Sağlığını Korumayı Öğren: 2018

26 Aralık 2018 Çarşamba

LYME SERİSİ-9.BÖLÜM : Laboratuvar Testleri ve Değerlendirmesi


Okuyanlar hatırlayacaktır 8. bölümde doktorlar konusunu ele almıştık. Bu makalede ise laboratuvar testlerini mercek altına alacağız. Okuduğunuzda kimi kan tahlili ne anlama gelir, hangi testlerin yaptırılması iyi olur ve hangi konuda fikir sağlar bu konuda yardımcı olabilecek bir bölüm.Gerçekten önemli bir bölüm.  Her lyme hastası mutlaka bu testler hakkında fikir sahibi olmalı. Tam kan sayımı nedir, ne anlam ifade eder, elektrolitler, glikoz mekanizması, böbrek, karaciğer sağlığı gösterge değerleri nelerdir , hormon testleri nelerdir vb pek çok konuda bilgi sağlıyor.

12 Aralık 2018 Çarşamba

LYME SERİSİ-8.BÖLÜM :Tıbbi Sistemin En İyi Şekilde Kullanılması


"Lyme” kadar spekülatif, üzerinde tartışmalar yaşanan bir hastalık daha var mıdır bilemiyorum. Tipik bir lyme hastası sürekli etrafındakileri inandırmak, bu hastalığa ikna etmek zorunda kalıp, lyme diye bir hastalığın varlığını ispat etmeye çalışırken çevresi ve doktorlar ise böyle bir hastalık olmadığını, aslında her şeyin sadece bir bağışıklık problemi olduğunu, bütün bunların sebebinin bağırsaklar olduğunu hatta cüret edebilenler her şeyin aslında psikolojik olduğunu söyleyecektir. Söylesinler. Siz okumaya, araştırmaya devam edin. Elbette çevrenin söyledikleri bu faktörlerin de sağlık üzerine olumsuz etkisi ya da rolü yoktur diyemeyiz. Ama sadece bunlardan ibaret mi? Bunu öğrenmeye çalışıyoruz.

Bill Rawls birazdan bahsedeceğim makalesinde Doktorlar ve doktor seçimi konusunu irdelemiş. Doktorlarla pozitif ve yapıcı ilişkiler kurmanın öneminden ve metotlarından bahsetmiş. Faydalı bir bölüm.

4 Aralık 2018 Salı

LYME SERİSİ-7.BÖLÜM :Lyme Hastası Kendini Nasıl Değerlendirmeli?



7. bölüm gerçekten güzel ve yönlendirici.  İnsana hastalık seviyesini somut bir şekilde ele alması açısından neler yapabileceği ve  adım adım yazılı bir şekilde kendisini takip etmesi açısından fikir veriyor.  Lyme hastalarının bence bir not defteri olmalı. Hatta bu bilgisayarda olursa daha da iyi olur. Bu defterde hastalık ve tedavi seçenekleri ile ilgili olarak öğrendiklerini not edebilir. Kendi günlük durumu hakkında ölçme- değerlendirme sonuçlarını yazabilir. Kullandığı ilaçları, takviyeleri, nasıl hissettirdiklerini not alabilir. Çeşitli excel tabloları ve hatta grafikler ile gerçek anlamda bir veri analizi yapabilir. Çok kıymetli bir data oluşacağına eminim. İşte bu bölümde bunları paylaşmış yazar. Bu bölümde ayrıca bir lyme hastasının kendisinde basit olarak hangi parametreleri takip edeceği hakkında fikir vererek vücut sıcaklığı, idrar ve dışkı durumu, kalp hızı gibi çeşitli göstergeleri gözlemesinin faydasına değinmiş.

2 Aralık 2018 Pazar

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


Takviye olarak D vitamini kullanımı benim kafamın en karışık olduğu konulardan birisi. İlk kafamı karıştıran kısmı yaptırdığımız kan testlerinde serum 25-hidroksi vitamin D seviyelerinin ölçülmesi, 1,25-dihidroksi vitamin-D seviyesinin ise ölçülmemesi. Bu nedenle D vitamininin düşük olduğunu düşündüğümüzde aslında D vitamini düşük olmayabilir mi? Diğer taraftan tavsiyelerine çok değer verdiğim Canan Karatay D vitaminini çok önemsiyor. Kimi doktorlar ise tehlikeli olabilir, toksik olabilir diyor.  Yani elbette güneşten alınan D vitamini değil mevzu; problem sentetik alınan D vitamini takviyeleri ile D vitamini yüklemesi yapmak ne kadar doğru bunu merak ediyorum? Riskleri neler? Yarınlarda başımıza problem açar mı? Nihayetinde artık D vitamininin vitamin değil hormon olduğunu biliyoruz. Kimyasal olarak vitamin D hormon gibi fonksiyonları olan bir steroid. O zaman nasıl ki tiroid hormonunu ya da östrojeni rastgele kullanamıyorsak D vitaminini de kullanmamalı değil miyiz? Ya da D vitamini ile kullandığımız diğer ilaçlar/takviyeler etkileşim yapar mı? Mesela Alüminyum içeren mide ilaçları ile ya da rifampin gibi antibiyotikler ile D vitamini etkileşimi nedir? Bir diğer konuda D vitamini takviyesine paralel olarak artan kan kalsiyum miktarı ve bunun böbrekler üzerindeki etkisini merak ediyorum.  Bir de K vitamini ile D vitamini ilişkisini, parathormonu, magnezyum ilişkisini bir masaya yatırmak gerekiyor. Bakalım bu soruların cevabını bulabilecek miyim. D vitamini hakkında toparladığım bilgilere dair notlarımı kaynak da göstererek paylaşacağım bu postta. 

17 Kasım 2018 Cumartesi

ALÜMİNYUM TOKSİSİTESİ



Ne yazık ki, bu günlerde ağır metallere maruz kalmaktan kaçınmak neredeyse imkansız oldu. Soluduğumuz havada, içtiğimiz sularda, yediğimiz gıdalarda, temizlik malzemelerinde, giysilerimizde ve kullandığımız pek çok üründe pek çok toksik madde var. Alüminyum gibi toksik metaller organlarımızda, dokularda, yağ hücrelerinde ve yıllarca kalabilecekleri kemiklerimizde birikirler. Vücudumuz onları doğal olarak yok etmek için belirli mekanizmaya sahiptir ancak artık o kadar çok toksine maruz kalıyoruz ki vücudumuz bu kadar çok toksini günlük olarak temizleyecek şekilde tasarlanmamıştır. Zamanla, vücuttaki ağır metallerin toksik aşırı yüklenmesi hastalığa neden olabilir veya mevcut hastalıkları komplike hale getirebilir.

16 Kasım 2018 Cuma

ŞEKER GERÇEĞİ ve "THAT SUGAR FILM" BELGESELİ


Artık hastalık - beslenme ilişkisini bilmeyen, kavramayan kalmadı sanıyorum. Hastalığın adı, etiketi  ne olursa olsun her tedavinin başlangıç noktası olarak beslenmeyi düzenlemek doğru bir aksiyon olacaktır. Nereden başlamalı ne yapmalıyız derseniz önce doğru bilgiyi toplamaktan başlayın derim. Çünkü sağlıksız bir alışkanlığımızın verdiği zararlar mantığımıza yatarsa ondan vazgeçmek bizim için daha kolay olur .Doğru bilgiye erişim ise artık zor değil. Pek çok kitap, blog, youtube kanalı, instagram hesabı bu konuda inanılmaz faydalı  bilgileri cömertce sunuyor. Bu konuda bir belgesel tavsiyesini de ben bloguma eklemek istedim.👇


Bu hafta sonu kendiniz ve sevdikleriniz için güzel bir şey yapmak isterseniz 1,5 saat kadar zamanınızı ayırıp henüz izlemediyseniz şeker hakkındaki “That Sugar Film” adlı belgeseli izlemenizi tavsiye ederim. Basit bir Google taramasıyla belgesele (alt yazılı) hızla ulaşabilirsiniz. Ben buraya da bırakıyorum. Kısaca kendi notlarımı paylaşacağım bu gönderide.

14 Kasım 2018 Çarşamba

BİTKİSEL ANTİBİYOTİKLER ~ STEPHEN HARROD BUHNER 📖



Yeniden merhabalar,

Malum havalar soğudu, soğuk algınlığı dolayısıyla antibiyotik sezonu açıldı. Bu gönderimde sizinle Buhner'in "Bitkisel Antibiyotikler" adlı kitabından aldığım kimi önemli notları ve kış sezonu için minik bağışıklık sistemini güçlendirecek önerileri paylaşacağım. 

Bitkisel Antibiyotikler in TR çevirisi içerik olarak iyi ve faydalı bir kitap olmasına rağmen okurken pek çok defa keşke bitki görselleri ile de desteklenmiş olsaydı diye geçirdim içimden. Türkçe çevirisi  maalesef çok tat vermedi. Ayrıca 2. Baskısının orijinali 450 sayfa kadar olan bu kitabın Türkçe meali sadece üçte biri kadar. Okurken hep bir eksiklik hissi.  Artık nasıl sadeleştirildi ise ya da kitap sonraki basımlarda mı genişletildi bu kadar bilemiyorum.Arkasında kaynakçalar veya referanslar gibi bölümleri de yok maalesef Türkçe çevirisinde. Hal böyle olunca yine ikinci baskısının orijinalini epub formatında edinip okumak durumunda kaldım. İyi ki de böyle yapmışım. Çünkü her kuruşa değecek muazzam bir hazine ile karşılaştım.

LYME SERİSİ-6.BÖLÜM : Kronik Lyme Hastalığı İçin Test Yaptırmak Gerekli mi?


Lyme Facebook gruplarında da zaman zaman masaya yatırdığımız bir konu var "Lyme testleri gerekli mi?" Bu sorunun cevabı herkes için değişebilir. Bütünsel bir doktor olan Bill Rawls ın bu konuyla ilgili makalelerini bu gönderide bulabilirsiniz.Okuduktan sonra "Lyme testi yaptırmalı mıyım" sorunuzun cevabını bulacağınızı düşünüyorum.

7 Kasım 2018 Çarşamba

LYME SERİSİ-5.BÖLÜM: KRONİK BAĞIŞIKLIK DİSFONKSİYONU


Yeniden merhabalar,

Bugünkü postumun konusu olan makaleler bağışıklık sistemimizin nasıl bozulduğunu, sistem bozucu faktörlerin neler olduğunu anlatıyor. Son kısımlarda da parazitlere kabaca değiniyor olacağım.

Unlocking Lyme kitabını Goodreads ve Amazondaki olumlu yorumlara dayanarak satın almıştım. Çok iyi bir temel kaynak. Bu nedenle yazarın web sitesine çok değer veriyorum ve buradaki makaleleri satır satır çevirmeye uğraşıyorum. Gerçekten neyin ne olduğu anlaşılmadan hastalıkla mücadele hiç kolay değil. Ancak bloğumdaki postlar içinde okunma oranının en düşük olduğu postlar lyme serisi başlığında olanlar 😂. Sebebini  biliyorum gerçi. Herkes istiyor ki birileri çıkıp desin ki al bu supplementi kullan, al bu antibiyotiği iç, bu bitkiyi ye ve iyileş.. Uzun uzun okuyup işin muhasebe kısmı elbette çok cazip değil. 

31 Ekim 2018 Çarşamba

LYME SERİSİ-4.BÖLÜM: VİRÜLANS (ÖLDÜRÜCÜLÜK) NEDEN ÖNEMLİDİR?



LYME serisinin 4. bölümün konusu Borreliayı diğer patojen bakterilerden ayıran en önemli özellik olan virülans hakkında bilgi veriyor yazar. Borrelianın ne derecede hayatı tehdit eden bir bakteri olduğunu öğreniyoruz. Daha anlaşılır olması için ilk üç bölümü okuduktan sonra bu bölümü okumaya geçmenizi öneririm. 


20 Ekim 2018 Cumartesi

ANDY CUTLER ŞELASYON PROTOKOLÜ - GİRİŞ

Ağır metal şelasyon işi apayrı bir dünya. Bu konuyu araştırırken yolum Andy Cutler ismi ile kesişti. Protokol ile sağlığına kavuşan pek çok insan olması nedeniyleAndy Cutler ne diyor kulak vermek istedim. Kendi kendinize uygulamanızı önermem. 

Bu sefer protokolü genel hatları ile anlatan kısa bir video hazırladım.

Fikir vermesini umuyorum. İyi seyirler.

Bilgilerin kaynağı Andy Cutler Facebook Grubu : https://www.facebook.com/groups/acfanatics/

19 Ekim 2018 Cuma

LYME SERİSİ-3.BÖLÜM : BORRELİA BURGDORFERİ VE CO-ENFEKSİYONLAR



Yeniden merhaba,

Dr. Bill Rawls ın web sitesinde yer alan makaleleri bölüm bölüm çevirmeye devam ediyorum. Bu çevirileri yapmak benim için bir çılgınlık aslında ama en azından ne kadar olursa diyorum. Özellikle ilerleyen bölümlerde tedaviye özgü kısımlar için sabırsızlanıyorum. Hem antibiyotik tedavisine hem de bitkisel tedaviye değinmiş Dr. Rawls. Bu bölümde ise Dr. Rawls Borrelia yı daha derinlemesine incelerken diğer yandan da Babesia, Mycoplasma, Bartonella, Ricketttsia, Chlamydia, Ehrlichia gibi diğer olası coenfeksiyonlara ve lyme gerçeklerine değiniyor. İlk iki bölümü okuduktan sonra bu bölümü okumaya geçmenizi öneririm. 

17 Ekim 2018 Çarşamba

Klinghardt 2018




Kendisi de bir lyme hastası olan Scot Forsgren in hazırlayıp yönettiği BETTERHEALTHGUY lyme a dair bulabileceğiniz en bilgi dolu sitelerden birisi. Oku oku bitmiyor; dinle dinle bitmiyor;  izle izle bitmiyor. Eylül ayında gittiği Klinghardt konferansından aldığı notları bu linkte yayınlamış ben de Türkiye’deki lyme hastalarına fayda sağlaması niyetiyle Scott tarafından alınmış maddeler halindeki kısa kısa notları bu gönderimde çevirip yayınlayacağım.

Klinghard’ın söyleşilerinden alınan maddeler halindeki bu tarz notlara bayılıyorum. Kendimde iyileşme sürecinde Klinghardt ın tavsiyelerinden satır aralarını deşifre ede ede epey yararlandım. Hatta beni parazitlere ve ağır metallere karşı ilk uyandıran Klinghard’ın bakış açısıydı. Hala daha ağzından çıkan minik ipuçlarının izini sürerim. Örneğin o söyleşisinde glifosat der gider onun detayına bakarım; retrovirüs der onu kaldırınca altından çıkan şeyler beni bambaşka bilgilere götürür. Bir nevi iz sürüyorum. Klinghard’a bloğumda epey yer verdim. Diğer ilgili postlar için aşağıdaki bağlantılardan yararlanabilirsiniz.




Yine uzun bir yazı olacak. Hazırsanız başlıyoruz 😏

11 Ekim 2018 Perşembe

LDN (LOW DOSE NALTREXONE) NEDİR VE LYME TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR Mİ?


LDN, yani düşük dozlarda uygulanan Naltrekson, Lyme tedavisinde adını sıkça duyduğumuz bir yardımcı ilaçtır. FDA onaylıdır. Blogumda yer yer bahsettim ve artık tek bir başlık altında bahsedilmeyi fazlasıyla hak ediyor. LDN aslında sadece Lyme’ da değil haşimato, fibromiyalji, lupus, romatoid artrit, MS , ALS, otoimmün hepatit, otizm, Alzheimer hastalığı, Parkinson Hastalığı, cilt hastalıkları, Chron hastalığı, IBS, kronik yorgunluk sendromu, çölyak ve hatta kanser gibi pek çok otoimmün hastalığın tedavisinde LDN kullanımının yeri vardır. LDN nin endorfin seviyesini yükselttiği, bu yolla da immün sistem üzerinde dengeleyici bir etki yaratarak enflamasyonun düzelmesine katkıda bulunduğu ve bu etkilerinden dolayı düşük doz naltreksonun çeşitli otoimmün hastalıklarda çok başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Yan etkisi oldukça azdır. Yan etki yaşandığında da sıklıkla doz iyice düşürülerek tamamen ortadan kaldırılabiliyor. Bu nedenle denemeye değer bir yardımcı tedavi metodu.

Bu nedenle bugünkü yazımda önce Marty Ross’un kendi sitesinde (www.treatlyme.net) yayınladığı LDN hakkındaki makalenin Türkçe çevirisine yer vereceğim. LDN nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, arkasındaki bilimi anlamak açısından güzel bir makale. Ardından LDN hazırlanması ile ilgili olarak öğrendiğim birkaç noktayı yazıma ilave edeceğim.

9 Ekim 2018 Salı

DR GABOR MATE - KRONİK HASTALIKLAR TESADÜFİ DEĞİLDİR !!


Yeniden merhaba,


Şimdiye kadar sıklıkla hastalıkların biyolojisini, kimyasını, sebeplerini, organlar bazında etkilerini, tedavi metotlarını, doktorların yaklaşımlarını, alternatif yaklaşımları vb bloğumda paylaştım. Bugün ise sizlere hayranlıkla izlediğim ve izledikten sonra müthiş bir aydınlanma yaşadığım bir videodan bahsetmek istiyorum. Bu videoda Dr Gabor Mate çok özetle kronik ve otoimmün hastalıkları bulunan insanların tesadüf eseri kronik hasta olmadıklarını anlatıyor. Hastalıkların kökenine iniyor. O nedenle başta Kanser veya MS, ALS, lupus, romatoid artrit, tiroid, ankilozon spondolit vb otoimmün olarak tabir edilen kronik hastalığı olan herkesin ekrana kilitlenerek izlemesi gereken bir video. Lyme açısından baktığımızda da bu spiroket bakteri neden bazılarında hastalık yaparken diğerleri kaya gibi sağlam hiç bir şey olmuyor sorusuna da cevap içeriyor. Ve tabi ki tedavi sonrası lyme ın yeniden nüksetmesini istemiyor isek nelere dikkat etmemiz gerektiği açısından da.

İngilizce bilmeyenlerin bu videoyu ıskalamasını istemedim. O nedenle elimden geldiğince dr un anlattıklarını çevirdim.  Ancak yazılı bir metni çevirmek nispeten kolay sayılır da videoyu çevirmek biraz zorluyor. O nedenle cümle cümle bir çeviriden ziyade anlam çevirisi yapmaya çalıştım.

6 Ekim 2018 Cumartesi

LYME SERİSİ-2.BÖLÜM : ISIRIKTAN SONRA:LYME HASTALIĞI VE KENELER


Bill Rawls Lyme hastalığı serisinde yayınladığı 2. makalede yine kene, borrelia ve konak ilişkisi arasındaki bağlantıyı anlatmaya devam ediyor. Bir kişi kene tarafından ısırıldıktan sonra neler oluyor, borrelia nasıl oluyor da bazı insanlarda hastalığa sebep olurken kimisi asemptomatik kalabiliyor bunları öğrenmek için okumaya devam. 🔐 Tabi ki bu kısımın daha iyi anlaşılması için ilk bölümün de okunmasını tavsiye ederim.

3 Ekim 2018 Çarşamba

LYME SERİSİ-1.BÖLÜM : LYME HASTALIĞI VE BORRELIA BURGDORFERI

Özellikle lyme ile yeni tanışanların kafası çok karışık. "Lyme diye bir hastalık gerçekten var mı, varsa neden testlerde çıkmıyor, testlerde çıkmasa bile aslında yine nasıl var olabiliyor, böyle bir hastalık mı olur,  bütün bunlar bir uydurmaca mı, yani yıllarca yapılan MS tedavisi çöp müydü, yıllardır esas düşmanımı tanımamış mıyım, lyme dan iyileşen var mı, hastalık var doktor nasıl yok,  lyme aslında dış mihrakların oyunu mu, bu işte bir bit yeniği var, para tuzağı bunlar, lyme yok aslında candida bunlar..." minvalinde onlarca soru / görüş ile karşılaşıyorum. 

Bizi bilgilenmek kurtaracak arkadaşlar. Kaynak taramak, okumak - araştırmak, yenilikleri yeni yayınları, yabancı grupları takip etmek, sürekli güncel kalmak, yabancı doktorları izlemek, sosyal medyanın nimetlerinden faydalanmak ancak bizi A noktasından B noktasına taşıyabilir. Yoksa bir kısır döngü içerisinde acı çekerek gittikçe yaşam kalitemizden feragat etmek zorunda kalabiliriz. Kimsenin böyle bir süreç yaşamasını ve çaresiz kalmasını istemem. Uzun yazıları okumaktan yılmıyorsanız, neyle uğraştığınızı didik didik irdelemek cesaretini gösterebiliyorsanız doğru adrestesiniz. Her lyme hastasının her şeyden önce lyme ı anlaması, bakterinin doğasını öğrenmesi ve diğer hastalık etmenlerini kavraması gerektiğine inanıyorum. Çünkü lyme bir bakteri hastalığından daha fazlası.Bu konuda  Bill Rawls'ın Unlocking Lyme kitabı ve web sayfası oldukça güzel kaynaklar.  Kitabını herkesin okumasını dahası bir yayın evinin çıkıp kitabın Türkçe baskısını yapmasını dilerim. Bloğumdaki ilk postumda aslında bu kitaptan ve içeriğinden epey bir bahsetmiştim.

11 Eylül 2018 Salı

NE YİYELİM ?👉 OMEGA 3 VE OMEGA 6 YAĞLARI


Lyme facebook grubumuzda sürekli ‘ne yiyelim, içelim, nasıl beslenelim, lyme için en uygun diyet nedir’ türünden sorular geliyor. Bunun cevabı aslında o kadar detaylı ki çünkü proteinlerin, yağların, karbonhidratların ve tüm mikro besinlerin arkasında kocaman bir kimya, biyokimya var. Seçimimiz bizi hasta da edebilir iyileştirebilir de. O nedenle zaman ayırıp bu besinlerin arkasındaki kimyasal-biyokimyasal süreçleri anlamak için çaba göstermeliyiz. Bu konuda faydalı olabilecek güzel Türkçe kaynaklar da yok değil. Dr. Natasha Campbell - McBride ın GAPS kitabından aşağıda alıntıladığım kısımlar çok önemli bilgiler içeriyor; okumanızı öneririm.

5 Eylül 2018 Çarşamba

TİROİD VE BESLENME İLİŞKİSİ


https://hypothyroidmom.com/  

Hipotiroid konusunda oldukça iyi hazırlanmış bir site. Tiroid konusunda daha önce de bloğumda paylaşımlarım olmuştu. Çünkü lyme - tiroid - besin eksiklikleri ilişkisi çok önemli. Bu sitedeki makalelerden bir tanesi özellikle çok iyi hazırlanmış. Dr. Peter Osborne tarafından kaleme alınmış olan bu makale tiroid hormonu yetersizliğinin arkasında yatabilecek besin öge eksikliklerinden bahsetmiş. Makalenin orijinal linki  şu şekilde : 

https://hypothyroidmom.com/10-nutrient-deficiencies-every-thyroid-patient-should-have-checked/

Çevirisini de bu yazımın devamında yaptım. Ancak öncesinde Dr Peter Osborne kim değinelim. Dr. Peter Osborne, Teksas'taki Sugar Land'deki Town Center Wellness'ın klinik direktörüdür. Kayropraktik ve Sertifikalı Klinik Beslenme Uzmanıdır. Klinik odak noktası, kronik dejeneratif kas-iskelet sistemi hastalıklarının bütünsel doğal tedavisidir. Kronik inflamasyonda gluten duyarlılığı ve besin alerjilerinin oynadığı ilişkilerde uzmandır. Binlerce hastanın kronik ağrılı hastalıklardan iyileşmesine yardımcı oldu. Dr. Osborne, “No Grain, No Pain: A 30-Day Diet for Eliminating the Root Cause of Chronic Pain. (Tahıl Yok, Acı Yok:Kronik Ağrının Kök Sebebini Ortadan Kaldırmak İçin 30 Günlük Diyet)” adlı kitabın yazarıdır. Bu donanıma da baktığımızda anlattıklarına kulak vermek menfaatimize olacaktır.

O halde başlayalım:

29 Ağustos 2018 Çarşamba

GAPS - MİDE PROBLEMLERİ


DÜŞÜK MİDE ASİDİ SORUNU, MİDENİN SİNDİRİME HAZIRLANMASI - HİPOKLORHİDRİ


“There’s more politics in medicine than there’s in politics.” (“Tıpta siyasette olduğundan daha çok siyaset var.”)


diyor Dr. Tom Levy. Hak vermemek mümkün mü?? 

Şu mide asidi mevzusu epey önemli. Dr lar mide problemlerinde ısrarla antiasit reçete ediyorlar. Olayın aslını öğrenmek de yine hastalara düşüyor. Okuyunuz efendim.






Sindirim sürecinin mide asiti tarafından düzenlenmesi

28 Ağustos 2018 Salı

GAPS-HELİKOBAKTER PİLORİ VE CANDİDA İÇİN TAKVİYELER


GAPS diyetinin temeli hakkında bir önceki gönderilerde konferans sunum çevirisiyle sıkı bir giriş yapmıştık. Detayda mantığını oluşturan unsurlardan adım adım bahsetmek istiyorum. 

Midelerinde; reflü, ekşime, gaz, gastrit, ağrı, vb. gibi sorun yaşayanların midesinde genelikle Helikobakter Pilori bakterisi artmıştır. Artık mide ağrısı ile doktora gittiğinizde hemen bir endoskopi ve zaman zaman beraberinde kolonoskopi yapılıp bu bakteri var mı yok mu aranıyor. Bu bakterinin tespiti durumunda ise genellikle antibiyotik tedavisi verilir, en doğrusu ise hastanın hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu tespit edilip ona göre antibiyotik tedavisi yapılmasıdır.

11 Ağustos 2018 Cumartesi

GAPS - BÖLÜM 3 - DR NATASHA CAMPBELL SUNUM



Dr. Natasha Campbell in Almanya'da gerçekleştirilen "21st International New Scientific Outlook World Congress 2016" konferansından 3 videodan oluşan serinin son bölümü bu gönderinin konusu.

Bu bölüme geçmeden önce Bölüm 1 ve Bölüm 2 yi incelemenizi öneririm. Bu bölümde Dr. Natasha Campbell izleyici soruları üzerine GAPS diyetinin nasıl uygulanacağından hangi tür besinleri kapsadığından bahsediyor.

İyi seyirler dilerim. 

BÖLÜM 3:


10 Ağustos 2018 Cuma

GAPS - BÖLÜM 2 - DR NATASHA CAMPBELL SUNUM


GAPS Beslenme Protokolünün kurucusu Dr. Natasha Campbell in Almanya'da gerçekleştirilen "21st International New Scientific Outlook World Congress 2016" konferansından 3 videodan oluşan seriyi çevirmeye devam ediyorum. Bu bölüme geçmeden önce GAPS 1. bölümü incelemeniz faydalı olacaktır. 

Bu bölümde Dr. Natasha Campbell GAPS kapsamındaki hastalıklardan bahsetmeye devam ediyor. Bağırsak ile hastalıkların nasıl bir ilişkisi olduğunu çok anlaşılır bir şekilde açıklıyor. İlerleyen kısımlarda ise artık GAPS Tedavi protokolünün neler içerdiğine, somut olarak yapılması gerekenlere genel hatları ile değiniyor. 

iyi seyirler, keyifli okumalar dilerim.


BÖLÜM 2:


Eğer bir çocuk farklı kompozisyonda bir bağırsak florasına sahipse, giren toksisite farklı bir türde ise, çocuğun bünyesi farklı ise, çocuk otizm geliştirmeyebilir. Fakat hiper aktivite, ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), ADD (attention deficit), disleksi, dispraksi gibi bozuklukları geliştirecektir. 

GAPS DİYETİ - DR. NATASHA CAMPBELL


Nöroloji ve beslenme doktoru Dr. Natasha Campbell - McBride, otizm tanısı konulan oğlunu iyileştirmek için yaptığı araştırmalar sırasında bağırsaklar ile beyin arasında ilişki olduğunu 20 yıl önce keşfetmiştir.Nöroloji dr u olarak beyinle sindirim sistemi ve beslenme arasında ilişki olduğunu fark edip bu konuda araştırmalar yaptığı dönemde oğluna otizm teşhisi konulmuştur. Otizm teşhisi konmuş olan çocuğunu geliştirdiği GAPS Tedavi Protokolü ile iyileştirmiştir. 

GAPS tedavisindeki temel amaç bağırsakları doğru sindirim yapabilir hale getirerek, bağırsaktan beyne toksin akışını durdurmak, vücudun bağışıklık sistemini işler hale getirmektir. 

GAPS (Gut and Psychology Syndrome); bağırsağın yeniden yapılandırılmasını hedefleyen bilimsel verilere dayanan bir beslenme protokolüdür. Bağırsakların yeniden yapılanmasıyla birlikte, toksin akışı dururken, tedavinin bir başka ayağı olan detoksifikasyon ile de bedende ve beyinde biriken mevcut toksinler atılarak, geçmişe dönük bir temizlik de yapılmış olur.Yaşam tarzı değişiklikleriyle de, dış çevreden gelecek olan toksin akışı durdurulur ve vücut kendini iyileştirmeye başlar. Bağırsaklar sağlığın temelidir. Bağırsakların iç yüzünü çimli bir toprak gibi örten bakteri tabakası, tıpkı bir ağacın kökleri gibi vücudu besler ve bütün hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir, kana toksin geçişini engeller .

İşte özetle GAPS Tedavi protokolünün amacı bağırsak florasının dengeli bir şekilde yeniden oluşmasını sağlamak, bağırsak duvarındaki hasarı ve sızıntılı yapıyı iyileştirmek ve sağlam bir bağırsak astarı oluşturmaktır.



31 Temmuz 2018 Salı

LYME VE HİPOTİROİDİZM - DR MARTY ROSS




Tiroit bezi dediğimiz gırtlağın önünde bulunan iç salgı bezi sadece lyme hastaları için değil aslında herkes için oldukça önemli. Çünkü çalışmasının ayarı bozulduğunda hipertiroidi, hipotiroidi, graves, guatr, haşimato gibi isimlendiren pek çok hastalığa sebebiyet veriyor. Lisede vücudumuzun orkestra şefi olduğunu öğrenmiştik bir de kelebek şekli ile aklımda kalan bu salgı bezi varlığını aslında unuttuğum bir organdı. Ancak sonra öğrendim ki lyme durumunda yakın takipçisi olmak gerekiyormuş. Sağ olsun Marty Ross bu konuda epey kapsamlı bir makale yayınlamış. A4 kağıdında yaklaşık 15 sayfa tutuyor 😅 Şöyle bir göz gezdirdim. Oldukça önemli buldum; şunu bir çevireyim dedim ve eğlence başladı. Sıcak yaz gecelerinde tiroidi anlamaya çalışmak temalı bu yazıyı okumak isterseniz çayınızı kahvenizi alın, not kağıdınızı hazırlayın. Okuduktan sonra neler öğreneceksiniz başta lyme hastalığında tiroid değerleriniz normal olsa bile aslında tiroid hastası olabileceğinizi, tiroid parametrelerinin neler olduğunu, doktorlarımızdan hangi tiroid testlerini istememiz gerektiğini, bu testlerin nasıl yorumlanabileceğini, tiroitteki aksaklıkların vücudumuzda yaratabileceği semptomları, bu konuda tedavi protokollerinin neler olduğunu, ilaçlar yanında kullanılabilecek takviyeleri ve daha pek çok önemli detay bilgiyi.

5 Temmuz 2018 Perşembe

LYME VE BEYİN SAĞLIĞI - BÖLÜM 3


Beyin sağlığı konusunda 3. ve son bölüm artık çözüm önerileri içeriyor. 
Bu bölümü okumadan önce 1. BÖLÜM ve 2.BÖLÜM ü okumanızı öneririm.

🍀🍀🍀

LYME VE PSİKİYATRİK SEMPTOMLARIN TEDAVİSİ


Nöropsikiyatrik hastalığı olan Lyme hastalarının temel tedavi yöntemleri, antimikrobiyal tedaviler, psikotropik ilaçlar, bitkisel ve vitamin terapileri, detoksifikasyon ve yoga, meditasyon ve nörofeedback(neurofeedback) dahil olmak üzere çeşitli psikoterapi ve stres azaltma tekniklerinin bir kombinasyonunu içerir. Antimikrobiyal tedaviler daha önce tartışılmış olandan farklı değildir, ancak şiddetli merkezi sinir sistemi (CNS) belirtileri olduğunda belirli kurallara uyulmalıdır. Bu tedaviye dirençli hastaların bazıları, birkaç aylık IV (damariçi) ve oral antibiyotik kullanımını gerektirir, bu da önemli klinik iyileşme elde etmek için rejimlerin dönüşümlü kullanılmasını gerektirir:

23 Haziran 2018 Cumartesi

LYME VE BEYİN SAĞLIĞI - BÖLÜM 2



1.Bölümde belirtmiştim, beyin lyme ilişkisi epey uzun.

Bu bölümü okumadan önce 1.BÖLÜM  ü okumanızı öneririm.


NÖROPSİKİYATRİK HASTALIĞIN TIBBİ NİTELİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Psikiyatrik belirtilere neden olan tıbbi bir hastalığın tanısının yanlış konması tıpta azımsanamayacak kadar yaygındır. Bir çalışmada, psikiyatri polikliniklerinin yaklaşık yüzde 20'sinin semptomlarına neden olan medikal bir sağlık sorunu vardı ve bu durum vakaların yaklaşık üçte birinde hastaları sevk eden doktorlar tarafından kaçırılmıştır.

20 Haziran 2018 Çarşamba

LYME VE BEYİN SAĞLIĞI - BÖLÜM 1




Richard Horowitz in video ve kitabından edindiğim BAĞIRSAK SAĞLIĞI ile ilgili notlarımı paylaşmıştım. Çok önemsediğim diğer bir kısım da lyme ve beyin ilişkisinin anlatıldığı kısım ve videolardı. Türkçe'sini dahi anlamakta zorlandığım bu konunun altından nasıl kalkacağım bilemiyorum ama yine de başlamak bitirmenin yarısıdır sözünün verdiği itici güçle girişiyorum. Bu bölümü tek gönderide paylaşmak imkansız olduğu için muhtemelen iki-üç bölüm halinde yazacağım.

Lyme hastalığında en korkulan durumlardan biridir bakterinin beyinde tutulumlara sebep olması. Bana göre her lyme hastası veya potansiyel lyme hastası bu konuyu bilmeli, anlamak için çaba göstermeli.👇

13 Haziran 2018 Çarşamba

LYME VE BAĞIRSAK SAĞLIĞI - DR. RICHARD HOROWITZ



Lyme ile mücadele edip de bağırsak hasarı görmemiş olan yoktur sanırım. Bu bölümde genel olarak bağırsak hasarlarının neler olduğundan,  olası kaynaklarından,  doğru tanı için hangi testlere ihtiyaç olduğundan, ne tür bir beslenme rejiminin uygulanması gerektiğinden, probiyotiklerden ve etki mekanizmasından, bağırsak sağlığını iyileştirmek için kullanılabilecek supplementlerden ve çeşitli çözüm önerilerinden  bahseden Dr Richard Horowitz in videosunda ve kitabında bahsettiği önerilerine ve anlattıklarına yer vereceğim. Gönderi oldukça uzun oldu. Başta iki post a bölmeyi düşünsem de daha sonra konu bütünlüğünü ve akışını bozmak istemedim. 

15 Mayıs 2018 Salı

CBS GEN MUTASYONU VE KRONİK LYME


Tired Of Lyme lyme konusunda ilk tanıştığım ve en beğendiğim, dolu dolu sitelerden biri. Keşke zaman ve enerji olsa da buradaki derleme makalelerin büyük bir kısmını çevirip blogumda paylaşabilsem. Bu makaleler arasından bir tanesi özellikle dikkatimi çekti. Gerçekten iyi hazırlanmış. Gen mutasyonu çok karışık bir konu bence neler yapılabileceğine dair fikir de verdiği için çevirmek istedim.  

İyi okumalar dilerim.


9 Mayıs 2018 Çarşamba

ASEMPTOMATİK LYME - DR MARTY ROSS


Bazı insanlarda Lyme testleri pozitif gelmesine rağmen lyme a dair semptomlar görülmeyebiliyor. Asemptomatik denen bu durumlar için ne yapılması gerekiyor? Bu sorunun cevabını Marty Ross'un bir makalesinde buldum. Fikir vermesi açısından paylaşıyorum.

Orijinal link için TIK 

18 Nisan 2018 Çarşamba

LYME DESTEK PROTOKOLÜ - DR. MARTY ROSS


Uzun zamandır el atmak istediğim bir makale var sırada. 

Bazen insan büyük resmi görmek istiyor. Lyme tedavisinin sadece antibiyotikler ile sınırlı olmadığını, daha pek çok boyutu olduğunu gösteren Marty Ross tarafından kaleme alınmış bu makaleyi çevirerek aşağıda paylaşacağım. Çünkü bana göre büyük resim o. İnceledikçe göreceksiniz ki hastaya çok fazla görev düşüyor. Bunların ilki ve en önemlisi de bilgilenmek.


4 Nisan 2018 Çarşamba

LYME CİNSEL YOLLA BULAŞIR MI? - DR. MARTY ROSS


Lyme ile tanışanların ilk merak ettiği konulardan biri de budur. Özellikle evliyseniz, çocuk çoluk sahibi iseniz durumun vahametini bir an önce anlamak istersiniz.Bu konuda faydalı olabilecek bir makalenin çevirisini ve videoyu paylaşacağım bu gönderide. 

Orijinal makaleye bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tamamını ise Türkçe çevirinin altında bulabilirsiniz. 


Lyme cinsel yolla bulaşabilir. Bu yazıda, bu ifadenin arkasındaki bilimi ve var olduğuna inandığım riskleri gözden geçiriyorum. Ayrıca aşağıdaki soruları cevaplayacağım:


S: Sağlıklı olan partnerime Lyme hastalığı için test yaptırmalı mıyım?

S: Fakat cinsel partnerimin tedavim sırasında veya sonrasında mikrobu bana  geri bulaştırmasını önlemek için test ettirmemeli miyim?

S: Lyme olduğumu yeni cinsel partnerime söylemeli miyim? Prezervatif kullanalım mı?

29 Mart 2018 Perşembe

LYME HASTALIĞI ANTİBİYOTİK REHBERİ - DR. MARTY ROSS






Lyme çok şey öğretti. En çok da sağlığın nasıl da değerli bir şey olduğunu. Ondan sonra ise eğitimi, kariyeri, tıp dünyasındaki yeri ne olursa olsun doktorların da hatalar yapabileceğini ve bu sebeple kesinlikle araştırmacı bir hasta olmanın gerektiğini öğrendim.Üçüncü olarak ise bu devirde en azından iki yabancı dili şahanesiyle öğrenmek gerektiğini. Neyse bunlar benim çıkardığım dersler herkesinki elbetteki farklı olabilir.

Bugünkü konumuz antibiyotikler. Korkulu rüyamız antibiyotikler. Bazense can simidimiz antibiyotikler. 

Klinghart der ki "Antibiyotikler meze olmalıdır; ana yemek değil" Her ne kadar hiçbir zaman başvurmak istemesek de bazen mecbur kalabiliyoruz. Onla da olmuyor onsuz da olmuyor maalesef...O nedenle herhangi bir zamanda bir seçenek olabileceğini düşünerek geç olmadan antibiyotikleri de tanımamız, anlamamız, öğrenmemiz gerekiyor.

Marty Ross 'un Lyme tedavisinde yeri olan antibiyotikler hakkında fikir veren bir yazısını Türkçe'ye çevirerek aşağıda yazdım. 

21 Mart 2018 Çarşamba

MARTY ROSS WEBINAR - 9/20/2017


Yeniden merhaba ,

Ben kafamı kurcalayan kimi soruların cevabını Marty Ross un webinarlarında buldum.
Bu hastalığın tedavisinde maalesef hastaya çok fazla görev düşüyor. Özellikle bizim ülkemizde durum böyle. O nedenle hem eğiten, hem fikir veren yol gösterici kaynaklar çok fazla değerli.

Webinarlarda kimi zaman aynı ya da benzeri soruların gelmesi nedeniyle aynı bilgiler tekrar ediliyor ama bu aslında epey  iyi bir şey. Bilgi iyice pekişmiş oluyor.


İngilizce bilenler elbette ki videonun kendisini izlesin derim. Her ne kadar anladıklarımı anlatmaya çalışsam da satır aralarında ıskaladıklarım olabilir. İngilizce bilmeyenler için de elimden geldiğince aktarmaya çalıştım. 

20.09.2017 tarihli webinarı CBD oil, MCAS, POTS, Stem Cell terapi, Morgellons, BVT, MTHFR gen mutasyonu, Bartonella, Babesia, biofilm kırıcılar, küf toksinleri, mayalar vb hakkında çeşitli bilgiler içeriyor.


İyi seyirler..👇

8 Mart 2018 Perşembe

MARTY ROSS - WEBINAR - 2/21/2018


Lyme ile mücadele demek onu tanımak, anlamak, kontrol altında tutmak demek. Onu en iyi tanıyabileceğimiz kaynaklar ise doktorlar, herbalistler, makaleler, kitaplar.. Sevdiğim doktorlardan birisi de Marty Ross. Daha önce pek çok defa Dr Bill Rawls, Dr Klinghardt, Dr Horowitz in lyme hakkındaki tespitlerine blogumda yer vermiştim.

Dr Marty Ross un webinar ları (web seminer) inanılmaz bilgilendirici. Sadece webinar ları değil websitesi de bir o kadar harika bilgi dolu. Ben bu videosunu çok beğendim elimden geldiğince anladıklarımı çevirerek anlatmaya çalıştım. Umarım anlaşılır olmuştur ve katkı sağlar. Bir buçuk saatlik zaman dilimini harika kullanmasına, mütevaziliğine, anlatımdaki akıcılığına, sunumdaki ustalığına ve konuya hakimiyetine, karşılıksız bu kadar bilgiyi cömertçe sunmasına da ayrıca bayıldım. Hatta okuyarak pek çok defa anlayamadığım metilasyon döngüsünü bile sağ olsun sayesinde anladım.💃

Bu arada Dr Ross km lerce uzakta olsa da randevu alıp online görüşmek de mümkün, websitesindeki online consult kısmından böyle bir randevu ayarlanabiliyor. Reçete yazamasa da şikayetleri dinleyerek ve test sonuçlarını inceleyerek neler kullanabileceğiniz konusunda destek, danışmanlık hizmeti veriyor. Ücretini bilmiyorum.

Neyse bu sunumda borrelia, bartonella, babesia, mayalar, virüsler, parazitler, pots, antibiyotikler, herballer, gen mutasyonu ve daha pek çok ilgili başlık hakkında aydınlatıcı içerik bulacağınıza şüphem yok.

Marty Ross MD: 2/21/18 tarihli webinarı👇

28 Şubat 2018 Çarşamba

ARMİN LAB. A LYME VE COENFEKSİYON TESTLERİ YAPTIRMAK İSTEYENLER İÇİN YOL HARİTASI



Lyme ve coenfeksiyonları için Armin laboratuarında test yaptırmak istiyor ancak bunun için izlemeniz gereken yolları bilmiyorsanız bu makale tam size göre. Adım adım Armin laboratuarından nasıl kit istenir, nasıl kan numunesi alınır ve yollanır, sonuçlar nasıl gelir fikir verecektir.

21 Şubat 2018 Çarşamba

KARACİĞER SAĞLIĞI


Kaburga yayının hemen altında, midenin solunda bulunan karaciğer, süngerimsi yapıda olup yaklaşık 1,5-2 kg ağırlığındadır. Karaciğerin bağırsaklardan emilen her şeyin ilk gittiği yer olduğunu biliyor muydunuz? Bu değerli organ adeta bir kontrol merkezidir ve orada gerekli ön incelemeler ve işlemler yapılır. İşlediği maddeler kan yolu ile vücudun diğer organlarına dağılır.

Vücuda zararlı olanlar tehlikesiz hale getirildikten sonra oradan diğer organlara ve dokulardaki hücrelere gönderilir. Yani aldığımız ilaçlar, içtiğimiz alkol, kimyasal dolu yiyecekler, yediğimiz tatlının içindeki şeker bu bahsettiğim karaciğer ziyaretini mutlaka yapar. Ama maalesef kontrol merkezine giden madde ne kadar zararlıysa bu maddeyi zararsız hale getirmek için uğraşan karaciğer de o ölçüde zarar görür.

Çok dayanıklı bir organdır; kendini yenileme kapasitesi yüksektir. Ama onun da elbette bir dayanma noktası vardır. Ve o noktadan sonra tehlike sinyalleri vermeye başlar. Karaciğer fonksiyonları bozulabilir.

Vücudumuzu hastalıklardan ve tehlikelerden bağışıklık sistemi korur. Ancak bağışıklık sistemini de aşırı yüklenmekten karaciğerimiz korur.

16 Şubat 2018 Cuma

LYME HASTALIĞI ÇÖZÜMLERİ - DR JOSH AXE



Youtube un en güzel yanlarından birisi bir konuda video izlediğinizde ilgili olabilecek videoları da hemen ardından servis etmesi. Bazen çok işe yarıyor. İşte böyle karşıma çıkan Dr. Josh Axe in lyme çözümleri ile ilgili videosunu izledim, kimi kısımlara katılmasam da bazı yeni fikirler verdi beğendim ve temel hatları ile Türkçe'sini burada anlatmak istiyorum:

10 Şubat 2018 Cumartesi

LYME BAŞARI ÖYKÜSÜ - 2





Hepimiz lyme dan iyileşen var mı yok mu merak ediyoruz. Dün MS teşhisi almış bir lyme hastasının iyileşme videosunu paylaşmıştım. İyileşme hikayeleri dinlemek hastalığa odaklanmaktan ziyade “iyi olma haline” odaklanmayı sağladığı için bence çok motive edici. Bugün yine beni etkileyen bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu videoda Elisabeth için hastalıktan iyileşmede dönüm noktası kolon ve karaciğer temizlikleri ve beslenme olmuş. İngilizce bilmeyenler için Elisabeth’in hikayesini genel hatlarıyla anlatacağım: