍴
Bu şekilde beslenme sırasında başlangıçta zorluk çekmeniz doğaldır. Ancak vücudun kendini tamir etmesi, bağışıklık sisteminizin sakinleşmesi için buna ihtiyacı olduğunu ve sonucun buna değeceğini asla unutmayın. Amaç bağışıklık sistemini onarmak ve yeniden düzgün çalışır hale getirmektir. Fakat bu çok hızlı olmayacak. Yavaş yavaş hastalıklarınız gerileyecek ve beslenme düzeninizi iyice oturttuktan sonra iyileşme moduna geçeceksiniz.

13 Şubat 2020 Perşembe

MAGNEZYUM VE SEROTONİN , MELATONİN İLİŞKİSİ



Magnezyum üzerinde çokça duruyorum. Çünkü magnezyum eksikliği sadece kas ağrısı, kemik güçsüzlüğü, karıncalanma, seğirme değildir. Magnezyumun BEYİNDEKİ birçok kimyasal reaksiyonda çok önemli rolü vardır. Yukarıdaki görselden de göreceğiniz gibi TRİPTOFAN dan  SEROTONİN ve MELATONİN  sentezinde magnezyumun pek çok kademede görev aldığı, dört koldan çalıştığı aşikar.

12 Şubat 2020 Çarşamba

MAGNEZYUM




Magnezyum hayati önemi olan çok elzem esansiyel bir mineraldir yani tuzdur, elektrolittir.
  • Uyku sorunları, 
  • bacak krampları, 
  • stres, kaygı, anksiyete, 
  • migren, 
  • yüksek tansiyon, 
  • osteoporoz, 
  • kabızlık, 
  • huzursuz bacak sendromu, 
  • fibromiyalji, 
  • kronik yorgunluk, 
  • diyabet, 
  • düzensiz kalp atışları, 
  • ellerde titreme, 
  • astım atakları 
yaşıyorsanız magnezyumunuz eksik olabilir.

Bu gönderimde magnezyumun vücudumuzda başlıca görevlerini ve hastalıklarla ilişkisini , neden eksikliğinin sık görüldüğünü, hangi besinlerden alınabileceğini ve magnezyum formlarının hangi amaçla kullanımının uygun olduğunu madde madde anlatacağım. Bunları anlar isek zaten yaşadığımız sağlık sorunları ile magnezyum eksikliğinin bağlantısını kurabiliriz.


Kaynaklar:


7 Şubat 2020 Cuma

SİRKADİYEN BESLENME - AYŞEGÜL ÇORUHLU - KİTAP NOTLARIM 📖


Blogu açarken bu kadar çok ve uzun süre yazacağımı hiç düşünmemiştim. Blog yazmanın en güzel tarafı bir şeylerin kaybolmaması. İnstagram gibi hızlı değil, akıp gitmiyor ya da facebook gibi satır aralarında kalmıyor bilgi. Bir kitap gibi, yazarının da editörünün de ben olduğum. Yıllar önce yazdığım bir gönderiye girdiğimde o andaki ruh halime, yaşadıklarıma, elimi tutanlara geri dönmeme vesile olabiliyor. Yolun neresindeydim bilebiliyorum. Üzerine ne katmışım bildiklerimin, nelerin yakasını bırakmışım somutlaşıyor. Yazmak, öğrendiklerimi paylaşmak benim için bedenimde, ruhumda biriken toksik enerjiyi atma yollarından biri. Bugünkü gönderim aşırı uzun. Ama bence çok faydalı bir derleme oldu. Yani zaman ayırıp okuduğunuza değecek.

Konu yine beslenme sağlık ilişkisi. Her gün daha fazla sayıda insan nasıl sağlıklı besleneceği üzerine kitaplara, uzmanlara, internete, sosyal medyaya danışıyor. Ve buna rağmen hala herkesin kafası neyi, ne kadar, neden, nasıl ve ne zaman yiyeceği konusunda karışık. Yemek yemeye hala sadece kilo meselesi olarak bakan sığ bir yaklaşım söz konusu. Oysa mesele bundan daha fazlası. 

Bir süredir okudukça beni içine çeken bu kitabı bloğumda yazsam, şöyle şahane, dolu dolu bir özet geçsem diyordum. Ancak biliyorum ki çok esaslı, uzun bir özet olacak fırsat bulup başlayamadım. Ayşegül Çoruhlu çalışkan okurları sever 😏 Onun izinden gidelim. Bu gönderi Sirkadiyen Beslenme adlı kitaba dair aldığım notları, yaşadığım aydınlanmaları, kendi izlenimlerimi içeriyor.

Sirkadiyen Beslenme, Ayşegül Çoruhlu’nun dördüncü kitabı. 
👈Hem güzel, hem zeki, hem espirili, hem bilimsel, hem de iyi bir yazar son derece de interaktif bir doktor. Doktorun aslında dört kitabı da beslenme üzerine. Alkali Diyet, Tokuz Ama Açız, Kuantum Beslenme diğer kitapları.

1 Şubat 2020 Cumartesi

N-ASETİL SİSTEİN (NAC) - 2

Yeniden merhaba, 
Bir önceki gönderide genel hatları ile giriş yaptığımız, glutatyonun öncüsü olan NAC konusunda yapılmış çalışmaları incelemeye devam edeceğim.

Kaynak için 👆
NAC'nin +29 Faydaları ve Kullanımları (N-Asetil Sistein)

NAC (N-Asetil Sistein) potansiyel sağlık yararları çok olan bir antioksidandır. Duygudurum bozuklukları, uyku, enfeksiyonlar ve iltihaplanmada yardımcı olabilir. Glutatyon seviyelerini arttırır ve kronik sağlık sorunlarının altında yatan oksidatif stresin arttığı çoğu duruma yardımcı olur. Dozaj ve yan etkilerle birlikte tüm faydalarını anlayabilmek için okumaya devam edin.

NAC nedir?
Vücudunuz kendi antioksidanlarını yapmak için N-asetil sistein (NAC) kullanır. Tıbbi olarak, asetaminofen toksisitesini tedavi etmek için kullanılır; aşırı dozdan sonraki ilk sekiz saat içinde verildiği sürece neredeyse % 100 etkilidir [12].

Diğer tüm amaçlar için, NAC onaylanmamış bir takviyedir.

26 Ocak 2020 Pazar

N-ASETİL SİSTEİN (NAC) - 1

Hava buz gibiydi. Ama yine de bugünkü kar manzarası güzel, ilham verici ve çoğaltıcıydı. Doğanın kendisi aslında her zaman kalbimizi titreştirecek güzelliklerle dolu.

Eski doğum günlerimden birinde hediye edilen ve yıllar boyunca başlayamadığım kitabı okumaya nihayet başladım. Arkadaşım ilk sayfaya 7 kelime yazmıştı:

Aloha, Kala, Mava, Mana, Makia, Pono, İke

Hawaii şamanlarına göre hayatın anlamını ifade eden 7 cümleymiş bunlar:
1-ALOHA: To Love Is To Be Happy With (Sevmek Birlikte Mutlu Olmaktır)
2-KALA: There Are No Limits (Hiçbir Şeyde Sınır Yoktur)
3-MAVA: Now Is The Moment(Sadece Şimdiki Zaman Vardır)
4-MANA:All Power Comes From Within (Bütün Güç İçten Gelir)
5-MAKİA: Energy Flows To Where Attention Goes (Dikkat Neredeyse Enerji Oraya Gider)
6-PONO: Effectiveness Is The Measure Of Truth (Bir şeyin Gerçekliğinin Ölçüsü Etkinliğidir)
7-İKE: The World Is What You Think It Is(Dünya Sana Nasıl Geliyorsa Öyledir)

Durduk yere çıkmamıştı bu cümleler karşıma. 

Zaten nice hastalık kalbin kurum tutmasından ya da o sevginin bir türlü içimizde titreşmemesinden mütevellit ortaya çıkmıyor muydu? Bu nedenle bazen taşmak bazen de çatlaklardan sızmak güzeldir. Bazen de koca bir evrende dönen minicik mavi bir kürede yaşayan 7,5 milyar insandan biri olarak hem çok sıradan hem de çok şanslı olduğumuzu, vaktin sonsuz olmadığını kavramak gerekiyor. Geç kalmadan kaybetmeden.

21 Ocak 2020 Salı

ALFA LİPOİK ASİT-2

Alfa lipoik asit ile ilgili yapılan detay çalışmaları incelemeye devam edelim. Ancak bundan önce ilk gönderiyi okumanız tavsiyemdir.



Alfa Lipoik Asitin Muhtemel Etkileri

1) Cilt Sağlığı

Yara iyileşmesi
Diyabet veya radyasyon hasarı sonucu iyileşmeyen yaraların tedavisi için Hiperbarik oksijen tedavisi kullanılır. Lipoik asit hiperbarik oksijen (HBO) tedavisi gören kronik yaralardan etkilenen hastalarda yara onarımını hızlandırdı [5, 6, 7].
Cilt Hasarı ve Yaşlanma
Doğrudan cilde uygulanan lipoik asit kalınlığı arttırmış [8] ve yaşlı kadınlarda cildin pürüzlülüğünü ve güneş hasarını azaltmıştır [9].
Topikal lipoik asit ayrıca sigara dumanının neden olduğu cilt hasarını tersine çevirmiştir [10].Doğrudan cilde takviye edilen veya uygulanan lipoik asit, klinik çalışmalarda yara iyileşmesini geliştirdi ve cilt hasarını azalttı.